Bo i en av Skellefteås levande kyrkstäder

Från början fanns dryga 70 kyrkstäder i Sverige. Idag finns 16 bevarande. Däribland Gammelstad i Luleå som 1996 upptogs på UNESCOs världsarvslista. I Skellefteå finns fyra varav två är särskilt välbevarade — och stämplade som kulturmiljöer av riksintresse...

LÖVÅNGER KYRKSTAD OCH BONNSTAN I SKELLEFTEÅ

Kyrkstäder är på många sätt synonymt med dåtidens stora avstånd och plikten att gå i kyrka. Den svenska allmogen fick nämligen, oavsett hemort och resväg, inte fattas det kristna budskap som förkunnades från predikstolar runt om i de glest befolkade delarna av Swedish Lapland.

– Ett kyrkobesök kunde ofta handla om många mil till fots eller i hästvagnen, säger Frida Forssell, tidigare verksamhetsansvarig på Lövånger Kyrkstad.
Att resa var förstås oerhört tidskrävande och det var helt enkelt inte möjligt att resa både dit och hem på en och samma dag. Och så kom kyrkstäder att växa fram lite här och var i landets norra delar.

Rött, vitt och ockragult - svenska landsbygdsromatik.

Liv och rörelse

– Bodde du på en mils avstånd skulle minst en från hushållet infinna sig vid gudstjänst varje söndag, fortsätter Frida. Hade du två mil till kyrkan var det varannan söndag som gällde, tre mil betydde var tredje och så vidare. Sådant reglerades i kyrkoturen. Den som var ett led i den protestantiska reformationen och fastlades år 1681 för Västerbotten. Men de så kallade storhelgerna — jul, påsk, pingst och mickelsmässa — var undantagna den regeln.
– Då var inga ursäkter goda nog, ler Frida.

Då samlades hela socknen i kyrkstäderna och vid sidan av kyrkobesöket passade man på att gå på marknader och uträtta ärenden. Kanske smög manfolket i väg till någon lönnkrog, medan ynglingarna tog tillfället i akt och gick på friarstråt mellan stugorna.
– Det är lätt att tänka sig hur det formligen pulserade av liv och rörelse.

Inne i en stuga i Lövånger kyrkstad.

En artig stad

Från början fanns dryga 70 kyrkstäder i Sverige. Idag finns 16 bevarande. Däribland Gammelstad i Luleå som 1996 upptogs på UNESCOs världsarvslista. I Skellefteå finns fyra varav två är särskilt välbevarade — och stämplade som kulturmiljöer av riksintresse.

Den ena är Bonnstan och ligger i centrala Skellefteå. Alldeles utmed landskyrkan. Den där pampiga som faktiskt råkar vara Sveriges största i sitt slag. Ritad på 1700-talet av arkitekt Johan Rijf. Bonnstan omnämns redan 1732 i Iter Lapponicum, där Carl von Linné reflekterade över platsen:
”inwid kyrkian Siällefte, en oräknerlig hoop af huus, liksom en artig stad, med hwita skorstenar, bygd uthi 2:ne gator, med tvärgator bestående af 350 à 400 huus. De swarade mig att hvar bonde i socknen hade sitt huus, uthi hwilket han war om högtidesdagarna”.

Bonnstan i Skellefteå.

Kyrkstaden i Lövånger

Lövångers kyrkstad har en hel del gemensamt med Bonnstan i Skellefteå. Form och funktion skiljer inte nämnvärt. Husen är dessutom nära nog exakt samma till antalet. 117 i Lövånger mot Bonnstans 116.
– Här i Lövånger är dock stallarna bevarande, berättar Frida.
Alla hus i Lövånger kyrkstad är faluröda. Fönsterluckor och dörrar ockragula medan fönsterkarmar och spröjs lyser vita. Det är med andra ord en rejäl dos svensk landsbygdsromantik som möter besökaren i Lövånger.

Kaffe på farstubron i Lövånger kyrkstad.

Läs också

Lantligt och naturnära i Svarttjärn
Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

Lantligt och naturnära i Svarttjärn

Bullerbykänslan finns onekligen där. Lammen bräker och gårdskatten jagar på ängen.
Sommar
Svarttjärn
Svarttjärn

Upptäck Bonnstan – en kulturhistorisk skattkista

Få andra platser har historien så tydligt skriven i byggnaderna som Bonnstan i Skellefteå, den gamla kyrkstaden med anor ända från 1600-talet....

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

En berättarvandring

Nordanå är ett av Skellefteås absolut populäraste utflyktsmål och det är inte så konstigt — här finns några av sommarens allra rödaste smultronställen. Följ med på en berättarvandring från öst till väst, regisserad Skellefteå museum.

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål
Shape
Annorlunda boende

Stiftsgården – Skellefteås vagga

På sätt och vis var det här allt började, för Skellefteås del. På Stiftsgården, vägg i vägg med Sveriges största landskyrka, landets äldsta träbro och Bonnstan...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Äventyr
Shape
Story

VRAKHAJK PÅ BJURÖKLUBB

Bjuröklubb, som är Västerbottens ostligaste utpost i havet, är inte bara ett känt namn genom väderleksrapporterna. Det är också ett mycket populärt utflyktsmål...

Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

12 UTFLYKTSMÅL ATT UPPTÄCKA

En riktigt bra sommardag handlar ibland om att bara vara spontan. Att välja en plats — kanske en ny som du aldrig tidigare besökt eller en gammal favorit du länge velat återvända till — och bara ge sig av. [...]

Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

LANTLIV LODGE OCH ÖGONBLICKEN I ÖSTERJÖRN

På Lantliv ska du stanna en vecka. Minst. Inte för att du ska hinna göra allt som går att göra. Nej, snarare tvärtom...