Upptäck och utforska på Exploratoriet i Skellefteå!

— Hit kommer du för att utforska och laborera, berättar David. Vi vill stimulera till att tänka utanför lådan och att du själv ska bli en aktiv del i upplevelsen. Det kan handla om hur ett avloppsystem fungerar, varför en glödlampa lyser eller hur det känns att befinna sig mitt i orkanens öga.

UTFORSKA EXPLORATORIET I SKELLEFTEÅ

I Skellefteå finns Sveriges färskaste Science center. Här utgör naturvetenskap och teknik en självklar klangbotten då du utmanas att tänka utanför boxen och leka dig fram till insikter om hur vår fantastiska värld är beskaffad. Välkommen till Exploratoriet!

Rent fysiskt ligger Exploratoriet på Nordanå, i Skellefteå. Vägg i vägg med Skellefteå museum och närmsta granne med konsthall, teaterscen och med massor av  kulturyttringar. Men på sätt och vis började Exploratoriets historia skrivas redan år 1969.
— Då öppnade Dr. Frank Oppenheimer nämligen världens första Science center i San Fransisco, berättar David, verksamhetsamsvarig på Exploratoriet i Skellefteå.

Oppenheimer kallade det nyöppnade museet för The Exploratorium och kärnan för verksamheten var då, precis som nu vetenskapens fantastiska värld.
— Och så är det fortfarande, ler David. Här och nu i Skellefteå.

Samband och helhet

Dr. Oppenheimer ville boosta upptäckarglädjen hos kommande forskargenerationer. Med konceptet Science center inspirerade han brett till nyfikenhet inom ramen för teknik och naturvetenskap. Idag 47 år senare, finns fler än 3000 science centers världen över, varv 19 i Sverige. Gemensamt för samtliga är de interaktiva utställningarna och den experimentella miljön.

Att man i Skellefteå valt att döpa sitt Sceince center till Exploratoriet är dels en hommage till Dr. Frank Oppenheimer men namnet har också en direkt innebörd.
— Hit kommer du för att utforska och laborera, berättar David. Vi vill stimulera till att tänka utanför lådan och att du själv ska bli en aktiv del i upplevelsen. Det kan handla om hur ett avloppsystem fungerar, varför en glödlampa lyser eller hur det känns att befinna sig mitt i orkanens öga. Vi vill helt enkelt generera massor med aha-upplevelser och få mängder med polletter att trillar ner.

Viktiga processer

Exploratoriet hämtar mycket av sin profil från Skellefteås själ och hjärta.
— Vi har permanenta utställningar på temana skog, vatten och mineral. Naturresurser som under lång tid har varit, och fortfarande är viktiga för Skellefteå.

Men även den moderna staden är en stor del av vår gemensamma identitet och den tar också plats på Exploratoriet.
— Hos oss är processen intressantare än resultatet. Ta bara Thomas Edison. En av världshistoriens största uppfinnare. Det sägs att han genomförde fler än 2000 försök i sin strävan att få den där glödlampan att lysa. Men tror du att han tyckte att de där 2000 misslyckade försöken var bortkastade. Nej, tvärtom. Han menade att han i processen hade kommit på 2000 sätt att inte göra en glödlampa. Du vet, exemplen på misslyckade framgångar är många. Grejen är att fortsätta vara nyfiken.
Framgångsreceptet för det? Jo, att ha kul och våga misslyckas.
— Och det har vi här, på Exploratoriet i Skellefteå.