Stadskällaren - en plats för smaker

En halvtrappa ner, ett stenkast från stadspark och älvsbrink hittar du Stadskällaren i Skellefteå. Restaurangen sitter lite drygt 70 gäster, och insidan andas rymd och atmosfär. Men framföra allt, menar Markus Richtman som är en av delägarna, är Stadskällaren en mötesplats. För människor som älskar smaker.

STADSKÄLLAREN I SKELLEFTEÅ

Stadskällaren består egentligen av tre delar. Matbar, lunchmarknad och saluhall — allt under ett och samma tak. Och i centrum står rena smaker och högkvalitativa råvaror.

En halvtrappa ner, ett stenkast från stadspark och älvsbrink hittar du Stadskällaren i Skellefteå. Restaurangen sitter lite drygt 70 gäster, och insidan andas rymd och atmosfär. Men framföra allt, menar Markus Richtmann som är en av delägarna, är Stadskällaren en mötesplats. För människor som älskar smaker.
— Opretentiöst men högkvalitativt, ler han och fortsätter. Vi ser inte oss själva som bara en restaurang. Vi vill vara en plats som inspirerar. Till möten. Mellan smaker och människor. Och allt kretsar runt råvaror. Riktigt bra råvaror. Då spelar det ingen roll om du kommer till oss för fine dining, trillar in på en spontanlunch eller bara plockar med dig något gott från vår saluhall.

Hänger ihop

Stadskällaren består som sagt av tre delar. Matbar, lunchmarknad och saluhall. Allt under ett och samma tak.
— Vi vill att allt ska hänga ihop. Alltså, det som finns i saluhallen är också det som våra kockar komponerar menyerna utifrån.
Menyn rymmer sexton rätter och ändras flera gånger i månaden. Allt efter säsong, tillgång på råvaror och kockarnas kreativa nycker.
— Vi tror att nyckeln till intressanta smakupplevelser är människor. Därför är vi jätteglada över att vi fått ihop ett team som inspirerar och utmanar varandra. Vårt mål är att köket ska vara en kreativ plats där det är högt i tak och där vi vågar ta ut svängarna.

"- Vi vill att allt ska hänga ihop. Alltså, det som finns i saluhallen är också det som våra kockar komponerar menyerna utifrån."

Så lokalt det bara går

Själva fundamentet som Stadskällaren vilar på är att alltid erbjuda råvaror av hög kvalitet. Och allra helst så lokalproducerat det bara går.

— När det kommer till kött tar vi från närområdet. Bara det faktum att transporten kan hållas till ett minimum är jätteviktigt för vilken kvalitet köttet slutligen får, och köper vi en gris från Järvtjärn är det den grisen som styr menysammansättningen och samtidigt hamnar i köttdisken i saluhallen. Och då måste köttet helt enkelt vara utmärkt.

Stadskällaren förädlar dessutom allt kött på egen hand.
— Det ger oss möjlighet att sätta vår egen prägel på råvaran.

Saluhall

Sortimentet i saluhallen spänner från allt mellan orientaliska kryddblandningar till lokalproducerad must. Det är viktigt att produkterna känns unika och att varje enskild produkt tillför något till helheten.

— Vi väljer helt enkelt med omsorg. Extra roligt blir det när vi hittar riktigt bra, småskaliga producenter från Skellefteå. Ta bara Svedjan Ost. Deras produkter håller otroligt hög kvalitet. Enligt mig gör faktiskt Per och Johanna den bästa osten i sin genre i hela Europa. Det är klart att prislappen är lite högre men jag tror också att människor idag vet att uppskatta vad ett genuint mathantverk gör för smakupplevelsen.

Stadskällaren öppnade i slutet på maj 2016 och Markus menar att mottagandet har varit fint.
— På lite sikt hoppas vi på att kunna ta våra gäster ännu närmare köket och bli en ännu tydligare mötesplats för människor med stort matintresse.