Närproducerat i unik saluhall

Det är torsdag. Klockan är strax efter 10. På farstubron till saluhallen står Sture. Han har stämt av lagersaldot på sina varor. "Nu är det fullt i diskarna igen", ler han. Sture jagar, röker och säljer köttprodukter. I den ordningen. I Sverige finns saluhallar framför allt söder om Gävle. Burträsk är ett lysande undantag i norr.

BURTRÄSK SALUHALL

Saluhallar är lite som en öppen marknadsplats, fast inomhus. I Sverige finns de framför allt söder om Gävle, men Burträsk, strax söder om Skellefteå, är ett lysande undantag i norr.

Vasabrogatan 3 i Burträsk. Det är torsdag. Klockan är strax efter 10. På farstubron till saluhallen står Sture. Han har stämt av lagersaldot på sina varor.
– Nu är det fullt i diskarna igen, ler han.
Sture jagar, röker och säljer köttprodukter.
– Det blir en hel del rökt sidfläsk, skrattar han.

Sture är också en av initiativtagarna till Burträsk saluhall. Den som öppnade våren 2014 och erbjuder produkter som bottnar i bygden. En annan är Karin. Hon har egen lammproduktion och är veterinär med mottagning en trappa ner, sett från saluhallen.
– Egentligen, menar Karin, öppnade vi i februari 2014. Under vintermarknaden. Det var nästan kaosartat. Vi hade lånat ihop inventarier, det var massor med människor i lokalen och i stort sett alla varor tog slut på en gång. Men vi lärde oss en hel del.

Det är inte bara butiksyta och det geografiska läget som gör saluhallen i Burträsk annorlunda.

Unik i norr

Saluhallar är lite som en öppen marknadsplats, fast inomhus. Utbudet är ofta välsorterat med fokus på livsmedel. I Sverige finns saluhallar framför allt söder om Gävle. Stockholm har ett par. Jättar som Östermalmshallen och Hötorgshallen. I norr är det betydligt glesare mellan dem. Men det är inte bara butiksyta och det geografiska läget som gör saluhallen i Burträsk annorlunda.
– Vi driver det här som en ekonomisk förening, berättar Karin. Ursprungligen var vi sex medlemmar. Idag är vi tolv som lär av varandra och turas om att stå i butiken.
Just det där med att turas om att bemanna butiken är en stor vinst för medlemmarna.
– Det betyder att jag alltid kan ha mina produkter till försäljningen men behöver bara finnas på plats var tolfte dag.

Hembakt.

Lokalproducerat

Fisk, bär, ost, kött och hembakt. Sortimentet varierar med årstiden. I stort sett allt är lokalproducerat. Kryddorna är förstås undantagna. Och teet. Glassen är från Glassbonden i Vännäs och surströmmingen kommer från Täfteå.
– Minst 90 procent av våra varor kommer från trakten. För oss är det viktigt att både råvaror och förädlingsprocess bottnar i närområdet. Ju närmare desto bättre.
Därför är trattkantarellerna plockade i Burträsksskogarna, barkbrödet bakat i Kåsböle och den rökta skinkan en produkt från Järvtjärns utegriser.
– Vi har både rund- och mandelpotatis från Nymyran, men vi hade gärna haft ett lite större sortiment vad gäller grönsaker.

Svamp från skogarna runt Burträsk.

Besöksmål

Ytterdörren öppnas. Gertrud kommer in med famnen full. Gertrud säljer hembakt. Mandelkubb och rulltårtor. Bland annat. Och så förstås Blisterlidens sprättägg. Idag är det hennes tur att stå i butiken.
– Vanligtvis håller vi öppet torsdagar och fredagar mellan 10 och 18. Lördagar är det 10-14 som gäller, säger Gertrud.
Allt fler kunder börjar hitta till saluhallen. Även ”utomsockens” och framför allt under semestertider.
– Vi märker att intresset för bra råvaror och lokalproducerat hela tiden växer, säger Karin.
– Saluhallen har blivit som ett utflyktsmål för många, berättar Gertrund. Därför passar vi på att förlänga öppettiderna rätt rejäl under sommaren.

Barkbröd från Kåsböle.

Minimala transporter

På en handskriven skylt utanför butiken står det: Uppfödd och slaktad i Åbyn. Det handlar om en transportsträcka under fem kilometer mellan här och där. Om något så understryker det småskaligheten, överskådliga produktionsled och inte minst, att djurhållningen står i centrum.
– Vi vet varifrån våra produkter kommer och att de håller hög kvalitet. Vi konkurrerar vi inte med prissättning men faktum är att exempelvis köttfärsen här inte är mycket dyrare än den du hittar i kyldisken på en vanlig livsmedelsbutik.
Givetvis finns också Västerbottensost i sortimentet. Konstigt vore väl annars. Saluhallen ligger nämligen bara ett stenkast från Burträsk Mejeri, där den mytomspunna osten tillverkas.

Läs också

Shape
Berättandet
Shape
Story

Platsen som berättare

Burträsk formligen myllrar av historier och berättare. Är du på jakt efter antingen det ena eller den andra, är Västerbottensostens besökscentrum en bra plats att börja på.
Sommar
Burträsk
Burträsk

Restaurangtips i Skellefteå

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor.

Taggar
Shape
Mathantverk
Shape
Tips
Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Shape
Café
Shape
Mat

CAFÉER ATT TA EN FIKA PÅ

Det är inte helt fel att påstå att fika är en social institution i Sverige. Att ta en fika känns otvunget. Liksom förutsättningslöst. Ni vet, vi fikar lika gärna tillsammans med en gammal som eller en ny be [...]

Shape
Second hand
Shape
Story

Först och främst i andra hand

Second hand är lite som ett detektivarbete. Man har inte en aning om vad man kommer att hitta. Ibland hittar man det man söker, ofta hittar man ingenting.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Mathantverk
Shape
Story

SKELLEFTEÅ BRYGGERI HITTAR HEM

Kan man säga att ett bryggeri har hittat hem? I så fall är det precis vad maltbryggeriet i Skellefteå har gjort.

Shape
Hantverk
Shape
Story

Om att brinna för ljus

Ljusfabriken Lowimas ljus är alla handgjorda. Eller snarare handgjutna. Det betyder att inget ljus blir det andra likt. Mattias visar ett ljus som fått sin karaktär av träformens ådring och sedan försiktigt sv [...]

Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]