Bo på ö och pittoreskt hamncafé

Ön Hamnskär ligger längst ut i Byskefjärden, granne med den stora Rommelsön, och står du på klipporna på Hamnskär och blickar österut möter Bottenhavet himlen långt borta i horisonten. Att det är något av en norrländsk sommaridyll är förstås inget annat än en ren självklarhet.

HAMNSKÄR OCH HAMNCAFEÈT

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. Det är med andra ord bäddat för annorlunda skärgårdsupplevelser.

Niklas Johanssons driver Furuögrund Hamncafé, cirka 30 kilometer norr om Skellefteå.
– Första sommaren upplevde vi ett enormt uppsving, säger han och berättar att det är med tillförsikt de ser fram emot sin tredje sommar som entreprenör på den gamla hamnstaden.
– Konceptet med mat direkt från havet serverad i havsmiljö fungerade bra och var nog en stor del i att vi gick från 2000 besök till 17 000 sommaren 2013. Och trenden har fortsatt. Besökssiffran 2014 stannade på hisnande 55 000.

Niklas berättar att de handskalade, färska räkorna från Smögen gjorde succé och att han inför i år kommer att utöka menyn ytterligare.
– Vi lägger bland annat till pulled pork. Dessutom har byggnaden renoverats och kapaciteten utökats för att kunna ta emot ännu fler besökare.
Även om många kommer landvägen har Furuögrunds hamncafé blivit ett riktigt vattenhål för båtfolket.
– Båtfolk är inte bortskämda med vattenhål längs kusten och det märker vi av. Vi har bland annat haft besök från Finland.

Furuögrunds hamncafés sköna uteservering. Foto: Tommy Lundberg.

Bo på ö

Ön ligger längst ut i Byskefjärden, granne med den stora Rommelsön, heter Hamnskär och står du på klipporna på Hamnskär och blickar österut möter Bottenhavet himlen långt borta i horisonten. Att det är något av en norrländsk sommaridyll är förstås inget annat än en ren självklarhet.

– Jag tror att inte det finns många vackrare platser att uppleva midnattsljuset än på just Hamnskär säger Niklas.
I den gamla lotsstugan finns två bäddar och i annexet ytterligare fem. Alla bokningsbara via Byske Havsbad. Dricksvatten och andra förnödenheter plockar man med sig från fastlandet. Elen får man klara sig utan.
– Det blir kanske lite av ett äventyr. Men skulle man upptäcka att något saknas är hamncafeét bara 10 minuters båtresa bort.

Hamnskär är öppen för allmänheten, så det finns dessutom chans att man får påhälsning av andra skärgårdsentusiaster.
– Grillplatsen har länge varit ett populärt strandhugg, fortsätter Niklas, och Byske Båtklubbs bastu med det stora trädäck som formligen badar i kvällssol är förstås uppskattad.

Bo mitt ute i Skellefteå skärgård. Bokar gör du med Byske Havsbad. Foto: Tommy Lundberg.

Turbåt

Har man inte egen båt kan man ändå uppleva Skellefteå skärgård. I sommar kör nämligen Kinnbäcks skärgårdsturism båttaxi tre gånger i veckan, under perioden 26 juni till 2 augusti, mellan Furuögrund och ön Pite-Rönnskär, via öarna Halsön och Hamnskär. Det gör att du praktiskt taget kan ta taxi till Hamnskär för översovning i lotsen eller annexet.
– Skärgården i Skellefteå är en verklig skatt som nu blir tillgänglig för många fler, ler Niklas stolt.

Läs också

Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

RISMYRLIDEN – GLÄNTA PÅ PÅ DÖRREN TILL DET FÖRFLUTNA

Som besökare kan man bland annat prova på att kärna smör, slöjda, prova på smide, delta i slåttern, baka i bagarstugan eller ta en fika i det lilla caféet.

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

9 UTFLYKTER I SKELLEFTEÅ SKÄRGÅRD

På ön Pite-Rönnskar finns ett 30-tal små röda stugor. Förr om åren bodde fiskarfamiljer i de där stugorna. Det gör de inte längre. Idag är de privatägda sommarboenden långt ut i Bottenvikens skärgård. [...]

Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

Bo i Lövånger Kyrkstad

Kyrkstäder är på många sätt synonymt med dåtidens stora avstånd och plikten att gå i kyrka. Den svenska allmogen fick nämligen...
Sommar
Lövånger
Lövånger
Shape
Foto
Shape
Story

FÅNGA VILDMARKEN

För några år sedan följde jag med Conny upp på självaste Vitberget. Då vandrande vi. Och klättrade. 17 meter upp i utsiktstornet på toppen. Då var det natt, högsommar och utsikten vidunderlig.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

SKELLEFTEÅ BRYGGERI HITTAR HEM

Kan man säga att ett bryggeri har hittat hem? I så fall är det precis vad maltbryggeriet i Skellefteå har gjort.

Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.

Shape
Äventyr
Shape
Story

VRAKHAJK PÅ BJURÖKLUBB

Bjuröklubb, som är Västerbottens ostligaste utpost i havet, är inte bara ett känt namn genom väderleksrapporterna. Det är också ett mycket populärt utflyktsmål...

Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.