Skönheter och odjur

Magnus, eller Mangeboy som han kallas, är gäddfiskare. Ja, faktiskt en av Sveriges främsta. För något år sedan fiskade han brallorna av alla sörlänningar i en nationell gäddfisketävling genom att fånga fem gäddor på en sammanlagd längd av 597 centimeter.

GÄDDFISKE PÅ BLODIGT ALLVAR

När det kommer till sportfiske är Skellefteå känt för framför allt två saker – laxar och gäddor. Eller skönheter och odjur, om man så vill.

Dimman ligger tät. Det är en av sommarens absolut sista morgonar. Egentligen vet jag inte vad jag gör här. Jag är ju laxfiskare och lax finns i Byskeälven, Åbyälven eller möjligtvis i Kågeälven. Inte här, i Stora Bygdeträsket.

– Jag tror att vi börjar i viken där borta, säger Magnus Lindgren och vrider på gasen så att båten planar. Magnus, eller Mangeboy som han kallas, är gäddfiskare. Ja, faktiskt en av Sveriges främsta. För något år sedan fiskade han brallorna av alla sörlänningar i en nationell gäddfisketävling genom att fånga fem gäddor på en sammanlagd längd av 597 centimeter. Samtliga tagna i skelleftevatten. Och idag har han lovat att lära mig fiska stor gädda.

Nästan alla sjöar i Skellefteå har potential att producera gäddor över 100 cm - utmaning är att ditt den sjö där 100 cm gädda väger mest.

Utmaningar

Magnus berättar att i stort sett alla fiskevatten runt Skellefteå kan producera gäddor över 100 centimeter. Utmaningen ligger i att hitta de vatten där de längsta gäddorna väger tyngst.

– Den största utmaningen med laxfisket, säger jag, är att lära sig blunda för fakta. Som att det krävs minst tusen kast för varje fångad blanklax i Norrland. Statistiskt sett.
– Statistik är inget att lita på, säger Magnus och skrattar.

Vi riggar spön. Fem stycken. Det gäller att anpassa metoden till omständigheterna. Och nu ska vi fiska i Västerbottens största sjö och då är det trolling som gäller.
– Stora gäddor kan stå lite varstans, säger han. En framgångsfaktor är att kunna täcka så mycket vatten som möjligt.

Ett mindre odjur från Västerbottens största sjö.

Stora fiskar mäts i centimeter

För Magnus är gäddfiske på allvar. Han fiskar målmedvetet och tänker strategiskt. Ja, han gör till och med sina egna beten, och de har fångat så många och stora gäddor att de numera går att köpa i fiskebutiker runt om i hela landet.

– Du vet, säger jag medan Magnus rotar runt i en av de överfulla betesboxarna, jag har fått en västerbottenslax på 112 centimeter. Knallblank.
– Min största gädda mätte 122 centimeter, kontrar han. Den såg ut som en vattensjuk stock när den kom upp.

Centimetrar är viktiga för en sportfiskare. Förr om åren var det bara vikt som gällde. Kilon och gram. Nu mäter man lika gärna sina fångster. Det har med catch and release att göra, ett begrepp som betyder att man släpper tillbaka fisken efter att man fångat den.
– Stora fiskar gör mer nytta i vattnet, säger Magnus. Catch and release är nödvändigt om vi även i framtiden vill ha ett bra fiske.

Magnus beten är hett eftertraktade runt om i gäddfiskar-Sverige.

Personbästa

Lite försynt avslöjar jag att min största gädda är en sommarfisk på 2,5 kilo.
– Då kommer du att persa idag, säger Magnus. Här är det bra med betesfisk.
Han pekar på ekolodet. Det dröjer inte länge innan det sitter en gädda på ett av Magnus beten.
– Säkert en skaplig fisk, säger han och räcker mig spöet.

Drillningen blir odramatisk. Magnus tar vant gälgrepp på gäddan. Knappa sex kilo visar vågen. Som laxfiskare har jag lite svårt att acceptera hur lätt gäddfisket tycks vara.
– Mindre gäddor är inga större problem, säger Magnus. De riktigt stora, däremot, kräver att man vet vad man gör.
– Mindre gäddor? säger jag förnärmad. Jag har ju precis mer än dubblat mitt personbästa.

En del i att vara storgäddjägare är att vara flexibel och snabbt kunna byta fiskevatten.

Slutet gott?

– Nej, säger Magnus. Inte så här. Han tittar tomt på det öppna beteslåset. Vi har precis tappat en stor fisk. En riktigt stor, även med Magnus mått mätt.
– Plus tio, säger jag.
– Alla gånger.
– Sånt händer. Det är ju stora fiskar.
– Men inte på det här sättet. Inte på grund av ett öppnat beteslås.
Han hakar på ett nytt bete på spöet. Vi trollar ytterligare en halvtimme. Vi säger ingenting till varandra. Det syns att Magnus tar den förlorade gäddan hårt. Till sist säger han:
– Nä, nu skiter vi i det här.

För ibland måste man bara bryta ihop och komma igen – även om man är en av Sveriges mest framgångsrika storgäddjägare.

Läs också

Shape
Fiske
Shape
Story

Laxfiske i Byskeälven

I Skellefteå finns tre vildlaxälvar. Den koncentrationen högklassigt laxvatten finns ingen annanstans i landet och juvelen i kronan är utan tvekan Byskeälven.
Sommar
Byskeälven
Byskeälven

Förnämliga fiskevatten

Det krävs fina fiskevatten för att fostra duktiga fiskare, och i trakterna runt Skellefteå finns det en anmärkningsvärd hög koncentration riktiga storfiskare.

Taggar
Shape
Fiske
Shape
Tips
Shape
Food

Crayfishing under a moonlit sky

As the bright summer nights slowly turn to dusk, we have by now entered August and fall is almost upon us. And that is a good thing...
Sommar
Forsbacka
Forsbacka

Bli en bättre naturfotograf

Emma Dennehy ville uppleva naturen i Swedish Lapland - men också bli en bättre naturfotograf. Då styrde hon sin resa till Kalvträsk och Conny Lundström.

Taggar
Shape
Foto
Shape
Story
Shape
Foto
Shape
Story

FÅNGA VILDMARKEN

För några år sedan följde jag med Conny upp på självaste Vitberget. Då vandrande vi. Och klättrade. 17 meter upp i utsiktstornet på toppen. Då var det natt, högsommar och utsikten vidunderlig.

Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.

Shape
Naturreservat
Shape
Tips

VITBERGEN – ETT AV SKELLEFTEÅS 31 NATURRESERVAT

Mycket i Skellefteå handlar om natur, och det är inte så konstigt. För räknar man bort Skellefteå stad finns det i genomsnitt bara 2,2 personer/ kvadratkilometer - och ur ett naturturiststiskt perspektiv är d [...]

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

9 UTFLYKTER I SKELLEFTEÅ SKÄRGÅRD

På ön Pite-Rönnskar finns ett 30-tal små röda stugor. Förr om åren bodde fiskarfamiljer i de där stugorna. Det gör de inte längre. Idag är de privatägda sommarboenden långt ut i Bottenvikens skärgård. [...]