Neil har fokus på ljuset

När jag frågar vad som gör Swedish Lapland speciellt svarar Neil utan betänketid: "Ljuset. Både ljuset om sommaren och om vintern. Det räcker inte med att besöka en plats som Swedish Lapland. Man måste bosätta här sig för att riktigt förstå och kunna dra nytta av de unika förutsättningarna."

FOTOGRAF NEIL CRIGHTON

Tänk att någon som varit nästan överallt på hela jordklotet väljer att slå sig ner här. Varför, kanske någon undrar? Jo, för det är nämligen världens bästa plats. Det tycker i alla fall Neil och Julia Crighton.

Vi sitter i ett fotogalleri och dricker kaffe. För knappt tre år sedan flyttade den välrenommerade fotografen Neil Crighton med sin fru Julia hit, till Boliden i Västerbotten. Ett litet gruvsamhälle knappt 30 kilometer från Skellefteå.

– Det här är den perfekta platsen, säger Julia och Neil nickar instämmande.  Vi brukar säga att vi skulle ha kommit hit tidigare, medan barnen fortfarande var små.

Vårsolen faller in genom stora fönster och belyser fotografierna som hänger längs väggarna. Samtliga föreställer lokala motiv från Boliden. Både från gruvdriften men också det vardagliga livet i det lilla samhället. Det var Julia som letade fram bilderna i gruvföretaget Bolidens arkiv. Sedan skannade hon in dem och gjorde förstoringar.
– Det är otroligt uppskattat av våra lokala besökare, säger hon och ler stort.

Ljuset i norr är spektakulärt - vare sig det handlar om vinterns norrsken eller sommarens midnattsljus.

Med världen som arbetsfält

Neil är internationellt erkänd fotograf och har rest över hela världen med sin kamera. Uppdragen har varit många och uppdragsgivarna har allt som oftast varit stora företag.
– Min nisch är industrifotografi, berättar Neil.
Det har tagit honom till spännande platser och annorlunda miljöer. I forskningssyfte har han bland annat fotat åt kemikaliebranschen och kärnkraftsindustrin.
– Jag har hängt en del från helikoptrar och fotat också, säger Neil och skrattar.

Han har totalt arbetat i 56 länder och även om han egentligen har dragit sig tillbaka gör han fortfarande en del jobb.
– I sommar kommer jag att tillbringa lite tid i Finland, säger Neil och berättar att han ska fotografera åt ett stort företag.
Dessutom flyger han med jämna mellanrum tillbaka till England där han fortfarande har lite uppdrag som lärare i fotografi vid West Dean College, i södra England. Men ambitionen är att det ska bli mindre resor och mer Boliden i framtiden.

En tidig morgon vid en av Skellefteås 1500 sjöar.

Klimat och inspiration

Paret berättar att de tidigt hade bestämt sig för att flytta utomlands efter de dragit sig tillbaka.
– Vi ville bort från det där fuktig och råa brittiska klimatet, säger Neil.
De hade inte bestämt exakt var de skulle slå ned bopålarna, men båda hade ett gott öga till de skandinaviska länderna.
Bland annat brukade familjen Crighton skidsemestra i både Sverige och Norge.
– Vi packade bilen och tog färjan till Göteborg, berättar Julia. Sen åkte vi norrut mot fjällvärlden.   När det sökte en ny hemvist stod det snart klart att det skulle bli Sverige. Norra Sverige.
– Norge var förvisso vackert, men dyrt, berättar Julia. I Danmark var det lite bryderier kring språket. Så det blev Sverige. Att de skulle norrut rådde det inget tvivel om.
– Klimatet i norr passade oss perfekt. Dessutom erbjöd Boliden oss förutsättningar att leva det liv vi vill. I klartext betyder det att driva fotogalleri och utveckla kursverksamheter. Att inspirera till fotograferande helt enkelt.
– Vi har precis satt upp en scanner, säger Neil och pekar mot en dator mitt i galleriet.

Tanken är att vem som helst kan komma in med sina gamla bilder så hjälper vi dem med att bildhandla. I källaren planerar de också för ett silverbaserat mörkrum.
– Back to basics, säger Neil. Att framkalla analoga bilder i ett mörkrum ger en djupare förståelse även för det digitala fotandet.

Crightons hade tidigt ett gott öga till de skandinaviska länderna.

Speciella förutsättningar

När jag frågar vad som gör Boliden speciellt svarar Neil utan betänketid:
– Ljuset. Både ljuset om sommaren och om vintern. Det räcker inte med att besöka en plats som Boliden. Man måste bosätta här sig för att riktigt förstå och kunna dra nytta av de unika förutsättningarna.
Han går bort till skrivbordet och hämtar två bilder. De föreställer ett spektakulärt norrsken från några veckor tillbaka.
– Vi var i Österjörn , säger Neil, och för en gångs skull hade jag inte kameran med mig. Jag fick nöja mig med väns kamera för att få någon som helst bild av norrskenet. Det gäller att vara på plats när det händer.
– Och ha kameran med sig, säger Julia och skrattar. De skrattar båda två. Tillsammans.  Det är påfallande hur mycket de faktiskt skrattar under intervjun. Det märks att de trivs.

På väg ut dröjer jag lite på trappan. Ja, det borde egentligen inte så svårt att förstå. Men visst är det en hisnande tanke att någon som har sett så mycket, upplevt så många kulturer och platser väljer att slå sig ner just i Boliden. Och med motiveringen att det helt enkelt är den bästa platsen att bo på. Det är stort. På många sätt.

Neil och Julia i sitt galleri i Boliden.

Läs också

Bli en bättre naturfotograf

Emma Dennehy ville uppleva naturen i Swedish Lapland - men också bli en bättre naturfotograf. Då styrde hon sin resa till Kalvträsk och Conny Lundström.

Taggar
Shape
Foto
Shape
Story
Shape
Berättandet
Shape
Story

Platsen som berättare

Burträsk formligen myllrar av historier och berättare. Är du på jakt efter antingen det ena eller den andra, är Västerbottensostens besökscentrum en bra plats att börja på.
Sommar
Burträsk
Burträsk
Shape
Foto
Shape
Story

FÅNGA VILDMARKEN

För några år sedan följde jag med Conny upp på självaste Vitberget. Då vandrande vi. Och klättrade. 17 meter upp i utsiktstornet på toppen. Då var det natt, högsommar och utsikten vidunderlig.

Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

En berättarvandring

Nordanå är ett av Skellefteås absolut populäraste utflyktsmål och det är inte så konstigt — här finns några av sommarens allra rödaste smultronställen. Följ med på en berättarvandring från öst till väst, regisserad Skellefteå museum.

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål
Shape
Aktivitet
Shape
Tips

GOLF, BANGOLF ELLER DISCGOLF?

Golfen har gjort en riktig klassresa, från överklass till brett folknöje. Dessutom har sporten knoppat av sig och blivit till helt nya aktiviteter och därmed trevliga sommarnöjen för hela familjen.

Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

Besök en konstnär i sommar – eller 8

- Sommarsalong. Visst låter det härligt? ler Charlotte när hon hälsar välkommen på Galleri 1. Vi har faktiskt fantiserat om nåt sånt här i flera år men nu blir det äntligen av.
Charlotte är en [...]