Världens äldsta skida!

Owe har inga moderna skogsskidor. Han går istället på ett par riktiga kalvträskskidor. Inte originalen förstås, men väl ett par replikor som han snickrat ihop hemma i verkstaden. "Ibland säljer jag en skida som inredningsdetalj", berättar Owe. Tydligen finns det dem som vil ha en Kalvträsksskida på väggen där hemma.

KALVTRÄSKSKIDAN

Att längdskidåkning skulle ha uppfunnits i trakterna runt Skellefteå är kanske en sanning med modifikation. Men ingen kan motsätta sig det faktum att världens äldsta skida hittades i en myr alldeles utanför den lilla byn Kalvträsk i Swedish Lapland.

Förr om åren var myrdikning en lika självklar syssla som stubbrytning och höhässjning. Man dikade för att frigöra jordbruksarealer eller förbättra skogens tillväxt. Så även i Kalvträsk.
År 1924 skulle tre män — en Josef, en Hugo och en Tyko — utföra en myrdikning i ett våtmarksområde i närheten av sjön Fäbodträsket.
— Föga anade dom vad de skulle hitta när de satte spadarna i jorden den morgonen, säger Owe Söderström och ler stort.
Förutom att vara guide är Owe också skidentusiast tillika Kalvträskbo sedan barnsben.
— Den skida som påträffades visade sig ha legat i mossen i närmare 5 200 år, vilket än idag gör fyndet till världens äldsta bevarade skida.

Perfekta skarsnöförhållanden

I lagom takt tar vi oss fram över det vita vinterlandskapet. Vi färdas på breda skogsskidor som bär bra även i lössnö. Fyndplatsen ligger knappa tre kilometer från byn. Och det är dit vi är på väg.

— Originalet var 204 centimeter långt och dryga 15 brett, berättar Owe. Och staven, den var liksom skovelformad nertill, rund upptill och mätte 156 centimeter.
Den mest påtagliga skillnaden jämfört med moderna skidor, menar Owe, är nog att Kalvträskskidan helt saknade brätten.
— Den måste ha varit svårmanövrerad om det inte var bra bärkraft i snön.
Dagens skidföre är dock av sådan karaktär att det bär oss nästan var som helst. Det är senvinter. Plusgrader på dagen. Minus nattetid. Med andra ord perfekta skarsnöförhållanden.

Väggprydnad

Owe har inga moderna skogsskidor. Han går istället på ett par riktiga kalvträskskidor. Inte originalen förstås, men väl ett par replikor som han snickrat ihop hemma i verkstaden.
– Ibland säljer jag en skida som inredningsdetalj, berättar Owe. Tydligen finns det dom som vill ha en Kalvträsksskida på väggen därhemma.
Det enda som skiljer Owes kopior gentemot originalen är bindningarna.
– Tiden blev knapp så jag tvingades till en nödlösning, säger Owe ursäktande om sina ”snöskobindningar”.
Originalet hade däremot bindningar av läderremmar. Faktiskt av samma typ som även påträffats i Sibirien.
Det skulle kunna tyda på någon form av samröre mellan Kalvträsk och de ryska skogarna.
– 14 000 år gamla grottmålningar har också hittats av skidåkare borta i Altai, kanske är det så
vi en gång kom hit. På skidor genom Sibirien?

Världens äldsta

Hur man än vänder och vrider på saken är Kalvträskskidan imponerande gammal. Den är äldre än både Egyptens pyramider och Babylons hängande trädgårdar.
Att världens äldsta skida bevarats så väl under årtusendena har med myrmarkens beskaffenhet att göra.
— Djupt nere i myren är syretillförseln otroligt låg, berättar Owe, och det gör att förruttnelseprocessen nästan helt uteblir.
Ursprungligen fanns det två skidor, men den ena föll sönder redan när skidorna skulle förflyttas från fyndplatsen. Idag finns den intakta skidan och staven att beskåda på Skidutställningen på Västerbottens länsmuseum i Umeå.
— Men nöjer du dig med en kopia kan du besöka oss här i Kalvträsk.

Förutom den fysiska fyndplatsen kan byn nämligen också stoltsera med ett litet museum dedikerat Kalvsträskskidan — Kalfträsk Historiska Museum.
— Vägg i vägg med Kalvträsk lanthandel, säger Owe nöjt.

Prägel på platsen

Turen går i sakta mak. Owe stannar gärna upp och berättar. Om Kalvträskskidan, om svunna tider och om bygden. Förkunskaper inom skidåkning är förvisso inte så dumt, men knappast nödvändiga för en lyckad tur.
— Kalvträsk är en bygd med fina skidåkningstraditioner, berättar Owe.
1963 arrangerades det första Kalvträskloppet i regionen. Ett sex mil långt skidlopp med start i Kalvträsk och målgång i Burträsk.
— Loppet arrangerades i obruten följd mellan åren 1963 och 2004.
När vi kommer fram till fyndplatsen klingar historieberättandet ut. Allt runt omkring tystnar. 5200 år kan onekligen vara en oändligt lång tid, men samtidigt försvinnande kort. Allt handlar om perspektiv.

Lugnt och stilla gör Owe upp en eld och ställer sotpannan på plats. Han plockar fram korvmackor och hembakta vetebullar.
— Det är klart, säger han till sist, att det inte säkert att vi Kalvträskare skulle ha varit dem vi är idag om det inte var för att en Josef, en Hugo och en Tyko hade
fått för sig att frostdika myren utmed Fäbodträsket den där förmiddagen för snart 90 år sedan.