6 restauranger med lokala smaker från Swedish Lapland

Ibland handlar det om en friterad renlav som ackompanjerar en lätt rökt rentartar på en av Skellefteås topprestauranger. Andra gånger plockar du med dig en burk nyslungad honung från en butikshylla, producerad av Skelleftehamns idogt arbetande bin.

VIDEO: Bryggargatans Jon-Oskar om Swedish Lapland

LÅT DIG VÄL SMAKA PÅ SKELLEFTEÅS RESTAURANGER

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor. För tusentals år sedan lade samerna grunden till vår kokkonst.

Grytor puttrade över lägereldar fulla med vad naturen hade att erbjuda. Ren, förstås. Älg, naturligtvis. Fågel som ripa och tjäder, fisk som harr, lax, öring, röding och sik. Under sommarhalvåret hamnade också bär och det vilda gröna i form av örter, rötter och andra ätbara växter på tallrikarna, fulla av vitaminer och mineraler. Våra karaktäristiska råvaror bär alla tydlig smak av öppna kulturlandskap, våta myrmarker och djupa skogar.

Ibland handlar det om en friterad renlav som ackompanjerar en lätt rökt rentartar på en av Skellefteås topprestauranger. Andra gånger plockar du med dig en burk nyslungad honung från en butikshylla, producerad av Skelleftehamns idogt arbetande bin. Ibland är det så enkelt som en näve orensade blåbär, direkt i handen och mitt i skogen. Eller en ogenerat stor bit kunglig västerbottensost som avnjuts under midnattsljuset, på en picknickfilt utbredd på en hemlig havsklippa. Gemensamt för våra naturliga smaker är att de alla hämtar sin kraft från en ren och frisk natur – och de förstärker upplevelsen av Skellefteå. På sidan intill hittar du tips på restauranger där du kan bli serverad en liten bit av Skellefteå och Swedish Lapland.

Samtliga restauranger i Skellefteå hittar du här >>

Läs också

Shape
City
Shape
Tips

Så planerar du en helkväll i city

– Är vi tjejgänget börjar vi alltid med att äta gott, säger Josefin. Matchdagar faller valet givetvis på nån av sportbarerna i stan, annars blir det en riktigt bra restaurang.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Fulla hyllor i Skafferiet på Nygatan
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Fulla hyllor i Skafferiet på Nygatan

Tanken är att du ska kunna köpa med dig samma typ av lokalproducerad köttbit från Holmforsgården som du blir serverad i restaurangen...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

SKELLEFTEÅ BRYGGERI HITTAR HEM

Kan man säga att ett bryggeri har hittat hem? I så fall är det precis vad maltbryggeriet i Skellefteå har gjort.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

Europas nordligaste gelateria

Gelato är italienska för glass. Och italiensk glass är i många avseeden något helt annat än den konventionella glassen du vanligtvis hittar i frysdisken.
Sommar
Alhem
Alhem
Shape
Food

Crayfishing under a moonlit sky

As the bright summer nights slowly turn to dusk, we have by now entered August and fall is almost upon us. And that is a good thing...
Sommar
Forsbacka
Forsbacka
Närproducerat i unik saluhall
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Närproducerat i unik saluhall

Saluhallar är lite som en öppen marknadsplats, fast inomhus. I Sverige finns de framför allt söder om Gävle, men Burträsk, strax söder om Skellefteå, är ett lysande undantag i norr.
Sommar
Burträsk
Burträsk