Dags att packa ryggsäcken

Lagom fysisk ansträngning gör gott. Det är allmänt känt. Dessutom sägs det ju att naturen helar. Både kropp och själ. Och kanske allra helst på sensommaren. Då börjar naturen skifta färg. Från skirt grönt till eldigt rött och orange. Då blir också luften så där särskilt frisk och fräsch och fyller både lungor och huvud med kraft och energi.

BEGE DIG UT PÅ VANDRING

Lagom fysisk ansträngning gör gott. Det är allmänt känt. Dessutom sägs det ju att naturen helar. Både kropp och själ. Och kanske allra helst på sensommaren. Då börjar naturen skifta färg. Från skirt grönt till eldigt rött och orange. Då blir också luften så där särskilt frisk och fräsch och fyller både lungor och huvud med kraft och energi.

Att vandra är rätt okomplicerat. Steg ett. Välj en vandringsled. Steg två. Ge dig av. Steg tre. Njut! Går du dagsvandring behövs på sin höjd sköna kängor, en liten, lätt ryggsäck och fika. Gärna en termos med kaffe alternativt varm choklad. Och förstås en limpmacka eller två, helst toppade med generösa skivor Västerbottensost. Vill du bli på drift längre än så? Då utökar du packningen med tält, liggunderlag och allt det där andra som behövs för att en flerdagars-vandring i ett böljande skogslandskap ska bli så där maximalt välgörande för kropp och själ.

NASALEDEN, MINERALLEDEN OCH GRUVSTIGEN

I Skellefteå finns närmare 20 vandringsleder. Längst av alla är Nasaleden. Den sträcker sig hela 82 kilometer, mellan Glommersträsk och Forsbacka. Det är den sista sträckningen av transportleden mellan kustlandet och silvergruvan i Nasafjäll som var i bruk för några hundra år sedan.

Vill man inte vandra hela leden finns delsträckor. Åtta stycken för att vara exakt. Tycker man däremot att 82 kilometer är i kortaste laget, går det finfint att i höjd med Forsbacka fortsätta in på Gruvstigen och gå ytterligare 18 kilometer till Varuträsk. För den riktigt hågade kuggar Gruvstigen dessutom i Mineralleden som tar dig från Varuträsk in till Vitberget och Skellefteå stad.

VANDRINGSLED KYRKSTIGEN

En annan vandringsled där du känner historiens vingslag är Kyrkstigen. Det är en vindlande vandring i närmare 40 kilometer, mellan kyrkor i Skellefteå och Burträsk. Leden vilar på det faktum att den första kyrkan i Skellefteå byggdes på 1300–talet. Då hörde Burträsk till Skellefteå socken och för människor hemmahörande i Burträsk fanns inget annat råd än att till fots ta sig till gudstjänsterna i landskyrkan i Skellefteå. På sätt och vis är det deras strapatser och vedermödor du idag kan känna av när du vandrar längs Kyrkstigen.

I BLOMSTERKUNGENS SPÅR

Det finns förstås också kortare alternativ. Ta Linnéstigen i Bureå till exempel. Den är tillägnad Carl von Linnés besök under dennes Lapplandsresa år 1732. Linnéstigen är således en vandring i Blomsterkungens spår och inte längre än 3,5 kilometer, ständigt i sällskap av den vackra Bureälven.

VANDRA UTMED HAVET

Furuögrundsleden erbjuder en havsnära vandring och tar vandrare den knappa milen från sol– och semesterparadiset Byske havsbad, längs Bottenvikens kust, till Kolviken i Furuögrund. I Furuögrund är faktiskt också landhöjningen som störst i hela Sverige. Typ 10 millimeter per år reser sig landet ur havet. Under sommarsäsongen kan du avsluta med att unna dig något gott på  Furuögrunds välbesökta hamncafé.

URSKOG OCH VATTENSPEGLAR

I Kalvträsk finns inte bara charmigt stugboende, här ligger också ett helt nät av vandringsleder utspritt i vacker natur. Lednätet är dessutom så finurligt utformat att man kan färdas med bil, båt eller kanot till olika utgångspunkter och därigenom få maximal variation på sina naturupplevelser.

Kalvträsk och dess omgivande skogslandskap passar lika bra för dagsturer med okomplicerad övernattning i stugbyn som för längre turer. Och naturupplevelserna i Kalvträsk skäms verkligen inte för sig. Enorma blanka vattenspeglar (om vädret tillåter) varvas med vidsträckta myrmarker och vildvuxna skogar som har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor. I hundratals år.

Högst upp på Vitberget, i hjärtat av naturreservatet, står dessutom ett gammalt brandtorn. 17 meter högt. Att utsikten är vidunderlig, är förstås inget annat än en rejäl underdrift.

Läs mer

Shape
Äventyr
Shape
Tips

SKELLEFTEÅ ADVENTURE PARK

Alltifrån en 80 meter lång zipline som garanterar skönt sug i magen till ett barnäventyr ett par meter ovan marken. På Skellefteå Adventure Park finns svindlande utmaningar för stora såväl som små.

Shape
Äventyr
Shape
Tips

Tips på 6 äventyr

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.
Sommar
Svansele
Svansele

Bli en bättre naturfotograf

Emma Dennehy ville uppleva naturen i Swedish Lapland - men också bli en bättre naturfotograf. Då styrde hon sin resa till Kalvträsk och Conny Lundström.

Taggar
Shape
Foto
Shape
Story
Shape
Äventyr
Shape
Tips

3 SKÖNA UPPLEVELSER PÅ 2 HJUL

Kort och gott handlar Downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar.

Förnämliga fiskevatten

Det krävs fina fiskevatten för att fostra duktiga fiskare, och i trakterna runt Skellefteå finns det en anmärkningsvärd hög koncentration riktiga storfiskare.

Taggar
Shape
Fiske
Shape
Tips
Shape
Food

Crayfishing under a moonlit sky

As the bright summer nights slowly turn to dusk, we have by now entered August and fall is almost upon us. And that is a good thing...
Sommar
Forsbacka
Forsbacka
Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.

Shape
Foto
Shape
Story

FÅNGA VILDMARKEN

För några år sedan följde jag med Conny upp på självaste Vitberget. Då vandrande vi. Och klättrade. 17 meter upp i utsiktstornet på toppen. Då var det natt, högsommar och utsikten vidunderlig.