Adrenalinrusch bland trädtopparna

Det är uppe bland trädtopparna du hittar äventyret på Skellefteå Adventurepark. Här finns nämligen sex höghöjdsbanor. Alltså sådana där du säkrad i en sele forcerar olika hinder. En del lätta. Andra betydligt svårare. Gemensamt för alla är dock att de befinner sig en ansenlig höjd ovan jord...

ÄVENTYRET UPPE BLAND TRÄDTOPPARNA

Alltifrån en 80 meter lång zipline som garanterar skönt sug i magen till ett barnäventyr ett par meter ovan marken. På Skellefteå Adventure Park finns svindlande utmaningar för stora såväl som små.

Uppe bland trädtopparna hittar du äventyren och utmaningarna på Skellefteå Adventure park. Här finns nämligen sex olika höghöjdsbanor. Alltså där du säkrad i en sele forcerar en mängd olika hinder. En del lätta. Andra betydligt svårare. Gemensamt för alla är dock att de befinner sig en ansenlig höjd ovan jord.
— En av banorna är lite lägre, säger Tobias, som är en av initiativtagarna till Skellefteå Adventure park, knappt två meter över marken. Det är vår barnbana. Den högsta är också den tuffaste. Då är du 12 meter upp. Alltså, praktiskt taget bland trädtopparna.

På alla banor finns också en zipline, en sorts mänsklig linbana.
— Den längsta tar dig strax över 80 meter, ler Tobias. Den är på hög höjd så störtskönt sug i magen garanteras.

Introduktion.
Hinder på vägen.

SÖMLÖS SÄKERHET

Efter du glidit in i selen, spänt på hjälmen och genomgått en kort introduktion tillsammans med en instruktör är du redo för äventyret. Förslagsvis börjar du på lite lägre höjd och arbetar dig uppåt. Lugnt och metodiskt. Om du törs, vill säga.
— Du kommer att få jobba, lovar Tobias. Adrenalinet pumpar på rätt bra och mjölksyran kommer fort om du inte hittar tekniken.

Säkerhetssystemet är givetvis rigoröst och dessutom sömlöst. Det innebär att du kopplar på dig i början av en bana och kommer inte lös förrän du tagit dig igenom hela banan. Allt med samma säkring.
— Busenkelt och jättesäkert.
Men visst händer det att besökare blir lite knäsvaga. Till en början.
— De får helt enkelt svindel. I 99 fall av 100 går det över rätt fort, men skulle någon känna att de tagit sig vatten över huvud hjälper vi dom förstås ner.

Vildmarksgruvan.
Plattform och grenverk.

BESÖK I GRUVAN

På samma område finns också en vildmarksgruva. Gruvan var i drift mellan åren 1936-40. Idag fungerar den som en visningsgruva där du kan göra underjordiska besök.
— Skyddsrock och hjälm finns givetvis att låna.
— Vill du inte gå ner i gruvan men ändå få en känsla av gruvatmosfär finns dessutom en mindre visningsgruva ovan jord.
— Du vet, man blir hungrig av att klättra. Därför har vi också café där du kan få dig en läsk, en kopp kaffe och en matbit, avslutar Tobias.

Läs också

Shape
Äventyr
Shape
Tips

Tips på 6 äventyr

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.
Sommar
Svansele
Svansele
Shape
Äventyr
Shape
Tips

3 SKÖNA UPPLEVELSER PÅ 2 HJUL

Kort och gott handlar Downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar.

Shape
Fiske
Shape
Story

Laxfiske i Byskeälven

I Skellefteå finns tre vildlaxälvar. Den koncentrationen högklassigt laxvatten finns ingen annanstans i landet och juvelen i kronan är utan tvekan Byskeälven.
Sommar
Byskeälven
Byskeälven
Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.

Shape
Foto
Shape
Story

FÅNGA VILDMARKEN

För några år sedan följde jag med Conny upp på självaste Vitberget. Då vandrande vi. Och klättrade. 17 meter upp i utsiktstornet på toppen. Då var det natt, högsommar och utsikten vidunderlig.

Vandring i Skellefteå

Vandring är bra. Lagom fysisk ansträngning gör gott. För både kropp och själ. Och kanske allra helst på hösten. Då naturen skiftar färg. Från murrigt grönt till eldigt rött och orange...

Taggar
Shape
Naturnära
Shape
Tips

Bli en bättre naturfotograf

Emma Dennehy ville uppleva naturen i Swedish Lapland - men också bli en bättre naturfotograf. Då styrde hon sin resa till Kalvträsk och Conny Lundström.

Taggar
Shape
Foto
Shape
Story
Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.