Sommarens guidade turer i Skellefteå

Sommarens guidade turer i Skellefteå

Är du sugen på en stadsvandring, berättarvandring eller matvandring? Här nedan hittar du Skellefteås bästa guidade turer!

1. GAMLA SKELLEFTEÅ

Skellefteå Turistcenter erbjuder guidade turer till fots under två olika teman. Ett tema om det gamla historiska Skellefteå och ett om det nya och växande Skellefteå. Lättsamma, intressanta och lärorika. För den som vill uppleva det gamla Skellefteå så väntar smultronställen som Stadsparken, Bryggarbacken, Bonnstan och Lejonströmsbron.

Tisdagar och fredagar (25 juni – 22 augusti)
Tisdagar: Svensk guidning  |  Fredagar: Engelsk guidning
Tid: 14.00-15.30 | Pris: 100 kr inkl. fika

2. NYA SKELLEFTEÅ

För den som vill uppleva det Nya Skellefteå framåt väntar en spännande promenad förbi Kulturhusbygget, The Great Northern och det blivande resecentrumet.

Torsdagar (27 juni – 23 augusti) – Svensk guidning
Tid: 14.00-15.30 | Pris: 100 kr inkl. fika

3. MITT SKELLEFTEÅ – EN GUIDAD TUR

Guidad tur i centrala Skellefteå.  För turister, men även skelleftebor som vill lära sig mer om Skellefteå. Guide är 17-åriga Malou Berggren som hade liknande guidning förra året som sommarföretagande via Skellefteå kommun.

Onsdagar & Lördagar |2/7, 6/7, 9/7, 13/7, 16/7, 20/7 | Tid: 14.00-15.00 | Pris: 50 kr

4. SOMMAR I BERÄTTARNAS STAD

Invånare och besökare i Skellefteå kan ta del av olika berättarvandringar. Varje söndag under sommaren finns en ny berättarvandring att uppleva. Alltid kl 14.00, men på olika platser! Barn under 12 år gratis om inte annat anges, men behöver fribiljett som bokas på Skellefteå Turistcenter.

Söndagar (16/6-25/8 – totalt elva tillfällen)
Tid: 14:00 – 15:00 om inte annat anges | Pris: 125 kr

Arrangör är Skellefteå kommun i samarbete med Skellefteå museum, Visit Skellefteå, Skelleftebygdens berättarförening samt en rad eldsjälar. Alla vandringar sker på egen risk.

5. SMAKA PÅ BURTRÄSK 

Hur smakar man på en plats? Det finns bara ett sätt att ta reda på det. Denna välpaketerade upplevelse kommer att aktivera alla dina sinnen, men framförallt ditt smaksinne. Under en eller två dagar får du smaka på lokala ostar, bröd och Burträskburgare som på Edelviks trädgårds egna grönsaker, och på samma gång uppleva den vackra bygden kring Burträsket.

Varje fredag (5/7-2/8 – totalt fem tillfällen)

6. SAGOVANDRING PÅ VITBERGET

Upptäck skogen och få en saga berättad under vandringen. En saga som väver in väsen och platsen, ibland med ett mysterium eller en utmaning längs vägen. Tillsammans går vi på stigar och upptäcker magin runt omkring.  Passar barn 5 – 10 år i vuxens sällskap

Varje onsdag i juli  (3, 10, 17, 24 och 31 juli) | Tid: 10:30 – 11:30
Pris: 70kr/person (frukt ingår)

7. FINNFORS KRAFTVERKSMUSEUM

Besök Finnfors kraftverksmuseum och återupplev historien. Den mer än 100 år gamla kraftstationen står än idag intakt med generatorer, instrument och turbiner. Det är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. I teknikboa kan både nyfikna vuxna och barn experimentera, både maskinistbostaden och rövargrottan är väl värda ett besök. I Café Finnfors kan du njuta av fika och lättare lunch i mysig miljö.

Tisdag – Söndag  (25/6-4/8) | Tid: 14:15 och 14:15
Pris: Gratis