Småskaligt och närproduderat

MATTUREN 2019 - SÖNDAG 18/8

Småskaligt och närproduderat. Mitt i skördemånaden augusti öppnar gårdar runt Bureå, Lövånger, Kåge och Burträsk upp dörrarna för allmänheten. Tanken är att besökare ska upptäcka det fantastiska utbudet av lokalproducerad mat i regionen.

— Vi vill lyfta lokal, småskalig matproduktion för en bredare publik, berättar Ulrica, ordförande i föreningen MatTuren.
Det är fjärde året för MatTuren. Arrangemanget är uppskattat och växer för varje år.
— Nya producenter har tillkommit och ännu fler människor vill besöka våra gårdar.

Förra sommaren besöktes vissa gårdar av upp till 500 personer.
— Då är det full fart, skrattar hon. Nytt för i år är att det också kommer att finnas matservering på ett antal utvalda gårdar.

MatTuren 2019 arrangeras söndag 18/8 och pågår mellan kl. 11–17. Senaste nyheterna hittar du på Facebook>>

OBS! Bussarna är fullbokat (2019-08-12)
Resorna med buss är helt gratis, men du måste anmäla dig i förväg på denna sida tryck på gröna knappen registrera. Begränsat antal platser. Det är också ett begränsat antal platser för barnvagnar, rullstolar, etc. Dessa ska transporteras i bagageutrymmet på bussen.

Givetvis kan du även köra mellan gårdarna på egen hand och själv bestämma vilka du besöker.

Välkommen ombord!

 

Läs också

Shape
Mathantverk
Shape
Story

Svedjan ost – en av de bästa

Fasaden på gårdsmejeriet är vitputsad. Ytterdörren djupröd med ett sirligt sigill i rostfritt stål. Här gör Pär och Johanna några av Sveriges bästa ostar.

Restaurangtips i Skellefteå

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor.

Taggar
Shape
Mathantverk
Shape
Tips
Shape
Mathantverk
Shape
Restaurang

KREATIVT PÅ STADSKÄLLAREN

Stadskällaren består egentligen av tre delar. Matbar, lunchmarknad och saluhall — allt under ett och samma tak. Och i centrum står rena smaker och högkvalitativa råvaror.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Shape
Mat
Shape
Tips

SKELLEFTEÅ MYLLRAR AV INNOVATIVA CAFÉER

I Skellefteå finns caféer för allas smak. Här erbjuds alltifrån Sveriges enda TV-spelscafé Café på bit, till Society café där du kan avnjuta en fika med brittiska influenser. Vill du uppleva en exklusiv fi [...]

Shape
Mat
Shape
Story

SKRÅMTRÄSK KVARN

Sko och kvarn i Skråmträsk. Erik och Asta Hellgrens verksamheter är tätt sammanflätade av en röd tråd bestående av hållbarhet, miljövänlighet och inte minst hög kvalitet.

Närproducerat i unik saluhall
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Närproducerat i unik saluhall

Saluhallar är lite som en öppen marknadsplats, fast inomhus. I Sverige finns de framför allt söder om Gävle, men Burträsk, strax söder om Skellefteå, är ett lysande undantag i norr.
Sommar
Burträsk
Burträsk
Shape
Hantverk
Shape
Story

Om att brinna för ljus

Ljusfabriken Lowimas ljus är alla handgjorda. Eller snarare handgjutna. Det betyder att inget ljus blir det andra likt. Mattias visar ett ljus som fått sin karaktär av träformens ådring och sedan försiktigt sv [...]

Shape
Café
Shape
Mat

CAFÉER ATT TA EN FIKA PÅ

Det är inte helt fel att påstå att fika är en social institution i Sverige. Att ta en fika känns otvunget. Liksom förutsättningslöst. Ni vet, vi fikar lika gärna tillsammans med en gammal som eller en ny be [...]

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

12 UTFLYKTSMÅL ATT UPPTÄCKA

En riktigt bra sommardag handlar ibland om att bara vara spontan. Att välja en plats — kanske en ny som du aldrig tidigare besökt eller en gammal favorit du länge velat återvända till — och bara ge sig av. [...]