Luta dig tillbaka eller höj pulsen!

Kultur, historia, natur och mat. Eller allt samtidigt. Skellefteå är sprängfullt av spännande, inspirerande och roliga aktiviteter som skapar minnen för livet och stärker lagkänslan. Välj något som passar mötets koncept, svetsar samman gruppen eller skapar kontrasten som väcker nya idéer.

STIMULERA KREATIVITETEN MED UNIKA UPPTÅG

Kultur, historia, natur och mat. Eller allt samtidigt. Skellefteå är sprängfullt av spännande, inspirerande och roliga aktiviteter som skapar minnen för livet och stärker lagkänslan. Välj något som passar mötets koncept, svetsar samman gruppen eller skapar kontrasten som väcker nya idéer.

Vildmarksmiddag tillagad över öppen eld eller pulshöjande elithockey? Vinterbad i en nyhuggen vak eller berättarvandring i en välbevarad kyrkstad? Hundslädetur genom skogen eller egengräddad pizza i bagarstugan? Samiska kulturupplevelser eller isracing med 4-hjuling? Problemlösning i äventyrsberget eller vinprovning i 1600-talskällare? Naturliv vid havet eller gourmetkväll där ni lagar maten tillsammans? Underhållande improvisationsteater eller snöskovandring i vinterlandskap? Visa mod i höghöjdsbanan eller möta skogens konung under älgsafarin? Oavsett om ni föredrar klassiska norrländska smaker, adrenalinkickar i naturen, kultur som väcker känslor eller lagutmaningar där ni testar gränserna tillsammans hjälper vi er att hitta precis rätt aktivitet. Här hittar du fyra exempel:

På fyrhjuling i storskogen

Träbron som spänner över den lilla bäcken är förvisso rejäl, men också rätt smal. Det är precis att fyrhjulingen ryms på bredden.
– Jo, det gäller att ha tungan rätt i mun, säger Thorbjörn Holmlund och ler.
Kvinnan på andra sidan bron har aldrig tidigare suttit på en fyrhjuling. Hon smyger långsamt över träbron. Meter för meter. Hela tiden kollar hon hjulens placering i förhållande till bredden på bron. Och visst går det bra.
– Det gör det alltid, ler Thorbjörn och klappar kvinnan på axeln.
Fyrhjuling kör man i de djupa skogarna runt Svansele. På Vildmarkscentret, som förestås av Thorbjörn Holmlund.
– Hur kul som helst, försäkrar kvinnan på fyrhjulingen. Av hennes leende att döma, det som nu sträcker sig från öra till öra, finns det ingen anledning att misstro henne.

www.svansele.se 

Under kräftmånen i Forsbacka

Under augustimånens bleka ljus letar sig kvällens besökare ut i mörkret. Samtliga utrustade med pannlampor. Medan sällskapet sakta går ner mot vattnet berättar Peter om kräftans biologi. Hur stor en svensk flodkräfta kan bli. Hur de könsbestäms och hur dess reproduktionscykel ser ut.
– Titta!
Någon har upptäckt en frigående kräfta, alldeles utmed en av de där abborragnade slanorna som Peter satt ut tidigare. Peter räcker honom en liten håv och sekunden senare är kvällens första kräfta fångad.
– Där borde det ligga en bur, säger Peter och pekar.
Någon knyter loss ett rep från ett träd och börjar dra in kräftburen som väntar i andra ändan. Strax därefter träffar det hårda ljuset från flertalet pannlampor ett tjugotal kräftor.
– Snyggt, säger Peter. Han lyfter över några flodkräftor som ska vidare till Drottningholm och Sveriges lantbruksuniversitets sötvattenslaboratorium. Resterande häller han i en vit hink. En hink som snabbt blir full.

www.swenature.se

Adrenalinrusch uppe bland trädtopparna

Det är uppe bland trädtopparna hittar du äventyren och utmaningarna på Skellefteå Adventure park. Här finns nämligen sex olika höghöjdsbanor. Alltså där du säkrad i en sele forcerar en mängd olika hinder. En del lätta. Andra betydligt svårare. Gemensamt för alla är dock att de befinner sig en ansenlig höjd ovan jord.
— En av banorna är lite lägre, säger Tobias, somär en av initiativtagarna till Skellefteå Adventure park, knappt två meter över marken. Det är vår barnbana. Den högsta är också den tuffaste. Då är du 12 meter upp. Alltså, praktiskt taget bland trädtopparna.
På alla banor finns också en zipline, en sorts mänsklig linbana.
— Den längsta tar dig strax över 80 meter, ler Tobias. Den är på hög höjd så störtskönt sug i magen garanteras.+

www.skellefteaadventurepark.se

Fortkörning för hela företaget

Den tidigare militärbasen i Fällfors är ett 361 hektar stort, inhägnat område varav 132 utgör asfalterade ytor. Det betyder att det är här du testar dina och kollegornas gränser när det gäller att hantera motordrivna fordon på alla möjliga underlag. Skellefteå Drive center skräddarsyr event utifrån dina önskemål och preferenser.

www.drivecenter.se

Läs också

Shape
Natur
Shape
Story

Älgsafari, kokkaffe och iskalla dopp i Svanseleskogarna

Svansele Vildmarkscenter är på många sätt ett första steg in i vad som kan kallas Europas sista vildmark. Från en mjukstart med kokkaffe, kanelbullar och en tur på vildmarksutställning...
Vinter
Svansele
Svansele

En berättarvandring

Nordanå är ett av Skellefteås absolut populäraste utflyktsmål och det är inte så konstigt — här finns några av sommarens allra rödaste smultronställen. Följ med på en berättarvandring från öst till väst, regisserad Skellefteå museum.

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål
Shape
Äventyr
Shape
Tips

Hårt jobbande huskies!

Tänk att du är omgiven av vinterns mjuka mörker. En klotrund fullmåne kastar sitt bleka ljus mellan granarnas snötyngda grenverk. Det enda som trängs med tystnaden är hundarnas tassar...
Vinter
Skellefteå
Skellefteå

Vintersim i Skellefteå – en kärleksförklaring!

14:e, 15:e februari, 2020 genomförs Skandinaviska mästerskapen i Vintersim i Skellefteå. Det är åttonde året i obruten följd. Här hittar du allt du behöver vet...

Taggar
Shape
Äventyr
Shape
Story
Shape
Äventyr
Shape
Story

Fruset hav

Längs Bottenvikens kust gör sig istiden hela tiden påmind, från landet som växer sig högre för varje år till det vindpinade frusna havet.
Vinter
Kågnäsudden
Kågnäsudden
Shape
Skellefteå AIK
Shape
Story

SKELLEFTEÅ AIK OCH DEN LOKALA ISHOCKEYKULTUREN

– Det är inte bara trilla in på arenan och tro att vi ska vinna, säger Siv och rättar till den lilla AIK-nålen som sitter på skjortkragen. Nä, ska det bli vinst krävs en hel del förberedelser. Som att ha [...]

Shape
Äventyr
Shape
Tips

SKELLEFTEÅ ADVENTURE PARK

Alltifrån en 80 meter lång zipline som garanterar skönt sug i magen till ett barnäventyr ett par meter ovan marken. På Skellefteå Adventure Park finns svindlande utmaningar för stora såväl som små.

Shape
Food
Shape
Story

Kräftmåne i Forsbacka

Den svenska flodkräftan lever under ett ständigt hot. Av kräftpesten. En dödlig smitta som förs från vatten till vatten av, den på våra breddgrader icke hemmahörande signalkräftan. Men i trakterna runt Skellefteå är flodkräftan fortfarande talrik, och då inte minst i Forsbacka.
Sommar
Forsbacka
Forsbacka

Om att mötas i Skellefteå

Skellefteå är som gjort för inspiration. Här finns mångsidigheten och närheten som ger dina idéer spelrum. Överallt spritter det. Kreativa näringar möter Industri 2.0. Popkultur möter startupscen. Berättartradition möter kulturhus.

Taggar
Shape
Möten
Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

Bo i Lövånger Kyrkstad

Kyrkstäder är på många sätt synonymt med dåtidens stora avstånd och plikten att gå i kyrka. Den svenska allmogen fick nämligen...
Sommar
Lövånger
Lövånger