Körglädje på en av Europas modernaste kartingarenor

"Jag vet inte om jag vågar", säger Mio och trycker ansiktet närmare stängslet. Innanför stängslet går det nämligen fort. Kartar susar fram över den lite drygt 1000 meter långa banan i hög fart. Närmare 70 km/h på raksträckorna. Det tjuter i däck. Motorer vrålar.

SKELLEFTEÅ KARTING ARENA

Ett av sommarens mest fartfyllda nöjen finns i Furunäs, knappt tio minuter utanför Skellefteå. Där ligger nämligen Skellefteå karting arena, en perfekt plats att avgöra vem som egentligen kan prestera familjens snabbaste varvtider.

– Jag vet inte om jag vågar, säger Mio och trycker ansiktet närmare stängslet.
Innanför stängslet går det nämligen fort. Kartar susar fram över den lite drygt 1000 meter långa
banan i hög fart. Närmare 70 km/h på raksträckorna. Det tjuter i däck. Motorer vrålar.

Mio är sju år. 128 centimeter lång. Det betyder att han egentligen inte får köra. Inte ens om han hade vågat. Inte själv och inte på den stora banan, i alla fall. Då måste man vara minst 150 centimeter lång. Dessbättre finns det kartar som har dubbla stolar vilket gör att man kan åka två. Stor och liten.

Skellefteå karting arena - en av europas främsta.
Ibland är kön lång men det är sällan du får vänta länge.

HÖG KLASS

Skellefteå karting Arena är ansedd som en av Europas bästa kartingbanor. Det menar Benny Östholm, som tillsammans med Sune Qvarnlöf är hyrkartsansvarig på Skellefteå Motorsällskap.
— Tack vare att tävlingsförare besöker oss, som också tävlar på många andra platser ute i Europa, vet vi att vår arena står sig mycket bra. Till och med internationellt sett.

Nio intensiva minuter.
Dubbelkart.

SKITKUL

Mios kusin Alfred åker tillsammans med sin mamma på stora banan. Det går fort, ibland lite för fort och då får de hjälp av personalen att komma upp på banan igen. Varvtiderna registreras av en sensor i karten och efter avslutat lopp får man veta hur det gick.
— Skitkul, ler Alfred, när de kommit i mål. Jag vill köra mer.

Ett lopp tar nio minuter. Det låter kanske inte så länge men nio minuter med fullt fokus och gasen i botten tar på. Alfreds mamma måste vila. Det gör inget, menar Mio. För han har upptäckt att man visst får köra egen gokart. Även om man är liten.

Det gäller att hitta rätt linje.
Hur kul som helst!

BARNBANA

Barnbanan är oval. Som Nascar, men här får man nästan vara hur liten som helst, så länge man når fram till gas- och bromspedal. Alfred kör först. Sedan Mio. På barnbanan kör man en åt gången. I sex minuter. Kartarna går nästan 30 km/h och när man trycker gaspedalen i botten känns det bra i magen. Det syns lång väg.

— Va fort du körde, säger Alfred när Mio går i mål.
Beröm från storkusinen. Mio blir så stolt att han håller på att spricka.

På barnbanan har man all asfalt för sig själv i 6 minuter.
Barnkarten gör upp till 30 km/h.

STÖRTSKÖNT SOMMARNÖJE

Karting är ett populärt sommarnöje. Allra helst efter de där varma dagarna som man spenderat på stranden, då passar det utmärkt att köra av sig på Skellefteå karting arena. Trots att arenan ofta samlar mycket människor är kötiderna sällan långa. Dessutom finns det ett fik på området där du kan köpa läsk, glass, korv och hamburgare medan du väntar.

— Varje säsong tar vi emot lite drygt 20 000 besökare på Skellefteå karting arena, avslutar Benny. Och de lämnar oss inte sällan med barnsligt breda leenden.

Kiosk med bland annat korv, hamburgare, läsk och glass.

Läs också

Shape
Äventyr
Shape
Tips

SKELLEFTEÅ ADVENTURE PARK

Alltifrån en 80 meter lång zipline som garanterar skönt sug i magen till ett barnäventyr ett par meter ovan marken. På Skellefteå Adventure Park finns svindlande utmaningar för stora såväl som små.

Shape
Äventyr
Shape
Tips

Tips på 6 äventyr

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.
Sommar
Svansele
Svansele
Badplatser att förälska sig i
Shape
Bad
Shape
Tips

Badplatser att förälska sig i

En sak är säker, befinner du dig i Skellefteå i sommar behöver du inte oroa dig för bra alternativ när du behöver svalka.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Familj
Shape
Tips

9 AKTIVITETER FÖR HELA FAMILJEN

När barnen har roligt så trivs föräldrarna — det är en sanning så god som någon, inte minst under semestern...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Familj
Shape
Story

Utforska Exploratoriet!

Till Exploratoriet på Nordanå kommer du för att utforska och laborera, berättar David. Vi vill stimulera till att tänka utanför lådan och att du själv ska bli en aktiv del i upplevelsen
Sommar
Nordanå
Nordanå
Shape
Äventyr
Shape
Tips

3 SKÖNA UPPLEVELSER PÅ 2 HJUL

Kort och gott handlar Downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar.

Shape
Aktivitet
Shape
Tips

GOLF, BANGOLF ELLER DISCGOLF?

Golfen har gjort en riktig klassresa, från överklass till brett folknöje. Dessutom har sporten knoppat av sig och blivit till helt nya aktiviteter och därmed trevliga sommarnöjen för hela familjen.

Shape
City
Shape
Story

Sveriges största legoutställning

Det finns en föreställning om att LEGO bara skulle vara för barn men det är inte riktigt sant...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.