Genomförda evenemang

I Skellefteå är samarbetet med idrott och föreningar väl utvecklat och det finns ett starkt engagemang från både kommun och näringsliv. Här är några evenemang som sätter Skellefteå på kartan och där många aktörer arbetat tillsammans.

 

EVENEMANG SOM VI GENOMFÖRT TILLSAMMANS

I Skellefteå är samarbetet med idrott och föreningar väl utvecklat och det finns ett starkt engagemang från både kommun och näringsliv. Här är några evenemang som sätter Skellefteå på kartan och där många aktörer arbetat tillsammans.

SM-VECKA VINTER, 2018

SM-veckan genomfördes 20-26 mars 2018 och är det största evenemang som Skellefteå någonsin har stått värd för. Det arrangerades tävlingar på 13 olika arenor runt om i Skellefteå med 27 st olika idrotter där cirka 3000 tävlande var med och slogs om 129 medaljer. Det blev minst sagt ett lyckat evenemang som hade ca 130 000 besökstillfällen, som kom för att se tävlande göra upp i bland annat skotercross, längdskidor och taekwondotävlingar.

Tillsammans med Näringslivet skapade Skellefteå även en Folkfest med bland annat en scen mitt på torget där veckan invigdes. Ett scenprogram med artister varje kväll under veckan. Det skapades även ett folkfestområde i anslutning till arenan på Vitberget. Där fanns utställaryta för sponsorer och partners samt ett barnland med full aktivitet varje dag. På SM-veckan fanns det något för alla, gammal som ung – idrottsintresserad eller inte.

TITANIC – THE EXHIBITION, 2018

I samarbete med Skellefteå kommun och Visit Skellefteå arrangerade Nordic Exhibition & Events AB världsutställningen Titanic The Exhibition i Skellefteå. Under fyra månader, 27 april till 26 augusti 2018, förvandlades Eddahallen till en museal upplevelsearena, där besökarna fick uppleva Titanics myter, historier och glans i en av världens största vandringsutställningar.

Utställningen gjorde stor succé med 53 000 besökare och en stor andel inresande. Hela 68 procent av besökarna kom från andra kommuner, vilket visar på Skellefteås styrka som evenemangs- och utställningsstad för de arrangörer som endast önskar göra ett stopp i norra Sverige.

MELODIFESTIVALEN, 2017, 2013, 2009, 2005

Skellefteå har fått vara värdstad för Melodifestivalen flera gånger. Med vår stora erfarenhet på området visste vi att goda förutsättningar för produktionsteamet är en avgörande framgångsfaktor för hela evenemanget.

För oss handlade jobbet mycket om att skapa smidiga logistiska lösningar och att på olika sätt bidra till en skön, rolig och inbjudande atmosfär både för deltagare och publik. Resultatet blev ett enat och engagerat Skellefteå som välkomnade artisterna och bjöd dem på extra upplevelser som bad i isvak och hundspann. Även för Skellefteås befolkning blev arrangemanget tydligt. Förskolebarn uppträdde med sång och dans i centrum, vi ordnade skoterturer i den vackra och närbelägna naturen kring Skellefteå och på caféer och i butiker uppmärksammades evenemanget på olika sätt.

Bland journalister fick Skellefteå beröm för välutrustat presscenter med nybakade kanelbullar. I arbetsgruppen ingick Skellefteå kommun med anläggnings- och marknadsansvariga i spetsen, det lokala destinationsbolaget Visit Skellefteå, externa leverantörer och lokal spetskompetens inom evenemang och PR.

TRÄSTOCKFESTIVALEN – årligen sedan 1993

Trästockfestivalen är Sveriges största gratisfestival som under två dagar, återkommande varje år, låter besökarna njuta av livemusik, mat, uppträdanden och andra trevliga upplevelser på Nordanåområdet. Det är Kulturföreningen Mullberget som står som värd för festivalen och firade 25 år under 2018. Både inför, under och efter festivalen arbetar många ungdomar med festivalen och den skulle inte vara möjlig utan alla volontärer, såväl unga som gamla. Trästockfestivalen har också ett stort stöd och samarbete med både privata och offentliga aktörer. Idag är Trästockfestivalen en självklar höjdpunkt i Skellefteå och här blandas stora och små artister, såväl lokala som internationella och bjuder på en fantastisk stämning på Skellefteå storslagna kulturområde Nordanå.

NORDSKEN – årligen sedan 2012

Nordsken är en hyllning till människors fantasi och påhittighet med fokus på spel, kultur och kreativitet. Det är en inkluderande fest där kärnan är fantasin hos individen. Idag är Nordsken, sett till sitt breda innehåll – unikt i Norden. Här känner du dig hemma oavsett om du jobbar i branschen, är proffs, nybörjare eller bara nyfiken.Sedan ett par år tillbaka arrangeras Nordsken i Skellefteå Kraft Arena med totalt 10.000 kvm.

Under 2017 besöktes eventet av 11.000 dagsbesökare vilket gör Nordsken till norra Skandinaviens största spelevent. Evenemangets inriktning går också hand i hand med Skellefteås ambition att vara en smältdegel för spelindustri och kreativa näringar. Arrangör av Nordsken är föreningen Nordskens Vänner.  Arrangör är föreningen Nordskens Vänner.

VINTERSIM – Skandinaviska Mästerskapen – årligen sedan 2013

Mitt i smällkalla februari genomfördes Skandinaviska Mästerskapen i vintersim i centrala Skellefteå. Bakom arrangemanget står föreningen Mörkrets och kylans glada vänner i nära samarbete med Skelleftesim och Skellefteå kommun som ansvarade för tävlingsadministrationen och såg till att en isvak med måtten 15 x 25 meter sågades upp på den frusna älven. Mästerskapet var öppet för simmare från länder utanför Skandinavien och i det halvgradiga vattnet utmanade simmare från Somalia, Sydafrika, Lettland, Estland, Lettland, Finland och Sverige både sig själva och varandra. 2014 drog arrangemanget drygt 2 000 människor och de 120 deltagarna, både glada amatörer och elitsimmare, visade att vintersimning är en riktig folksport. I samband med mästerskapet anordnades dessutom biovisning på torget i Skellefteå där en gigantisk vägg av snö fungerade som filmduk. Ett lika uppskattat och välbesökt som stämningsfullt inslag i februarikvällen.

EN FLOTTE, 2018, 2017, 2016

Under tre år arrangerades konceptet ”En Flotte” på tisdagskvällar i juli. Publiken fick ta del av konserter på en flotte som förankrades i Skellefteå älven – gratis dessutom. Ett unikt arrangemang som blev omskrivet lokalt som nationellt, inte minst när artisten Miss Li oväntat trillar ner i älven mitt under pågående konsert. Det gjorde succé genom åren och flera tusen besökare vandrade man ur huse för att skåda dessa konserter från Bryggarbacken. Totalt blev det 12 konserter som arrangören For events genomförde och 2018 var sista sommaren flotten seglade på Skellefteå älven – för denna gång.

STADSFESTEN

Arrangemanget Stadsfesten går 2019 in på sitt 26:e år och är en av Norrlands största gatufestivaler. Under några dagar i slutet på juni förvandlas Skellefteå City till ett festivalområde som lockar ca. 90 000-100 000 besökare som kan uppleva storslagna konserter, tivoliområde, mat, dryck och härlig festivalstämning. Under åren har minst 320 artister uppträtt och närmare 1,5 miljoner människor besökt Stadsfesten, som blivit ett stående inslag på sommaren i Skellefteå.

SKOTER-VM, 2014

Vitberget i Skellefteå är i vanliga fall ett naturskönt friluftsområde med slalombackar och skidspår. Men under några dagar i mars 2014 förvandlades området till en mötes- och tävlingsplats för världens främsta skoteråkare. Tusentals människor samlades för att titta på tävlingarna och uppleva de kringarrangemang som erbjöds: Dragracing med veteranskotrar, uppvisningar och barnaktiviteter samsades med en stor skoterutställning i centrala Skellefteå, bara en kvarts promenad från tävlingsområdet på Vitberget.

På tävlingsområdet fanns alla nödvändiga faciliteter som tävlingskansli, presscenter, VIP-områden och matservering. För media, inklusive tv-produktion fanns all nödvändig teknik framdragen, vilket gjorde att tävlingarna kunde kablas ut problemfritt till stora delar av världen. Vissa tävlingar direktsändes i amerikansk tv. Projektet drevs av Skellefteå Motorsällskap i nära samarbete med Skellefteå kommun och externa leverantörer.

SCANDINAVIAN CUP, LÄNGDSKIDOR, 2014

I januari 2014 stod Skellefteå Skidklubb som arrangör för den andra deltävlingen i Scandinavian Cup i längdskidor. Runt 230 åkare deltog i den internationella tävlingen där elitåkare från Lettland, Estland, Finland, Norge, Sverige och Finland deltog. Den överlag snöfattiga vintern gjorde arrangemanget till en utmaning för både Skellefteå Skidklubb och Skellefteå kommun som är ansvarig för all snötillverkning och spårdragning. Trots problemen lyckades vi hitta lösningar som gav fina spår och dessutom utslagsgivande och spännande tävlingar. Arrangemanget drog stor publik och åkare som Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Emil Jönsson höll spänningen på topp tävlingarna igenom.