Längdskidåkning & skidspår i Skellefteå
ALLT DU BEHÖVER VETA OM ATT ÅKA SKIDOR I SKELLEFTEÅ KOMMUN
Skellefteå erbjuder ett av Sveriges bästa längdskidsystem på Vitberget för de som vill åka längdskidor. Där finns ett brett utbud av såväl lättåkta slingor som riktigt tuffa och kuperade skidspår för de som tränar hårt och tävlar. Dessutom så finns ytterligare ett 30-tal föreningsdrivna längdskidspår runt om i kommunen vilket ger alla i kommunen möjlighet att åka skidor regelbundet.
Boka din upplevelse i Skellefteå
Stor variation och sparad snö på Vitberget
Centralt belägna Vitberget är en riktig pärla för längdskidåkning med över 16 km sammanhängande elljusspår, och för den som hellre åker skidor under dagtid finns flera mil av varierande skidspår. Dessutom så är Skellefteå en av få orter i Sverige som sparar snö från föregående säsong vilket gör att skidsäsongen börjar redan innan första snön faller."
Skidspår runt om i kommunen
Runt om i Skellefteå Kommun, ute i de flesta byar och samhällen finns eldsjälar, speciellt när det kommer till att åka längdskidor. Drivna föreningsmänniskor som säkerställer att vi totalt kan hålla mer än 120 km skidspår draget i kommunen varje vinter.
Den unika allemansrätten
Den svenska allemansrätten är fantastisk! Den gör det möjligt för alla att utöva friluftsliv och röra sig fritt och enkelt i naturen, men det ställer också vissa krav på den som besöker den. Läs mer om allemansrättens möjligheter och skyldigheter här.
3 tips för skidåkning med barn
1. Utrustning
För att ge barnen bästa möjliga start i skidåkning är det viktigt att de har utrustning som är anpassad efter deras längd och vikt. Eftersom barn växer snabbt kan utrustningen behöva uppgraderas ofta, ibland varje vinter, men skidor kan vanligtvis användas under två säsonger. Se till att pjäxorna sitter bekvämt och håller fötterna varma, men undvik för stora pjäxor som kan glappa.
Satsa på skinsskidor från början istället för vallningsfria skidor med "fiskfjäll" under, eftersom skinsskidor ger bättre fäste och glid samt glider tystare. För mycket små barn under tre år fungerar dock skidor med fiskfjäll bra.
2. Se träningen som en lek
Vid skidåkning med barn under 10 år är det viktigare att fokusera på att ha roligt än att åka långa distanser. Gör träningen lekfull och stöttande, med olika banor och övningar som kan inkludera skidstavar, pinnar eller vantar. Öva på tyngdöverföring genom att åka utan stavar och låt barnen prova på skate för variation. Korta, frekventa pass är bäst för att hålla barnens intresse uppe och skapa längtan efter nästa skidtur.
Lär barnen att ta sig an nerförsbackar genom att krypa ihop i en sittande ställning för bättre stabilitet. Uppmuntra dem att luta sig framåt för att undvika att falla bakåt. Om de faller blir det ofta ett mindre fall tack vare den låga tyngdpunkten.
3. Gör det till en utflykt
Skidåkning handlar inte bara om träning, utan också om att uppleva naturen och umgås. Detta är lika viktigt för de yngsta åkarna. Ta med fika i en ryggsäck, njut av omgivningen och se till att tiden tillsammans känns som en härlig utflykt snarare än ett träningspass. Kalla det "åka skidor" istället för att "träna skidor" för att sätta rätt stämning.
Tips inför skidträningarna för barn och ungdom
Skellefteå – Skidåkningens vagga
Det kanske är kaxigt att säga att Skellefteå är skidåkningens vagga. Att allt började här för tusentals år sedan, men faktum är att världens äldsta bevarade skida, den så kallade Kalvträskskidan, återfanns i Kalvträsk utanför Skellefteå i början av 1900-talet. Den är daterad till 3.200 f.kr. och är alltså över 5.200 år gammal. Ingen kan väl heller ta ifrån oss det faktum att längdskidkulturen har varit en stark folkrörelse här i århundraden och det ligger nog också till grund för det engagemang som finns runt om i kommunen där föreningar och eldsjälar säkerställer fina elljusspår vinter efter vinter.