Varmt välkommen till kylan och mörkret

Jorge ler. Kanske något återhållsamt. Som att han hör vad hon säger men inte riktigt förstår. Han tittar i elden och tänker. Tar en klunk kokkaffe ur vrilkåsan. Silar den svarta drycken mellan tänderna och säger: "Det förklarar badbyxorna". Så börjar han skratta. Det gör också Saleta. Sedan skålar de i kokkaffe...

THE ICE CHALLENGE

Jorge är något av en äventyrare. Han är från Spanien och har varit nästan överallt. Han har sett pyramider. Tempel och tundra. Stora barriärrev, Route 66 och Grönlands väldiga istäcke. Men i Swedish Lapland har Jorge aldrig tidigare satt sin fot.

När han kliver in genom dörrarna till ankomsthallen på Skellefteå Airport är han fortfarande ovetandes om vad han egentligen gör i Skellefteå. På samma flygplats står Saleta. Hon väntar på Jorge vid bagagebandet. ”Packa dina varmaste kläder”, hade hon sagt. ”Och badbyxor”. Jorge hade tyckt det lät märkligt. Badbyxor mitt i smällkalla vintern.
Men Saleta har en plan. Om två dagar är det nämligen Skandinaviska mästerskapet i vintersim i Skellefteå. Då simmar man 25 meter i iskallt vatten. 0,1 grader celsius brukar termometern visa. I vattnet alltså. I luften är det betydligt kallare.
Vintersimmet är bara en del av utmaningen.

Snöskotertransfer från Skellefteå Airport.

KOKKAFFE

När de stänger av snöskotrarna som tagit dem från flygplats till en upptänd kåta och en rykande het panna kokkaffe i den lilla byn Bodan berättar hon om planen. Om vintersimmet.
Jorge ler. Kanske något återhållsamt. Som att han hör vad hon säger men inte riktigt förstår. Han tittar i elden och tänker. Tar en klunk kokkaffe ur vrilkåsan. Silar den svarta drycken mellan tänderna och säger:
— Det förklarar badbyxorna.
Så börjar han skratta. Det gör också Saleta. Sedan skålar de i kokkaffe. Som för att sluta ett avtal om att utmaningen är antagen.
— Och gradvis ska du introduceras för den arktiska livsstilen, flinar Saleta.

Badtermometern visar 0,1 grader.

EN BRA START

Klockan är inte mer än 15:00. Likväl är det nattsvart. Snön faller ymnigt. Bilens vindrutetorkare får jobba hårt för att hålla sikten fri. Saleta kör sakta.
— Det är gott om renar i området, säger Saleta.
Jorge nickar. Hela tiden tittar han ut genom bilens fönster.
— Har du hört talas som palt? frågar hon.
Jorge skakar på huvudet.
— Palt, säger Saleta, är mat. Men vad viktigare är, så är två paltar, rårörda lingon och ett stort glas mjölk en riktigt bra start på ett vinteräventyr.

Kokkaffe i Bodan.

LANTIV LODGE

På Lantliv Lodge väntar Ines. Ines är i sina bästa år och har rullat tusentals paltar i sitt liv. Hon visar Jorge hur man gör. Hur man kupar handen, trycker till degen så det formas en liten grop och som man fyller med fläsk.
— Sen i kastrullen med kokande vatten, säger hon.
Han lär sig snabbt och innan Jorge och Saleta vet ordet av är maten klar.
Palt, skirat smör och rårörda lingon.
— Jorge, säger Saleta och serverar honom ytterligare en palt, jag vill att det ska gå bra för dig. Imorgon ska du köra huskies. Till en vildmarkscamp och bada bastu. Hon avslöjar också att hon förberett en liten överraskning.

Paltbak på Lantliv Lodge. Foto: Edoardo Miola

SVÄVAR PÅ MOLN

Att köra husky på kall, nyfallen snö är lite som att sväva på moln. Man färdas mjukt. Nästan ljudlöst.
— Du, ropar Saleta till Jorge som står längst bak och styr, det här är inte bara för nöjes skull. Jag har sågat upp en vak i närheten av vildmarkscampen.
Lagom stor för en fullvuxen man.
Jorge skrattar.
— Att bada isvak mitt i skogen, i ljuset från facklor och stjärnhimmel är framför allt en mental utmaning, säger Saleta. Du växer som människa. Om du fullföljer.

Hunspann med Lappland emotions.

HÅL I ISEN

Det är bara ett hål. Rätt ner i mörkret. Och kylan. Rätt ner i ingenstans. Det är i alla fall vad Jorge tänker när han står på kanten till isvaken. Saleta har sänkt ner en stege i vaken. Så att Jorge enkelt kan klättra upp och ner. Men så enkelt är det tydligen inte. Jorge tittar på vattentermometern. 0,3 grader celsius.
— Ta den tid du behöver, säger Saleta.
Himlen är stjärnklar. Skogen mörk. Knäpptyst. Jorge går ner. Sedan upp. Och strax därefter kommer endorfinerna.
Saleta är stolt. Klappar händerna och berättar att bastun är 75 grader varm.

Isvaken.

TÄVLINGSDAG

På tävlingsdagen väcker Saleta Jorge tidigt.
— Vi ska ut på havet, säger hon.
Bottenvikens väldiga istäcke gör människor ödmjuka. Där slås man liksom av sin egen litenhet.
— Det är viktigt, säger Saleta, att man inte tror att man är nåt. Det hänger ihop med livsstilen här uppe. Jantelag, kallas det.
Vid registreringen är Jorge ödmjukare än någonsin. Dessutom har han fått stöd av två lokala vintersimmare. Och en spanjor – Israel. Nu är de fyra på väg ner till tävlingsbanan. Isvaken.
— En genomsnittlig vintersimmare gör 25 meter på 20,4 sekunder, berättar Saleta. Det måste du slå.
— Ja, vem vill vara genomsnittlig, svarar Jorge.
Tydligen har han redan glömt Jante.

På startlinjen i Skandinaviska Mästerskapen i Vintersim.
Jorge triumferar i vattnet.

FRAMGÅNG

När tider räknats samman står det klart. Jorge har simmat under 20 sekunder. Utmaningen är avklarad. Han ler stort. Kramar sina medtävlande. De firar. På isen. I morgonrock, flip-flops och ett lätt snöfall. Lokal-tv vill göra intervju. Jorge är segerrusig, pratar rätt in i kameran. Om allt och ingenting.
På kvällen äter de gott. På Restaurang Bryggargatan. De skålar tillsammans med andra vintersimmare. Innan de bryter för natten säger Jorge:
— Saleta, jag har gjort mycket i mitt liv men det här är faktiskt bland det bästa jag har varit med om.
— Jag vet, säger Saleta och drar upp dragkedjan på sin stora vinterjacka.

Läs också

Shape
Äventyr
Shape
Story

Fruset hav

Längs Bottenvikens kust gör sig istiden hela tiden påmind, från landet som växer sig högre för varje år till det vindpinade frusna havet.
Vinter
Kågnäsudden
Kågnäsudden

Vintersim i Skellefteå – en kärleksförklaring!

14:e, 15:e februari, 2020 genomförs Skandinaviska mästerskapen i Vintersim i Skellefteå. Det är åttonde året i obruten följd. Här hittar du allt du behöver vet...

Taggar
Shape
Äventyr
Shape
Story
Shape
Natur
Shape
Story

Älgsafari, kokkaffe och iskalla dopp i Svanseleskogarna

Svansele Vildmarkscenter är på många sätt ett första steg in i vad som kan kallas Europas sista vildmark. Från en mjukstart med kokkaffe, kanelbullar och en tur på vildmarksutställning...
Vinter
Svansele
Svansele
Shape
Kultur
Shape
Story

KALVTRÄSKSKIDAN – VÄRLDENS ÄLDSTA SKIDA!

Att längdskidåkning skulle ha uppfunnits i trakterna runt Skellefteå är kanske en sanning med modifikation. Men ingen kan motsätta sig det faktum att världens äldsta skida hittades i en myr alldeles utanför [...]

Shape
Äventyr
Shape
Tips

Hårt jobbande huskies!

Tänk att du är omgiven av vinterns mjuka mörker. En klotrund fullmåne kastar sitt bleka ljus mellan granarnas snötyngda grenverk. Det enda som trängs med tystnaden är hundarnas tassar...
Vinter
Skellefteå
Skellefteå

Extrem kungsörnsfotografering

"Vanligtvis fotar vi på sex, sju meters håll - med teleobjektiv - om det är porträttfotografering som gäller men det är lika viktigt att kunna erbjuda möjligheter att fota djuren i en genuin vintermiljö." Och det är inte bara örn som efterfrågas bland Connys besökare...

Taggar
Shape
Naturnära
Shape
Story
Shape
Skellefteå AIK
Shape
Story

SKELLEFTEÅ AIK OCH DEN LOKALA ISHOCKEYKULTUREN

– Det är inte bara trilla in på arenan och tro att vi ska vinna, säger Siv och rättar till den lilla AIK-nålen som sitter på skjortkragen. Nä, ska det bli vinst krävs en hel del förberedelser. Som att ha [...]

Shape
Äventyr
Shape
Vinter

UPPLEV ATT ÅKA HUNDSPANN

Är det första gången du möter ett gäng entusiastiska huskies, är det inte konstigt om du är en smula reserverad. Men det finns absolut ingenting att vara rädd för. Följ med det brittiska paret Sabine och P [...]

Shape
Äventyr
Shape
Tips

VINTERBAD OCH FLER ANNORLUNDA VINTERUPPLEVELSER

Från januari till april har föreningen en vak i Stackgrönnan. Så vill du ge dig själv, dina vänner eller kollegor en upplevelse för livet bokar du självklart in en kurs i vinterbad.

Shape
Natur

Upplev norrskenet

Norrsken upplever du bäst där det är som mörkast. Alltså, så långt bort från civilisationens ”ljusföroreningar” som möjligt.
Vinter
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Äventyr
Shape
Tips

TJÄRNBERGSHEDEN – ETT AV SKELLEFTEÅS 33 NATURRESERVAT

Uppe på Tjärnbergsheden är det absolut stilla. Snöskorna trampar ner djupt i den nyfallna snön. Ansträngningen är alldeles lämplig. Man känner sig lagom duktig utan att bli andfådd.