Annorlunda boenden: Lantligt och naturnära i Svarttjärn

Knappa två kilometer västerut, sett från lantboendet, ligger Havsvågen. Ett drygt hektar stort klapperstensfält tillika minne från inlandsisen senast det begav sig. Det var för 10 000 år sedan. "Dit kommer du om du följer den markerade naturstigen som börjar alldeles invid lantboendet", berättar Stina...

BO LANTLIGT MED NATUR EN PÅ BARA SKINNET

Bullerbykänslan finns onekligen där. Lammen bräker och gårdskatten jagar på ängen. Och är det slåttersäsong så hässjas höet på traditionellt vis och avklarad höbärgningen kan mycket väl innebära en en natt eller två på höskullen. Men det här är förstås inte Astrid Lindgrens Bullerby utan byn Svarttjärn, i Västerbotten.

Familjen Stenmark hyr ut ett enkelt och charmigt lantboende, med sjöutsikt och direkt närhet till skogen i den lilla byn Svarttjärn. Stilen är 50-tal och boendet smakfullt inrett.
Förutom de åtta sängplatserna finns både kök och allrum samt en liten slöjdsal. Stina, som till vardags är slöjdlärare, spenderar gärna tid i snickeriet.
– Regniga dagar är det härligt att sitta och tälja sin egen smörkniv eller en krok för diskhandduken där hemma, säger hon.

Familjen har snart bott i byn i 11 år.
– Vi trivs så fantastiskt bra, och tänkte att fler också borde uppskatta det här.
Sommaren 2013 öppnade de så dörrarna till Stenmarks Lantboende och sedan dess har familjen Stenmark tillsammans med gårdens hundar, kalvar, kaniner, katter och får välkomnat människor på resa undan stadens larm.

Rött med vita knutar.

Nära utflyktsmål

Knappa två kilometer västerut, sett från lantboendet, ligger Havsvågen. Ett drygt hektar stort klapperstensfält tillika minne från inlandsisen senast det begav sig. Det var för 10 000 år sedan.
– Dit kommer du om du följer den markerade naturstigen som börjar alldeles invid lantboendet, berättar Stina.
Stigen tar dig 120 höjdmeter upp och rätt in i det västerbottniska skogslandet. På toppen av Lidberget väntar, förutom en grillstuga, en något annorlunda utsiktspost.
– Utsiktstornet är till formen av en Älg som också kallas för Lill’n, säger Stina. En klar dag kan du se havet där uppifrån.
Längs stigen finns också andra upptäckter att göra. Som en kallkälla och ett fångsgropssystem. Och svamp, om hösten. För att inte tala om myrstackarna och lingonen och blåbären och till och med hjortronen.

På upptäcksfärd i skogarna runt Svarttjärn.

Sjön

Svarttjärnen syns från farstubron. Sommartid kan man ta båten över viken till badplatsen. Är det höst går det precis lika bra att packa med sig picknick korgen och bege sig ut på vattnet för lite abborr- eller gäddfiske.
– Flytvästar och enklare fiskeutrustning finns att låna, avslutar Stina.
Det finns en mängd olika, enkla och okomplicerade saker att förströ sig med i Svarttjärn. Men framför allt handlar livet i Svarttjärn och Stenmarks lantboende om lugnet som bara kan uppstå på landet. Långt borta från stadens ljud. Och trots att Skellefteå Airport bara finns 14 minuter bort.

Svarttjärn är något av en sommaridyll.

Läs också

Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

Bo i Lövånger Kyrkstad

Kyrkstäder är på många sätt synonymt med dåtidens stora avstånd och plikten att gå i kyrka. Den svenska allmogen fick nämligen...
Sommar
Lövånger
Lövånger
Shape
Äventyr
Shape
Tips

Tips på 6 äventyr

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.
Sommar
Svansele
Svansele
Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

12 UTFLYKTSMÅL ATT UPPTÄCKA

En riktigt bra sommardag handlar ibland om att bara vara spontan. Att välja en plats — kanske en ny som du aldrig tidigare besökt eller en gammal favorit du länge velat återvända till — och bara ge sig av. [...]

Badplatser att förälska sig i
Shape
Bad
Shape
Tips

Badplatser att förälska sig i

En sak är säker, befinner du dig i Skellefteå i sommar behöver du inte oroa dig för bra alternativ när du behöver svalka.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Second hand
Shape
Story

Först och främst i andra hand

Second hand är lite som ett detektivarbete. Man har inte en aning om vad man kommer att hitta. Ibland hittar man det man söker, ofta hittar man ingenting.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå

En berättarvandring

Nordanå är ett av Skellefteås absolut populäraste utflyktsmål och det är inte så konstigt — här finns några av sommarens allra rödaste smultronställen. Följ med på en berättarvandring från öst till väst, regisserad Skellefteå museum.

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål
Shape
Naturreservat
Shape
Tips

VITBERGEN – ETT AV SKELLEFTEÅS 31 NATURRESERVAT

Mycket i Skellefteå handlar om natur, och det är inte så konstigt. För räknar man bort Skellefteå stad finns det i genomsnitt bara 2,2 personer/ kvadratkilometer - och ur ett naturturiststiskt perspektiv är d [...]

Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.

Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

LANTLIV LODGE OCH ÖGONBLICKEN I ÖSTERJÖRN

På Lantliv ska du stanna en vecka. Minst. Inte för att du ska hinna göra allt som går att göra. Nej, snarare tvärtom...