Fulla hyllor i Skafferiet på Nygatan

"Tanken är att du ska kunna köpa med dig samma typ av lokalproducerad köttbit från Holmforsgården som du blir serverad i restaurangen" , säger Anna. Doris serverar en mugg blåklintssaft. Den är söt och frisk. "Vi tycker att det är viktigt att ge våra kunder möjligheten att smaka", berättar Doris...

RESTAURANGEN SOM ÖPPNADE YTTERDÖRREN TILL SITT SKAFFERI

Restaurang Nygatan 57 har öppnat upp sitt skafferi för allmänheten. En trappa ner, från restaurangen sett, dignar hyllorna av ekologiskt och närproducerat.
- Vi vill ge människor möjlighet att göra medvetna val och inspirera med samma fantastiska råvaror som vi använder i vårt restaurangskök, säger Anna Larsson VD på Nygatan 57.

Kråkbärssaft, björksaft, älgörtsdryck – ja, det är kanske inte varor som du hittar i de konventionella matvarubutikerna men så är Skafferiet på Nygatan 57 ingen vanlig matbutik.
– Tanken är att du ska kunna köpa med dig samma typ av lokalproducerad köttbit från Holmforsgården som du blir serverad i restaurangen, säger Anna.
Doris serverar en mugg blåklintssaft. Den är söt och frisk.
– Vi tycker att det är viktigt att ge våra kunder möjligheten att smaka, berättar Doris. Det är ofta genom provsmakning som de mest spännande samtalen runt mat och råvaror uppkommer.
I Skafferiet är det närproducerade själva kärnan av verksamheten.
– Det betyder till exempel att honung från Skelleftehamn och ost från Södra Svedjan har de bästa hyllplatserna, ler Anna.

Honung från Skelleftehamn.

Näst-intill-färdig

Ambitionen med Skafferiet är att erbjuda människor möjligheten att göra medvetna val samtidigt som man vill inspirera människor att laga mat av riktigt hög kvalitet i köket där hemma.
– Alla vi som jobbar i butiken är riktiga matnördar, säger Anna, och våra kockar går gärna trappen ner till Skafferiet och pratar råvaror och recept med våra besökare. Det kan handla om hur du skruvar till ditt egna recept på en Västerbottenspaj eller något helt annat.

Skafferiet har dessutom lanserat konceptet ”näst-intill-färdig-mat”.
– Älskar du god mat men har inte riktigt tid med själva matlagningsprocessen är ”näst-intill-konceptet” en uppskattad grej. Du får med dig en väl genomtänkt matpåse fylld med läckerheter hem. Det enda du själv behöver göra är att tillföra finishen.

Svedjan ost är em populär ost från bygden.

Uppskattad presentbutik

Skafferiet har på kort tid också blivit en uppskattad presentbutik.
– Vi märker att det har blivit allt populärare att ge bort en intressant smak eller en högkvalitativ råvara, gärna någonting som på ett eller annat något sätt anknyter till vår del av världen.
Men ibland kan det också vara variationer av något helt alldagligt som passar allra bäst. Anna berättar att en mamma häromdagen köpte ett paket färgglad pasta till sin studerande son.
– Hon menade att när han ändå bara åt pasta kunde han i alla fall få ha det lite färggrannare på tallriken.
Givetvis var pastan färgad uteslutande med naturliga produkter.

Skafferiet har på kort tid också blivit en uppskattad presentbutik.

Hjärtat i butiken

– Ska du upp på fjället eller ut i skogen är det till exempel trevligt att plocka med sig en ekologisk risotto med torkad svamp, säger Anna och visar upp en lättpackad förpackning.
En annan uppskattad grej är bokstavspasta och ätbara ”stenar” med lakritssmak.
– Barnen älskar dem.
Men själva hjärtat av butiken är ändå ostsortimetet.
– Självklart har vi Västerbottensost och Svedjan Ost samt andra typiskt norrländska ostar som Oviken och Skabram men vi försöker också ta hem de bästa ostarna från bland annat Frankrike och Italien.
Till lunch kan du ramla in i Skafferiet och köpa med dig matlåda eller en soppa med nybakt bröd. Men det vill till att du är på tårna, när det gäller den populära soppan
– Ibland händer det att den räcker till klockan 14, skrattar Doris, men det tillhör undantagen.

Närproducerat i unik saluhall
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Närproducerat i unik saluhall

Saluhallar är lite som en öppen marknadsplats, fast inomhus. I Sverige finns de framför allt söder om Gävle, men Burträsk, strax söder om Skellefteå, är ett lysande undantag i norr.
Sommar
Burträsk
Burträsk

Restaurangtips i Skellefteå

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor.

Taggar
Shape
Mathantverk
Shape
Tips
Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

Europas nordligaste gelateria

Gelato är italienska för glass. Och italiensk glass är i många avseeden något helt annat än den konventionella glassen du vanligtvis hittar i frysdisken.
Sommar
Alhem
Alhem

Om att brinna för ljus

Ljusfabriken Lowimas ljus är alla handgjorda. Eller snarare handgjutna. Det betyder att inget ljus blir det andra likt. Mattias visar ett ljus som fått sin karaktär av träformens ådring och sedan försiktigt svärtats...

Taggar
Shape
Hantverk
Shape
Story
Shape
Second hand
Shape
Story

Först och främst i andra hand

Second hand är lite som ett detektivarbete. Man har inte en aning om vad man kommer att hitta. Ibland hittar man det man söker, ofta hittar man ingenting.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Aktivitet
Shape
Tips

GOLF, BANGOLF ELLER DISCGOLF?

Golfen har gjort en riktig klassresa, från överklass till brett folknöje. Dessutom har sporten knoppat av sig och blivit till helt nya aktiviteter och därmed trevliga sommarnöjen för hela familjen.

Shape
Food

Crayfishing under a moonlit sky

As the bright summer nights slowly turn to dusk, we have by now entered August and fall is almost upon us. And that is a good thing...
Sommar
Forsbacka
Forsbacka
Shape
Mathantverk
Shape
Story

SKELLEFTEÅ BRYGGERI HITTAR HEM

Kan man säga att ett bryggeri har hittat hem? I så fall är det precis vad maltbryggeriet i Skellefteå har gjort.

Shape
Café
Shape
Mat

9 CAFÉER ATT TA EN FIKA PÅ

Det är inte helt fel att påstå att fika är en social institution i Sverige. Att ta en fika känns otvunget. Liksom förutsättningslöst. Ni vet, vi fikar lika gärna tillsammans med en gammal som eller en ny be [...]

Shape
City
Shape
Mat

PICKNICK I PARKEN

Bred ut den där stora rutiga filten, packa upp allt gott ur picknickkorgen och njut i stora drag av sol, skön utemiljö och med goda smaker. Runt om på våra caféer, besöksmål och hotell hittar du våra lokal [...]

Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]