Come bike with me in #MySkellefteå

"Jag tror inte att det är många som vet och förstår hur otroligt fin cykling det är på vitberget. Det är ju inte bara cyklingen, det är ju vandring och löpning och allt möjligt. Vitberget det är en pärla."

Se videoporträtt

– Vi ses utanför Cykel & Fiskecenter i morgon då, så ser vi vart det bär av, säger Robert innan vi skiljs åt.

Vi står uppe vid TV-masten på Vitberget och jag har precis fotat och filmat honom och hans cykelpolare studsandes över rötter och stenar, längst Vitbergets branta och smala stigar. Jag måste erkänna att jag är aningens nervös inför morgondagen.

"Vitberget är en redan en pärla och med bra liftburen cykling skulle det bli en riktig diamant" – Robert Ungh

Robert har ordnat en mountainbike var, åt mig, Hanna och Jeanette. Tre rookies när det kommer till trailcykling, och i morgon är det vår tur att studsa över rötter och stenar. Vi ska följa med på en av Roberts ‘Google Maps-turer’ som han kallar dom, men innan jag berättar mer om det konceptet så låt mig backa bandet en aning och tar dig tillbaka till stigarna på Vitberget där Robert precis har visat mig sina favoritstigar.

Vitberget är en outnyttjad pärla
– Jag tror inte att det är många som vet och förstår hur otroligt fin cykling det är här på Vitberget. Jag hittar nya stigar varje sommar som jag knyter ihop med mina gamla favoriter, förklarar Robert Vi står på en skogsklädd bergskam med hans gäng som är redo för nästa utförsåk.

 

– Det kallas trail eller enduro, säger han, man tar sig uppför ett berg för egen maskin för att sedan cykla tekniska och fartfyllda stigar nerför och det är den typ av cykling som jag brinner för.
Jag kan se glöden i hans ögon.

– Mmen det finns även mer tillrättalagda mountainbikebanor på Vitberget som kommunen har ordnat och som passar dem som gillar cardio eller bara vill komma igång med terrängcykling.

Nya unika downhillbanor på Vitberget
– Jag har hört att de tydligen ska designas och byggas nya downhillbanor här också, skyndar jag mig att säga för att försöka visa att jag visst har koll, och hoppas att Robert ska bekräfta detta och ge mig något ännu matnyttigare.

– Ja precis, det kan bli riktigt bra, säger Robert, ifall det blir som utlovat så kommer det att bli väldigt unika banor över hällor och långa trädäck. Vitberget är en redan en pärla och med bra liftburen cykling skulle det bli en riktig diamant.

En erfaren cyklist
Robert har cyklat downhill och enduro sedan 2008 då han köpte sin första cykel. Han har engagerat sig i utvecklingen av Bygdsiljums bike park och guidat grupper på Vitberget så han börjar vara riktigt rutinerad själv. Men cykling handlar inte bara om cykling förklarar han.

 

Själv på cykeln. Tillsammans i skogen
– En av de roligaste delarna med cyklingen är ju gemenskapen. Det fina är att det kvittar hur gammal eller ung du är eller hur erfaren du är. För oss är det bara kul att det är fler som vill cykla. Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på hur familjärt det är, säger Robert och ler stort.

– Jag har alltid tyckt om lagidrott och tidigare tänkt att cykling ska vara ganska ensamt, men det är en otroligt social sport, fortsätter han innan han börjar rulla nedför den branta stig som hans vänner redan tagit sig an medan vi har surrat.

Släpp en nål och cykla dig till nya upplevelser
Låt oss återgå till vart vi inledde denna story. Robert hade dagen innan berättat om sina Google-Maps utflykter och nu står vi här, jag, Hanna och Jeanette tillsammans med Robert utanför Cykel & Fiskecenter, som avtalat, och lastar cyklar på Roberts pick-up. Det är dagen D. Eller kanske snarare dagen C. Cykledagen. Vår mountainbike-premiär

Med sig har Robert en iPad och vi sätter oss i bilen och börjar planera kvällens tur. Han förklarar att han, tack vare sitt cykelintresse har upptäckte ett dussintal nya smultronställen runt om i kommunen på just detta sätt.

– Jag söker efter spännande, och för mig outforskade platser. Sen är det bara att släppa nålen och sätta sig på sadeln, säger Robert och nyper i luften som han höll i en kartnål.

– Det finns så mycket fint längst älven, fortsätter han, och scrollar uppströms längst Skellefteåälvens norra brink, förbi Mobacken och Myckle. Hanna som sitter utmed zoomar in över ett skogsområde som ligger väldigt fint beläget längst med den ringlande älven.

– Det ser ut att vara ganska läckra höjdskillnader och raviner här, mitt mellan Medle och Myckle och det där ser ut som en grillkoja, säger Robert och pekar. Hon och Hanna är överens och jag och Jeanette litar på deras intuition och bestämmer oss för att utforska det området tillsammans. 

I ryggsäckarna har vi färsk öring i färdiga foliepaket och kaffe i termosar, för allt blir så mycket trevligare med mat eller fika som lockar. Vi parkerar Pick-upen och böjar trevande att trampa ut på tallheden, där den gröna mossan nästintill lyser.

En annan historia

Själva essensen i denna story är dock redan förtäljd. Hur mycket som finns att upptäcka från en cykelsadel i Skellefteåtrakten. Hur socialt cykling kan vara, och vilka möjligheter en karta och en cykel kan ge. Hur vår cykeltur gick är en annan historia. Min, Hannas, Jeanettes och Roberts egen historia, men kortfattat kan man säga att den bjöd på både utmanande utförsbackar, goda skratt, en uppfriskande regnskur och fanatiskt god öring.