Bröderna Lejonhjärta!

Västerbottensteatern har spelat sommarteater utomhus i 30 år. Det gör den till norra Sveriges största utomhusteater, och när Västerbottensteatern, förra året jubilerade så gjorde dom det med en av svensk litteraturs mest älskade sagor - Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta.

VIDEO: SE SF's TRAILER PÅ BRÖDERNA LEJONHJÄRTA

SOMMARTEATER FIRAR 30 ÅR MED BRÖDERNA LEJONHJÄRTA

För andra året i rad sätter Västerbottensteatern upp en av svensk litteraturs mest älskade sagor - Bröderna Lejonhjärta. för alla er som inte han se den, eller vill se den igen, så är detta sista chansen.

Lika oförtrutet som det eviga sommarljuset har Västerbottensteatern spelat sommarteater utomhus i 30 år. Väder till trots. Berättat historier som ”Per Gynt”, ”Hemsöborna” och ”Ringaren i Notre Dame”. Förra året, när teatern firade 30 år med utomhusteater, valde man att sig an en av svensk litteraturs absoluta giganter. Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta”.
– Jag har alltid drömt om att få göra ”Bröderna Lejonhjärta” på scen, berättar regissören Ronny Danielsson. Den speglar mänskligheten, den visar hur lojalitet och vänskap är absoluta byggstenar för en värld i fred.

VÄLKÄND HISTORIA

1973 kom ”Bröderna Lejonhjärta” som bok. 1977 blev den film, regisserad av Olle Hellbom. De allra flesta som vuxit upp sedan 70-talet kan historien. Om den svårt sjuke Karl, sedermera Skorpan, som tillsammans med storebror Jonatan hoppar ur ett brinnande hus för att återförenas på andra sidan stjärnorna i landet Nangijala.

– Genom Törnrosdalen, Körsbärsdalen, Nangijala och Nangilima möter vi hopp, mod och kärlek i kampen mot en tyrann som håller sitt folk i fångenskap, berättar Ronny. Och bröderna lyckas, de segrar mot tyrannen och hans ondskefulle drake och befriar alla förtryckta själar.

NATURLIGA FÖRUTSÄTTNINGAR

Föreställningen sätts nu återigen upp bland hängbjörkar och meandrande strömmar på natursköna Medlefors. Scenen är konstruerad av högblank aluminium för att reflektera sin omgivning. Publikplatserna är fler än någonsin. Amatörerna lika så. Kostymer och scenografi har inspireras av ”Game of Thrones” och senmedeltidens mysteriespel. Nej, norra Sveriges mest dedikerade utomhusteater håller sannerligen inte igen när det vankas sommarteater 2018.

– Vi vill skapa en upplevelse som tar publiken djupt in i sagornas och lägereldarnas land, säger Fransesca Quateym konstärlig ledare på Västerbottensteatern, och visst känns det inspirerande att vi gör det med landskapets naturliga förutsättningar som kuliss.

ANNORLUNDA SAGA

”Bröderna Lejonhjärta” är en klassisk saga. Om gott och ont. Men den står också ut bland barnböcker. Den värjer inte för svåra ämnen. Ja, från början höjdes till och med röster som menade att boken var direkt olämplig, inte minst på grund av hur den hanterade döden. Kritiken blåste dock snabbt över och ”Bröderna Lejonhjärta” etablerade sig som av Astrid Lindgrens mest älskade sagor. Bara överträffad av ”Pippi Långstrump” i antal översatta språk. Och det vill inte säga lite, då Astrid Lindgren är den svenska författare som översatts till flest språk världen över. 101 närmare bestämt.

Att påstå att ”Bröderna Lejonhjärta”, i Västerbottensteaterns regi, är något du inte får missa sommaren 2019; kan förstås inte ses som något annat än ett konstaterande av det självklara.

Läs också