6 restauranger med lokala smaker från Swedish Lapland

Ibland handlar det om en friterad renlav som ackompanjerar en lätt rökt rentartar på en av Skellefteås topprestauranger. Andra gånger plockar du med dig en burk nyslungad honung från en butikshylla, producerad av Skelleftehamns idogt arbetande bin.

VIDEO: Bryggargatans Jon-Oskar om Swedish Lapland

LÅT DIG VÄL SMAKA PÅ SKELLEFTEÅS RESTAURANGER

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor. För tusentals år sedan lade samerna grunden till vår kokkonst.

Grytor puttrade över lägereldar fulla med vad naturen hade att erbjuda. Ren, förstås. Älg, naturligtvis. Fågel som ripa och tjäder, fisk som harr, lax, öring, röding och sik. Under sommarhalvåret hamnade också bär och det vilda gröna i form av örter, rötter och andra ätbara växter på tallrikarna, fulla av vitaminer och mineraler. Våra karaktäristiska råvaror bär alla tydlig smak av öppna kulturlandskap, våta myrmarker och djupa skogar.

Ibland handlar det om en friterad renlav som ackompanjerar en lätt rökt rentartar på en av Skellefteås topprestauranger. Andra gånger plockar du med dig en burk nyslungad honung från en butikshylla, producerad av Skelleftehamns idogt arbetande bin. Ibland är det så enkelt som en näve orensade blåbär, direkt i handen och mitt i skogen. Eller en ogenerat stor bit kunglig västerbottensost som avnjuts under midnattsljuset, på en picknickfilt utbredd på en hemlig havsklippa. Gemensamt för våra naturliga smaker är att de alla hämtar sin kraft från en ren och frisk natur – och de förstärker upplevelsen av Skellefteå. På sidan intill hittar du tips på restauranger där du kan bli serverad en liten bit av Skellefteå och Swedish Lapland.

Samtliga restauranger i Skellefteå hittar du här >>

Läs också