Sveriges största LEGO Star Wars utställning

LEGO-scenen är stark i Skellefteå. Och det känns inte alltför otroligt att tillskriva Hans och hans LEGO i del i den utvecklingen. Men det kommer också många långväga besökare för att titta på LEGO-samlingen.
"Är du seriös LEGO-byggare någonstans i Sverige och planerar en resa norrut är det här nog att betrakta som ett obligatoriskt stopp på vägen..."

OM ATT BYGGA LEGO PÅ ALLVAR

Det finns en föreställning om att LEGO bara skulle vara för barn. Men det är inte riktigt sant. I Skellefteå finns Sveriges största LEGO-samling. Och visst är barn välkomna till Bureå Camping, men här är vuxenperspektivet minst lika viktigt.

Det första jag möts av är Millenium Falcon. Han Solos karaktäristiska smugglarskepp från den tidiga Star Wars-trilogin och ett av LEGO:s absolut största, kommersiella byggsatser någonsin. Det andra är Hans Brettschneiders stora leende.
– Det där är juvelen i kronan, säger han och flinar från öra till öra.
Och visst har han anledning att vara glad. Han är inte bara ägare av Skellefteås mest dedikerade LEGO-butik, han är också pappa till Sveriges största, permanenta LEGO-samling.
Precis innanför dörren står också ett par hundra LEGO Star Wars figurer på rad.
– Det saknas en C3PO i 14 karats guld och en Boba Fett i brons. Men annars är alla gubbar som LEGO släppt i ett eller annat set med i samlingen.
Jag tycker mig se några dubbletter. Hans plockar ner två Luke Skywalkers från Jedins Återkomst, båda svartklädda med gröna lasersvärd.
– Kolla på pupillerna.

Jo, visst ser jag en skillnad. En liten skillnad.
– Detaljer är viktiga för en samlare, förklarar han.
Och de där pupillerna sätter liksom ribban för resten av mitt besök. Jag inser att det här inte handlar om något slentrianmässigt LEGO-byggande när tiden tillåter.
Det här är på riktigt.

Millenium Falcon - ett av LEGO:s absolut största, kommersiella byggsatser någonsin.

Hälsningar från Boba Fett

Överallt i lokalen står uppbyggda LEGO-satser. Ibland lite sporadisk utplacerade, ibland formerade som hela landskap.  Jag identifierar planeterna Hoth och Tatooine från de tidiga Star Wars-filmerna och Helms Deep från andra filmen i trilogin om Härskarringen.
Annars var det just intresset för Star Wars, samt en familjesemester till danska Legoland, som väckte LEGO-byggaren i Hans Brettschneider. Det var för drygt 10 år sedan.
– Precis innan LEGO började bli trendigt.

Hans berättar att Millenium Falcon, den som står i entrén, idag kostar mellan 25 och 30 000 kronor. För drygt tio år sedan låg priset på överkomliga 6 000.
– LEGO är med andra ord en bra investering, säger han och skrattar gott igen.
Mitt öga faller på en signerad bild av filmhistoriens kanske coolaste prisjägare.  ”To Hans”, står det och det är ingen mindre än Boba Fett som skrivit under. Det är lätt att förstå affektionsvärdet med ett sådant föremål.

Hälsningar från Boba Fett.

Inte bara LEGO Star Wars

LEGO-scenen är stark i Skellefteå. Och det känns inte alltför otroligt att tillskriva Hans butik i del i den utvecklingen.  Men det kommer också många långväga besökare för att titta på LEGO-samlingen.
– Är du seriös LEGO-byggare någonstans i Sverige och planerar en resa norrut är det här nog att betrakta som ett obligatoriskt stopp på vägen, säger Hans.

Och det är inte svårt att förstå varför. Samlingens äldsta bitar är från 50-talet. Star Wars dominerar förstås, men det finns massor med annat också. Allt från jättelika modeller av Eiffeltornet och Taj Mahal till obskyra japanska set som bara släppts i ett fåtal exemplar på några få marknader. Och samlingen blir stadigt större.
– Senast bygget var ett set från Modig, säger Hans och pekar på disken där det står en liten rödhårig figur framför ett slott.

Vattentornet i Bastuträsk.

Annorlunda uppdrag

Jag undrar vad grejen med LEGO egentligen är och utan betänketid svarar Hans:
– Du vet, när du bygger är du i stunden. Alla tankar som inte har med ögonblicket att göra stängs ute.
Men det är skillnad på att bygga och bygga också, menar Hans och säger åt mig att följa med samtidigt som han lommar iväg genom butiken. Han stannar vid en glasmonter.
– Vattentornet i Bastuträsk, säger han. Skalenligt.

För LEGO är inte bara att följa ritningar. Det handlar också om kolossal kreativitet. I det här fallet materialiserat av just vattentornet i Bastuträsk. Hans lyfter ut bygget och plockar isär de fyra sektionerna.
– Allt finns där, säger han. Vattenledningarna, ja till och med badkaret.
Byggherre är en Johan som jobbar runt två dagar i veckan i butiken och Hans berättar att det hela tog tre år att färdigställa tornet.
– Inte effektiv byggtid, men ibland saknades bitar och då fick Johan leta ute på nätet för att beställa just den bit han behövde.

Det går att bygga det mesta av LEGO.

Gränslös skaparglädje

Där står också en Skelleftebuss och en minimodell av Skellefteå Landskyrka. Dessutom finns slutställningen i Svenska Hockeyligan avbildad på disken. Allt i LEGO och med Skellefteå i topp.
– Jo, det här är ju lite av en hockeystad också, säger Hans och plirar med ögonen.

LEGO-center i Skellefteå är på många sett ett monument över en gränslös skaparglädje. Och nördigt dedikerade människor, oavsett intresseområde, är ju bland de mest inspirerande man kan råka ut för. I alla fall enligt mig. Och bara det är en anledning så god som någon att besöka LEGO-center, även om du inte råkar vara LEGO-fantast.

Läs också

Shape
Second hand
Shape
Story

Först och främst i andra hand

Second hand är lite som ett detektivarbete. Man har inte en aning om vad man kommer att hitta. Ibland hittar man det man söker, ofta hittar man ingenting.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
City
Shape
Tips

Inredningsbutiker med karaktär

Vad är det som gör en bra shoppingupplevelse? Ja, förmodligen är svaret på den frågan rätt individuell. Ibland handlar det om att upptäcka den där prylen eller plagget...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Hantverk
Shape
Story

Om att brinna för ljus

Ljusfabriken Lowimas ljus är alla handgjorda. Eller snarare handgjutna. Det betyder att inget ljus blir det andra likt. Mattias visar ett ljus som fått sin karaktär av träformens ådring och sedan försiktigt sv [...]

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

12 UTFLYKTSMÅL ATT UPPTÄCKA

En riktigt bra sommardag handlar ibland om att bara vara spontan. Att välja en plats — kanske en ny som du aldrig tidigare besökt eller en gammal favorit du länge velat återvända till — och bara ge sig av. [...]

Shape
Äventyr
Shape
Tips

Tips på 6 äventyr

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.
Sommar
Svansele
Svansele
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]

Shape
Food

Crayfishing under a moonlit sky

As the bright summer nights slowly turn to dusk, we have by now entered August and fall is almost upon us. And that is a good thing...
Sommar
Forsbacka
Forsbacka
Shape
Aktivitet
Shape
Tips

GOLF, BANGOLF ELLER DISCGOLF?

Golfen har gjort en riktig klassresa, från överklass till brett folknöje. Dessutom har sporten knoppat av sig och blivit till helt nya aktiviteter och därmed trevliga sommarnöjen för hela familjen.

Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.