Nordsken – Skandinaviens största spelkonvent

Nordsken är Norrlands stora tillställning på ämnet spelkultur och ett av flera event som äger rum i Skellefteå under Arctic Game Week. 30 maj till 1 juni, 2019 hålls spelfestivalen och i år är den större än någonsin.

Visa video från 2018

Nordsken är en festival för hela familjen med fokus på spel, kultur och kreativitet. Där hyllas nostalgi, fantastiska världar och alla duktiga kreatörer som skapat dom. Nordsken är en plats fylld med unika upplevelser där du som besökare får se, skapa och uppleva.

– Det var inte så länge sedan jag bara var en besökare på Nordsken och för min del så var Nordsken en festival för besökaren, berättar Linn-Marie, projektledare för Nordsken.
– Du fick redan då ta plats och vara precis den du är och vi jobbar hela tiden med att bibehålla den kärnan i Nordsken. Det ska var ett plats för alla och alla ska därför känna att de får ta plats.

Nordsken har enligt Linn-Marie bra stöttning av bygden vilket bidrar till att de kan ge våra besökare det lilla extra.
– Det ska vara en upplevelse att stiga in genom Nordskens portar och eftersom Nordsken erbjuder så många olika aktiviteter så finns det något för de flesta, fortsätter Linn-Marie och ler. 

"Nintendo gör comeback hos oss i år. Det känns riktigt roligt då det passar så många olika åldrar." – Linn-Marie Edlund

Evenemang som växer

Nordsken beskrivs med tre ord: spel, kultur och kreativitet och i år samsas drygt 130 aktiviteter på tre festivaldagar. Visst, några är återkommande men programmet är fullspäckat. När Nordsken gick av stapeln 2018 så drog 8600 besökare och då var många från Skellefteå. Nu lyfter Nordsken-teamet blicken för att aktivt locka besökare och deltagare från fler städer med målet att nå 20.000 besökare redan 2020.

– Vi har alltid satt ribban högt med ambitionen att bli bättre och att lära oss mer på vägen dit. Vi siktar precis som varje år på att ge besökare och gäster en upplevelse som sitter kvar länge, berättar Linn-Marie.
– Förhoppningsvis så skapar det bra buzz och outreach vilket kan hjälpa oss att fortsätta att växa och nå målet 2020.

Fullt program med flera nya dragplåster

Programmet är fullspäckat. Det blir massor med spel men också serier, brädspel och LAN. Gestaltningen i arenan kommer andas Sci-fi. Konstutställningar, spelkändisar och en stor cosplaysatsning.

I år har Nordsken stora delar av den svenska kreatörseliten på plats, samtigit som arrangörerna kan presentera flera tunga internationella akter.
– Nintendo kom till Nordsken 2017 och gör comeback till oss i år. Det känns riktigt roligt då det passar så många olika åldrar. Agnes Larsson, speldesigner på Minecraft är också ett av årets stora dragplåster, berättar Linn-Marie.

Några andra stora namn är C. B Cebulski, chefredaktör för Marvel Comics, Speldesignern Michael Elliott som står bakom bland annat jobbat med Magic, Pokemon och Heartstone samt youtubern Lea Vallin. Dessutom arrangeras slutspelet för Womens E-sport League under årets Nordsken.

– Berättandet är en viktig del av Nordsken och i år har vi bjudit upp Agnes & Elias Våhlund, skaparna av boksuccén Handbok för superhjältar vars rollspel, baserat på bokserien, kommer att ha premiär under Nordsken.

Nordsken – En del av Arctic Game Week

Även om Nordsken är det mest kända eventet så är det bara en del av Arctic Game Week är det övergripande namnet för flera samlade event. Arctic Game Conference och White Reindeer Award hålls t.ex. dagen innan. De drar kreativ industri till Skellefteå.
– Vi avslutar veckan med Game Over som är vår officiella efterfest med live musik från bland annat Skraeckoedlan och Machinae Supremacy, avslutar Linn-Marie innan hon måste återgå till den hektiska planeringen. Det är ju trots allt bara några veckor kvar!