Vinterbad och fler annorlunda vinterupplevelser!

Från januari till april har föreningen en vak i Stackgrönnan för vinterbad. Så vill du ge dig själv, dina vänner eller kollegor en upplevelse för livet bokar du självklart in en kurs i vinterbad. Men vinterbad är bara en av de lite annorlunda äventyr du kan uppleva i Skellefteå i vinter.

ATT BADA OM VINTERN

I teorin låter det kanske inte som den bästa av ideér. Ett vinterbad. Att bara klä av sig när termometern visar -20 grader går liksom emot allt mänskligt vett och sans. Men när du väl upptäckt att det inte är så farligt att guppa omkring bland snöslask och iskristaller kommer det där lyckoruset och lägger sig som varm bomull runt hjärtat – och risken finns att du blivit en vinterbadare för livet.

Att bada utomhus på vintern har visat på goda hälsoeffekter. Studier gör gällande att vinterbadare bland annat får sänkt blodtryck, står emot kyla bättre och blir stresståligare – för att inte tala om alla endorfiner som får glädjefnatt efter ett vinterdopp.
– Det gäller bara att övervinna den första rädslan, lära sig att andas lugnt och slappna av. Sen kan man ligga i en stund utan problem. Den riktiga endorfinkicken kommer när du går upp ur vattnet, säger Lars Westerlund, vinterbadare och aktiv i föreningen Mörkret och Kylans glada vänner.

Från januari till april har föreningen en vak i i Stackgrönnan. Så vill du ge dig själv, dina vänner eller kollegor en upplevelse för livet bokar du självklart in en kurs i vinterbad. Skellefteås fascination över att bada vintertid har dessutom renderat i regelrätta vintersimstävlingar.  Deltagarna tävlar ofta i 0,1 grader ”varmt” vatten, på distanser från 25 meter till 200 meter i disciplinerna bröstsim och frisim. Tävlingarna hålls årligen i början av februari.

Från januari till april har föreningen en vak i Kåge och en i Kusfors. Foto: Anna Lindfors

Läs också

Shape
Natur
Shape
Story

Älgsafari, kokkaffe och iskalla dopp i Svanseleskogarna

Svansele Vildmarkscenter är på många sätt ett första steg in i vad som kan kallas Europas sista vildmark. Från en mjukstart med kokkaffe, kanelbullar och en tur på vildmarksutställning...
Vinter
Svansele
Svansele
Shape
Äventyr
Shape
Vinter

UPPLEV ATT ÅKA HUNDSPANN

Är det första gången du möter ett gäng entusiastiska huskies, är det inte konstigt om du är en smula reserverad. Men det finns absolut ingenting att vara rädd för. Följ med det brittiska paret Sabine och P [...]

Extrem kungsörnsfotografering

"Vanligtvis fotar vi på sex, sju meters håll - med teleobjektiv - om det är porträttfotografering som gäller men det är lika viktigt att kunna erbjuda möjligheter att fota djuren i en genuin vintermiljö." Och det är inte bara örn som efterfrågas bland Connys besökare...

Taggar
Shape
Naturnära
Shape
Story

Vintersim i Skellefteå – en kärleksförklaring!

14:e, 15:e februari, 2020 genomförs Skandinaviska mästerskapen i Vintersim i Skellefteå. Det är åttonde året i obruten följd. Här hittar du allt du behöver vet...

Taggar
Shape
Äventyr
Shape
Story
Shape
Äventyr
Shape
Tips

TJÄRNBERGSHEDEN – ETT AV SKELLEFTEÅS 33 NATURRESERVAT

Uppe på Tjärnbergsheden är det absolut stilla. Snöskorna trampar ner djupt i den nyfallna snön. Ansträngningen är alldeles lämplig. Man känner sig lagom duktig utan att bli andfådd.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Shape
Äventyr
Shape
Story

Fruset hav

Längs Bottenvikens kust gör sig istiden hela tiden påmind, från landet som växer sig högre för varje år till det vindpinade frusna havet.
Vinter
Kågnäsudden
Kågnäsudden
Shape
Skellefteå AIK
Shape
Story

SKELLEFTEÅ AIK OCH DEN LOKALA ISHOCKEYKULTUREN

– Det är inte bara trilla in på arenan och tro att vi ska vinna, säger Siv och rättar till den lilla AIK-nålen som sitter på skjortkragen. Nä, ska det bli vinst krävs en hel del förberedelser. Som att ha [...]