Europas nordligaste gelateria

Gelato görs till största delen på mjölk, vilket bland annat ger en låg fetthalt. "En bra grundsats är hemligheten bakom en perfekt gelato", berättar Hans-Jörgen. Det gäller att hitta balansen mellan ingredienserna. Små variationer i receptet kan göra stora skillnader.

EUROPAS NORDLIGASTE GELATERIA LIGGER I SKELLEFTEÅ

Gelato är italienska för glass. Och italiensk glass är i många avseeden något helt annat än den konventionella glassen du vanligtvis hittar i frysdisken.

– En gelato upplevs len i munnen och distinkt i smaken, säger Hans-Jörgen Ramstedt på Alhems Trädgård och häller varsamt glassmeten i den stora maskinen.
Tillsatser är bannlysta och presentationen viktig. Dessutom ska gelato serveras något varmare än vanlig glass.
– Det är noga med konstis och struktur. Därför vispar du inte heller in en massa luft. Visst är en kula gelato lite dyrare än en kula konventionell glass, men sett till den faktiska mängden glass per kula är prisskillnaden inte så stor.

Det är noga med konstis och struktur.

Ett hantverk

Gelato görs till största delen på mjölk, vilket bland annat ger en låg fetthalt.
– En bra grundsats är hemligheten bakom en perfekt gelato, berättar Hans-Jörgen. Det gäller att hitta balansen mellan ingredienserna. Små variationer i receptet kan göra stora skillnader.
Knappt åtta minuter in i samtalet är det dags att ta ut glassen.

I plåtkantinen klickar Hans-Jörgen omsorgsfullt ut färdig gelato till formen av ett dramatiskt bergslandskap.
Det var ju det där med presentationen.
– Nu ska den chockfrysas.
Det är för att eventuella iskristaller ska försvinna.
– Du vet, iskristaller är en gelatieres värsta fiende.

Presentationen är viktig.

Självklara och oväntade smaker

Det finns förstås klassiker när det gäller gelato.
– Pistage är en sådan, säger Hans-Jörgen, Stracciatella en annan. Men vi hämtar både inspiration och råvaror från närområdet. Självklart använder vi bara ekologisk mjölk från norrländska gårdar och när moster kommer med färska vildhallon gör vi givetvis gelato på dem också.

En annan, kanske lite mer oväntad smak är Västerbottensost.
– Västerbottensost fungerar utmärkt, säger Hans-Jörgen. Använd så här kanske den kan ses som lite vårt svar på italienarnas mascarpone.

"– Vår ambition har alltid varit att skapa en plats där människor tycker om att bara vara, säger Hans-Jörgen samtidigt som han garnerar gelaton med färska apelsinklyftor"

Blommor och glass

Alhems Trädgård grundades 1949. År 2006 tog Hans-Jörgen och Eva över verksamheten, och fram till och med sommaren 2014 var det mest blommor som gällde.
– Nu är det lika mycket glass, säger Hans-Jörgen samtidigt som han garnerar gelaton med färska apelsinklyftor. Dessutom har vår ambition alltid varit att skapa en plats där människor tycker om att bara vara.

Förutom att vara gelatiere är han också frilansfotograf. Ett arbete som tagit honom runt hela världen och vidgat vyerna.
– När vi funderade på vad som skulle kunna komplettera blommorna kom vi ganska snart att tänka på gelato. Jag menar, det är ju inte bara i Italien som det finns gelaterior.

"Förutom att vara gelatiere är han också frilansfotograf. Ett arbete som tagit honom runt hela världen och vidgat vyerna."

Överträffade förväntningar

Och visst blev första sommaren något av en succé för vad som förmodligen är Europas nordligaste gelateria.
– Vi hoppades att människor skulle uppskatta både glassen och den atmosfär vi försökt skapa.
Och förhoppningar överträffades – rejält.

Uppskattningsvis besöktes Alhems Trädgård 2014 av närmare 15 000 glassugna besökare, en siffra som har ökat för varje år.
Hans-Jörgen räcker mig en sked.
– Smaka.
Och visst är det gott. Det är så mycket smak per enhet glass och det blir med ens självklart varför människor i Skellefteå gärna svalkar sig med en italiensk gelato mitt i den svenska högsommaren.

Läs också

Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Närproducerat i unik saluhall
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Närproducerat i unik saluhall

Saluhallar är lite som en öppen marknadsplats, fast inomhus. I Sverige finns de framför allt söder om Gävle, men Burträsk, strax söder om Skellefteå, är ett lysande undantag i norr.
Sommar
Burträsk
Burträsk
Shape
Mathantverk
Shape
Story

SKELLEFTEÅ BRYGGERI HITTAR HEM

Kan man säga att ett bryggeri har hittat hem? I så fall är det precis vad maltbryggeriet i Skellefteå har gjort.

Restaurangtips i Skellefteå

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor.

Taggar
Shape
Mathantverk
Shape
Tips
Shape
Second hand
Shape
Story

Först och främst i andra hand

Second hand är lite som ett detektivarbete. Man har inte en aning om vad man kommer att hitta. Ibland hittar man det man söker, ofta hittar man ingenting.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Aktivitet
Shape
Tips

GOLF, BANGOLF ELLER DISCGOLF?

Golfen har gjort en riktig klassresa, från överklass till brett folknöje. Dessutom har sporten knoppat av sig och blivit till helt nya aktiviteter och därmed trevliga sommarnöjen för hela familjen.

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

Besök en konstnär i sommar – eller 8

- Sommarsalong. Visst låter det härligt? ler Charlotte när hon hälsar välkommen på Galleri 1. Vi har faktiskt fantiserat om nåt sånt här i flera år men nu blir det äntligen av.
Charlotte är en [...]

Shape
City
Shape
Mat

PICKNICK I PARKEN

Bred ut den där stora rutiga filten, packa upp allt gott ur picknickkorgen och njut i stora drag av sol, skön utemiljö och med goda smaker. Runt om på våra caféer, besöksmål och hotell hittar du våra lokal [...]

Shape
Café
Shape
Mat

CAFÉER ATT TA EN FIKA PÅ

Det är inte helt fel att påstå att fika är en social institution i Sverige. Att ta en fika känns otvunget. Liksom förutsättningslöst. Ni vet, vi fikar lika gärna tillsammans med en gammal som eller en ny be [...]