Vintersim i Skellefteå - en kärleksförklaring!

14:e, 15:e februari, 2020 genomförs Skandinaviska mästerskapen i Vintersim i Skellefteå. Det är åttonde året i obruten följd. Arrangemanget har etablerat sig som en självklar del av vintern i Skellefteå och är en uppskattad folkfest – och allt grundar sig i en kärleksförklaring till kylan och mörkret.

VÄLKOMMEN TILL KYLAN OCH MÖRKRET

I februari genomförs Skandinaviska mästerskapen i Vintersim i Skellefteå. Det är åttonde året i obruten följd. Arrangemanget har etablerat sig som en självklar del av vintern i Skellefteå och är en uppskattad folkfest – och allt grundar sig i en kärleksförklaring till kylan och mörkret.

I genomsnitt tar det cirka 20 sekunder att tävlingssimma 25 meter i en isvak i centrala Skellefteå. Det vet man, för tävlingssimmat om vintern, i vattentemperaturer strax över nollan har man gjort här sedan 2012.
Man tävlar från 25 till 200 meter i disciplinerna bröst- och frisim samt i en mer avslappnad hatt- och mösstävling.

– En naken kropp förlorar 50 procent av kroppsvärmen genom huvudet. Därför är det viktigt att behålla mössan på när du vinterbadar, säger Jarkko Enqvist vinterbadsentusiast i föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

Stadig ökning

– Vi upplever en stadig ökning av deltagare från år till år, säger Jarkko och minns en episod från det första tävlingsåret.
– Två veckor innan start hade vi bara en enda anmälan. Då funderade vi faktiskt på att ställa in. Men så ringde en man från Värmland. Han sa att han precis hade bokat resa och ville dubbelkolla hur många som var anmälda.

Du är inte ensam, fick han till svar. Det samtalet blev också den där knuffen som arrangörerna behövde just då.
– Vi kraftsamlade och när det blev dags för tävling hade vi 32 anmälda, 56 starter och deltagare från fem olika länder.
Det var 36 grader kallt den dagen och arrangemanget blev på många sätt en succé.

Sedan dess har intresset för tävlingarna bara ökat och idag är Vintersim, förutom att vara Skandinaviska Mästerskapen, också en av sex tävlingar runt om i världen som nått väldscupsstatus genom International Winter Swimming Association, IWSA.

 

Goda hälsoeffekter

– Från början ville vi skapa ett vinterevenemang som inte bara väckte nyfikenhet för Skellefteå men också hyllade kylan och mörkret, berättar Jarkko. Vintern har så mycket att erbjuda människor, inte minst när den är som mörkast och kallast.
Just vinterbad har visat på goda hälsoeffekter. Studier gör gällande att vinterbadare bland annat får sänkt blodtryck, står emot kyla bättre och blir stresståligare – för att inte tala om alla endorfiner som får fullständigt glädjefnatt efter ett vinterdopp.

2009 registrerades föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner.

– Först var det tänkt att vi skulle heta Mörkrets Vänner men det uppfattades lite väl svårmodigt.
Då provade man med Mörkret och Kylans Vänner men även det klingade nog så dystert i mångas öron.
– Då la vi helt enkelt till ordet glada och blev Mörkrets och Kylans Glada Vänner, säger Jarkko och ler.

Melankoliaden

Och det är egentligen precis vad det handlar om – att se glädjen i kyla och mörker. För det är något speciellt med vintrarna långt upp i norr, när det är 30 grader kallt och ljust bara någon timme per dygn – om vädret tillåter.

– Vi kallar den perioden Melankoliaden. Den börjar när vi tänder det första värmeljuset och avslutas när det sista har brunnit ut. Vi tror att vi behöver kylan och mörkret, inte minst för att vi då har tillåtelse att ligga på sofflocket. Melankoliaden handlar om rekreation och om reaktion. Om att reflektera över det som har varit och hämta styrka inför det ljusa och intensiva sommarhalvåret.
Och där är mörkret och kylan en viktig del.

Shape
Natur
Shape
Story

Älgsafari, kokkaffe och iskalla dopp i Svanseleskogarna

Svansele Vildmarkscenter är på många sätt ett första steg in i vad som kan kallas Europas sista vildmark. Från en mjukstart med kokkaffe, kanelbullar och en tur på vildmarksutställning...
Vinter
Svansele
Svansele

Varmt välkommen

Jorge är något av en äventyrare. Han är från Spanien och har varit nästan överallt i hela världen. Han har sett pyramider. Tempel och tundra. Stora barriärrev, Route 66 och Grönlands väldiga istäcke...

Taggar
Shape
Äventyr
Shape
Story
Shape
Äventyr
Shape
Story

Fruset hav

Längs Bottenvikens kust gör sig istiden hela tiden påmind, från landet som växer sig högre för varje år till det vindpinade frusna havet.
Vinter
Kågnäsudden
Kågnäsudden
Shape
Kultur
Shape
Story

KALVTRÄSKSKIDAN – VÄRLDENS ÄLDSTA SKIDA!

Att längdskidåkning skulle ha uppfunnits i trakterna runt Skellefteå är kanske en sanning med modifikation. Men ingen kan motsätta sig det faktum att världens äldsta skida hittades i en myr alldeles utanför [...]

Extrem kungsörnsfotografering

"Vanligtvis fotar vi på sex, sju meters håll - med teleobjektiv - om det är porträttfotografering som gäller men det är lika viktigt att kunna erbjuda möjligheter att fota djuren i en genuin vintermiljö." Och det är inte bara örn som efterfrågas bland Connys besökare...

Taggar
Shape
Naturnära
Shape
Story
Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

LANTLIV LODGE OCH ÖGONBLICKEN I ÖSTERJÖRN

På Lantliv ska du stanna en vecka. Minst. Inte för att du ska hinna göra allt som går att göra. Nej, snarare tvärtom...

Shape
Äventyr
Shape
Tips

VINTERBAD OCH FLER ANNORLUNDA VINTERUPPLEVELSER

Från januari till april har föreningen en vak i Stackgrönnan. Så vill du ge dig själv, dina vänner eller kollegor en upplevelse för livet bokar du självklart in en kurs i vinterbad.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

SKELLEFTEÅ BRYGGERI HITTAR HEM

Kan man säga att ett bryggeri har hittat hem? I så fall är det precis vad maltbryggeriet i Skellefteå har gjort.