Medeltidsdagar i Skellefteå

På Medeltidsdagarna på Kyrkholmen i Skellefteå kommer besökarna att få se och ta del av en rad olika upplevelser, föreläsningar och aktiviteter. Bland annat kommer det att fightas med rustning på området, bågskytteklubben kommer att finnas på plats, teatergrupper som har små föreställningar och en medeltida marknad där företag och föreningar får ställa ut.

MEDELTID PÅ KYRKHOLMEN

I sommar finns chansen att göra en historisk tidsresa tillbaka i tiden när Skellefteås Medeltidsdagar arrangeras för andra gången. Möjligheten att uppleva tornerspel på nära håll, bågskytte från hästrygg och medeltida tongångar och smaker. Ja t.o.m tillverka sina egna medeltida kläder.

På och vid Kyrkholmen kommer denna sommar en favorit i repris – Skellefteås medeltidsdagar som arrangeras av föreningen Reengarda och Skellefteå landsförsamling. I mitten av juli byggs ett medeltida läger upp. En tidstypisk miljö och atmosfär som tar besökarna tillbaka i tiden och låter dem uppleva en fascinerande epok precis som sommaren 2017 när Medeltidsdagar arrangerades för första gången i Skellefteå.

 – 2017 hade vi cirka 5000 besökare under tre dagar. I år växlar vi upp med flera nya aktiviteter. Jag tror att vi kan nå åtminstone 7000 besökare, säger Åsa Sandberg från Reengarda.

Föreningens målsättning är att söka kunskap och på ett lekfullt sätt återskapa sin idealbild om medeltiden. Medeltiden sträcker sig från 600- till 1600-talet vilket gör att den innefattar allt från vikingar till modernare medeltid.

– Jag kom själv i kontakt med medeltiden då jag höll på med lajv och gillar att sy, men intresseområdena kan vara allt från smide och hantverk till matlagning och krigsrustningar, berättar Åsa och fortsätter. 

– För den som är intresserad av medeltida kläder precis som jag så finns möjligheten att sy sina egna kläder redan dagarna innan själva festligheterna drar igång. 

Under dessa tre dagar får besökarna ta del av en rad olika upplevelser, föreläsningar och aktiviteter. Bland annat kommer det att äga rum ett tornerspel vilket är nytt för detta år, där riddare till häst duellerar mot varandra. Tornerspel är en spektakulär och fartfylld träningsform från 1000-talet som redan under medeltiden utvecklades till en underhållningsform. 

För barnen finns också flera saker att se och uppleva. Bland annat en riddarskola vilket var väldigt uppskattat förra gången samt sagostunder med en sagoberättare från TV-programmet Mysteria. Bandet Sorkar och Strängar håller stämningen på topp med medeltida toner och Svansele Vildmarkscenter kommer att erbjuda en medeltida inspirerad meny. 

– Det känns jätteroligt att vi får möjlighet att göra det här igen! Vi var överväldigade efter förra gången och hoppas på att det även denna sommar blir en stor succé. Speciellt då vi nu växlar upp och gör detta ännu större än förra gången, berättar Åsa.