SM-veckan: Största idrottsevenemanget!

SM-veckan är det största evenemang som Skellefteå någonsin stått värd för. Med bland annat 3500 potentiella svenska mästare och en miljon sportintresserade tv-tittare ligger det nära till hands att tro att SM-veckan bara handlar om sport, men den rymmer också så mycket annat.

STÖRSTA SM-VECKAN VINTER NÅGONSIN

SM-veckan är det största evenemang som Skellefteå någonsin stått värd för. Med bland annat 3500 potentiella svenska mästare och en miljon sportintresserade tv-tittare ligger det nära till hands att tro att SM– veckan bara handlar om sport, men den rymmer också så mycket annat.

SM-veckan är ett jättearrangemang. Förmodligen det största Skellefteå har värdat i idrottssammanhang. 2018 är den dessutom mer omfattande än någonsin med bland annat 27 olika sporter.
SM- veckan arrangeras på en mängd olika arenor runt om Skellefteå och projektledare Sinnika Sjunnesson lovar att det kommer att finnas massor att uppleva, både från publikplats och vid andra arrangemang runt om i Skellefteå.
– SM-veckan är ett fantastiskt idrottsevenemang men också en hejdundrande folkfest där musik, dans och annan scenunderhållning tar massor med plats, säger Sinnika.

Foto: Peter Skogvold/Bildbyrån

En vecka som växer

SM-veckan genomförs två gånger varje år i Sverige. En sommar och en vinter. På sätt och vis kan man säga att en SM-vecka är så nära ett OS man kan komma på riksnivå. Och som sagt, den blir bara större.  2009 korandes svenska mästare i 5 olika sporter, 2016 var antalet 15 och 2018 blir det alltså 28.
–  Vi tror att vi kommer landa på minst 75 000 människor på publikplats, berättar Sinnika.
Evenemanget tv-sänds förstås av SVT i både playtjänster och på traditionell tablå-tv.
–  Allt pekar på en miljonpublik framför tv, då intresset för tävlingarna ökar för varje år.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån
Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Gratis Folkfest

SM-veckan är för alla och arrangörerna hoppas lite speciellt på många barn och ungdomar i publikhaveb. Därför är det gratis för dem upp till 17 år att gå på tävlingarna.
– Det här är verkligen en fantastisk möjlighet att se några av Sveriges absolut bästa idrottare.
Sinnika berättar också att de bygger upp ett stort barnland på Vitberget med massor av roliga aktiviteter.
– Folkfesten är gratis för alla. På Möjligheternas torg kommer det att vara aktiviteter tisdag till lördag med olika teman varje dag. På Vitberget är folkfestytan fylld med utställare, barnaktiviteter och mattält.

SM-mössan fungerar som inträdesbiljett till alla tävlingar.

Entrémössan

SM-veckan i Skellefteå har förstås också sin egen entrémössa. Förutom att den sitter skönt och värmer gott har mössan ytterligare en funktion. Den ger nämligen inträde till precis alla idrottstävlingar under veckan samt att den fungerar också som bussbiljett på hop-on hop-off bussarna som går mellan arenorna.
Det innebär att det finns stora möjligheter att passa på att uppleva någon ny idrott.
– Självklart kan du köpa inträde till enskilda tävlingar också, men en del med tanken med mössan är att människor ska upptäcka nya sport. Varför inte gå på casting, dans eller radiostyrd bil?

Läs också

Folkfesten i Skellefteå City

Mares, Brolle, Linda Bengtzing, Hanna Ferm, Södra Stationen, Markoolio, självaste Bolibompadraken och många fler kommer till Folkfesten på Möjligheternas Torg under SM-veckan.

Taggar
Shape
SM-veckan
Shape
Vinter
Shape
Boende
Shape
SM-veckan

Boende under SM-veckan 2018

Varmt välkomna till Skellefteå och SM-veckan 2018. Skellefteå kan erbjuda dig en rad olika boendealternativ - både traditionellt hotellboende, stugboende med eget kök eller ett regelrätt bostadshus. Hittar du [...]

Shape
Kultur
Shape
Story

KALVTRÄSKSKIDAN – VÄRLDENS ÄLDSTA SKIDA!

Att längdskidåkning skulle ha uppfunnits i trakterna runt Skellefteå är kanske en sanning med modifikation. Men ingen kan motsätta sig det faktum att världens äldsta skida hittades i en myr alldeles utanför [...]

Shape
Utställning

Titanic – en väldsutställning

Det sades att Titanic skulle vara osänkbar. Likväl försvann fartyget klockan 02.20 rätt ner i havsdjupet. Med sig tog hon 1496 människor.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Skellefteå AIK
Shape
Story

SKELLEFTEÅ AIK OCH DEN LOKALA ISHOCKEYKULTUREN

– Det är inte bara trilla in på arenan och tro att vi ska vinna, säger Siv och rättar till den lilla AIK-nålen som sitter på skjortkragen. Nä, ska det bli vinst krävs en hel del förberedelser. Som att ha [...]

Shape
Möten
Shape
Trivia

KURIOSA: VISSTE DU DET HÄR OM SKELLEFTEÅ?

Skellefteå är stort. Ja, ungefär lika stort som Skåne. Här bor lika många människor i en modern stad som vill framåt, som det finns människor som stortrivs på landsbygden...

Shape
Natur
Shape
Story

Älgsafari, kokkaffe och iskalla dopp i Svanseleskogarna

Svansele Vildmarkscenter är på många sätt ett första steg in i vad som kan kallas Europas sista vildmark. Från en mjukstart med kokkaffe, kanelbullar och en tur på vildmarksutställning...
Vinter
Svansele
Svansele
Shape
SM-veckan

SM-mössan ger extra allt

Bär SM-Mössan 20-26/3 och få:
Entré till alla IDROTTSTÄVLINGAR
Gratis LOKALTRAFIK
Över 100 ERBJUDANDEN
Vinter
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Äventyr
Shape
Tips

Hårt jobbande huskies!

Tänk att du är omgiven av vinterns mjuka mörker. En klotrund fullmåne kastar sitt bleka ljus mellan granarnas snötyngda grenverk. Det enda som trängs med tystnaden är hundarnas tassar...
Vinter
Skellefteå
Skellefteå