Några av Sveriges bästa ostar

Fasaden på gårdsmejeriet är vitputsad. Ytterdörren djupröd med ett sirligt sigill i rostfritt stål. I boningshuset strax intill lever Pär och Johanna. Precis som de vill. Och det innebär bland annat att de gör några av Sveriges bästa ostar.

SVEDJAN OST

I sluttningen ner mot sjön betar 37 kor. Några dricker vatten i strandkanten. Gräset är grönt och står du på gårdsplanen är utsikten över sjön Storkågeträsket svårslagen. Nej, landsbygdsromantiken går inte att blunda för. Men det är så här resan mot en av Sveriges mest prisade ostar börjar.

Fasaden på gårdsmejeriet är vitputsad. Ytterdörren djupröd med ett sirligt sigill i rostfritt stål. I boningshuset strax intill lever Pär och Johanna. Precis som de vill. Och det innebär bland annat att de gör några av Sveriges bästa ostar. Det vittnar alla priser om, de som paret och deras ostar har kammat hem. SM-guld på SM-guld. Silver och Brons. Årets lantbruksföretagare. Folkets röst. Och lovord och hyllningsserenader i en rad andra fashionabla sammanhang. Däribland Nobelfesten.  Men framför är det i mötet med Pär och Johanna som du inser att det här med ost handlar om kärlek. Till platsen. Processen. Och produkten.
— Man kanske kan säga att vi kondenserat ner våra liv — allt vi vet och vad vi står för; det vackra i livet på en gård i den nordliga skogsbygden. I en ost.

TRE OSTAR

— Men vi gör inte en ost — utan tre, säger Johanna och välkomnar in i mejeriet.
Svedjan gårdsost beskrivs som en grynpipig hårdost inspirerad av den svenska ystningstraditionen. Svedjan rustik är en blåmögelost med fyllig behaglig smak och mjuk konsistens, medan Svedjan Blå är en smakrik blåmögelost med krämig konsistens.

Historien om Svedjan Ost började 2009. På den tiden var Pär och Johanna en annan sorts jordbrukare. Men omvärlden förändrades och med det förutsättningarna för livet på en bondgård.
— Vi visste väl inte riktigt vilken väg vi skulle gå, berättar Johanna. Visst hade vi sneglat lite på ostproduktion men mer än så var det inte.

Paret åkte ändå på en inspirationsresa till franska Toulouse tillsammans med Eldrimner — nationellt centrum för mathantverk.
— Och tänk, på en gård i Sydfrankrike trillade polletten ner. Det är precis så vi vill leva. Det franska sättet att vårda sin osttradition kändes självklar och dessutom direkt överförbart till våra naturliga förutsättningar långt upp i norr.

KEMISKA PROCESSER

Med stöd från franske ostmästaren Michel Lepage och Eldrimner med Bodil Cornell i spetsen påbörjade Pär och Johanna sin resa som osttillverkare.
— Vi bestämde direkt att vi ville satsa långsiktigt och växa långsamt. I vår egen takt. Att göra ost är faktiskt rätt komplicerat och handlar till stor del om kemiska processer, berättar Pär. Det tog ungefär två år innan vi på djupet började förstå hur saker och ting hänger samman. Vad som händer med smaken under olika moment och hur det påverkar den slutgiltiga produkten.
— Mjölken är förstås jätteviktig, fortsätter Johanna. Vi använder morgonmjölk och 500 liter mjölk blir tre hårdostar.
— Och allt hänger faktiskt ihop. Djuren. Mejeriet. Omsorgen. Gården. Historien. Byggnaderna. Kulturlandskapet. Allt påverkar hur du upplever smaken. Därför kan du inte göra Svedjan ost någon annanstans än just här.

KULTUREVENEMANG I LADAN

På gården står också en lada. Götes hölada. Där har Johanna och Pär arrangerat kulturevenemang varje sommar sedan början av tiotalet. Ibland har det spelats teater, andra gånger musik.
— Varje år kör vi också KOnstHAGEN. Då är det öppet hus och konst- och hantverksutställning — och förstås fika.

Läs också

Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

SKELLEFTEÅ BRYGGERI HITTAR HEM

Kan man säga att ett bryggeri har hittat hem? I så fall är det precis vad maltbryggeriet i Skellefteå har gjort.

Restaurangtips i Skellefteå

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor.

Taggar
Shape
Mathantverk
Shape
Tips
Shape
Berättandet
Shape
Story

Platsen som berättare

Burträsk formligen myllrar av historier och berättare. Är du på jakt efter antingen det ena eller den andra, är Västerbottensostens besökscentrum en bra plats att börja på.
Sommar
Burträsk
Burträsk
Shape
Mathantverk
Shape
Restaurang

KREATIVT PÅ STADSKÄLLAREN

Stadskällaren består egentligen av tre delar. Matbar, lunchmarknad och saluhall — allt under ett och samma tak. Och i centrum står rena smaker och högkvalitativa råvaror.

Fulla hyllor i Skafferiet på Nygatan
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Fulla hyllor i Skafferiet på Nygatan

Tanken är att du ska kunna köpa med dig samma typ av lokalproducerad köttbit från Holmforsgården som du blir serverad i restaurangen...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Mat
Shape
Story

SKRÅMTRÄSK KVARN

Sko och kvarn i Skråmträsk. Erik och Asta Hellgrens verksamheter är tätt sammanflätade av en röd tråd bestående av hållbarhet, miljövänlighet och inte minst hög kvalitet.