Utflykt Skråmträsk

Idag är Skråmträsk kvarn ett etablerat besöksmål och senast det begav sig hittade drygt 13 000 gäster till Erik och Astas sommarcafé. "Vi vill att kvarnen på samma sätt som skotillverkningen ska kännas genuint och andas kvalitet. Därför har vi sparat så mycket ursprung interiör som möjligt."

KVARN & SKO

Sko och kvarn i Skråmträsk. Erik och Asta Hellgrens verksamheter är tätt sammanflätade av en röd tråd bestående av hållbarhet, miljövänlighet och inte minst hög kvalitet. Egenskaper som gjort att Skråmträsk kvarn idag är ett av Skellefteås mest uppskattade utflyktsmål.

2006 köpte Erik och Asta den gamla 40-talskvarnen i Skråmträsk. Tanken var att människor som besökte skomakeriet där de för hand tillverkar hållbara och miljövänliga skor av högsta kvalitet, också skulle få en skön plats att dricka en kopp kaffe på. Efter en omfattande men varsam renovering öppnade så Skråmträsk kvarn sommaren 2009.
— Vi tänkte lite naivt att det här blir bra för barnen, ler Erik. Ett lite lagom sommarjobb.
Men riktigt så blev det inte.
— Nä, vi var inte alls beredda. Vi hade 3000 besök första sommaren och fler än 200 de mest hektiska dagarna. Och på den tiden hade vi dessutom bara öppet fyra timmar per dag.

KVALITET DEN RÖDA TRÅDEN

Idag är Skråmträsk kvarn ett etablerat besöksmål och senast det begav sig hittade drygt 13 000 gäster till Erik och Astas sommarcafé.
— Vi vill att kvarnen på samma sätt som skotillverkningen ska kännas genuint och andas kvalitet. Därför har vi sparat så mycket ursprung interiör som möjligt.
Caféet är dessutom KRAV-märkt sedan tre år tillbaka.
— Vi bakar allt själva, på plats och väljer råvaror med omsorg.
2016 blev Skråmträsk kvarn också uppmärksammad i White guide, som listar Sveriges bästa restauranger och caféer.— Det var förstås jättekul och en sporre att jobba vidare på samma linje.

SKRÅMTRÄSKSKON

Men som sagt, allt började med skotillverkningen. 1989 lämnade den första Skråmträskskon det lilla skomakeriet tvärs över vägen från kvarnen sett. Designen vad då som nu enkel men tidlös. Lite skandinavisk på det sättet.
— Vi är inte så trendkänsliga, säger Erik. Vi gör mest som vi alltid har gjort. Jobbar miljövänligt och omsorgsfullt med naturgarvat skinn och ett rejält hantverk.
Att göra skor för hand har sina fördelar.
— Skinn är ett organiskt material och olika bitar har olika egenheter. Under processen med en handgjord sko anpassas materialet hela tiden utifrån just den skinnbitens kvaliteter. Därför blir en handgjord sko en bättre och hållbarare produkt i slutändan.

KULTUREVENEMANG

Under de nio sommarveckor som Skråmträsk kvarn håller öppet arrangerar Erik och Asta också en rad kulturevenemang i den rymliga byggnaden.
— Det brukar bli ett rätt omfattande program med både berättarteater, allsång och konst- och fotoutställning, säger Erik. Du vet, kvarnen är en fantastisk plats, inte minst för  berättarföreställningar.
Både publik och skådespelare vittnar om den speciella atmosfär som skapas under föreställningarna.
— Det är nåt med kvarnen som gör att allt blir så intimt och nära. Det blir på riktigt, liksom.

Läs också

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

12 UTFLYKTSMÅL ATT UPPTÄCKA

En riktigt bra sommardag handlar ibland om att bara vara spontan. Att välja en plats — kanske en ny som du aldrig tidigare besökt eller en gammal favorit du länge velat återvända till — och bara ge sig av. [...]

Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

RISMYRLIDEN – GLÄNTA PÅ PÅ DÖRREN TILL DET FÖRFLUTNA

Som besökare kan man bland annat prova på att kärna smör, slöjda, prova på smide, delta i slåttern, baka i bagarstugan eller ta en fika i det lilla caféet.

Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]

Shape
Second hand
Shape
Story

Först och främst i andra hand

Second hand är lite som ett detektivarbete. Man har inte en aning om vad man kommer att hitta. Ibland hittar man det man söker, ofta hittar man ingenting.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Europas nordligaste gelateria

Gelato är italienska för glass. Och italiensk glass är i många avseeden något helt annat än den konventionella glassen du vanligtvis hittar i frysdisken.
Sommar
Alhem
Alhem
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Svedjan ost – en av de bästa

Fasaden på gårdsmejeriet är vitputsad. Ytterdörren djupröd med ett sirligt sigill i rostfritt stål. Här gör Pär och Johanna några av Sveriges bästa ostar.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Närproducerat i unik saluhall
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Närproducerat i unik saluhall

Saluhallar är lite som en öppen marknadsplats, fast inomhus. I Sverige finns de framför allt söder om Gävle, men Burträsk, strax söder om Skellefteå, är ett lysande undantag i norr.
Sommar
Burträsk
Burträsk
Shape
Mat
Shape
Tips

SKELLEFTEÅ MYLLRAR AV INNOVATIVA CAFÉER

I Skellefteå finns caféer för allas smak. Här erbjuds alltifrån Sveriges enda TV-spelscafé Café på bit, till Society café där du kan avnjuta en fika med brittiska influenser. Vill du uppleva en exklusiv fi [...]