Caféer att ta en fika på

Det är inte helt fel att påstå att fika är en social institution i Sverige. Att ta en fika känns dessutom ofta otvunget. Liksom förutsättningslöst. Ni vet, vi fikar tillsammans med en gammal vän eller en ny bekantskap. Vi knyter sociala band helt för nöjes skull men etablerar också långsiktiga, strategiska affärskontakter.

FIKAKULTUREN I SKELLEFTEÅ

Det är inte helt fel att påstå att fika är en social institution i Sverige. Att ta en fika känns otvunget. Liksom förutsättningslöst. Ni vet, vi fikar lika gärna tillsammans med en gammal som eller en ny bekantskap. Vi knyter sociala band helt för nöjes skull och etablerar strategiska nätverk över en kopp rykande hett kaffe.

Vi fattar inspirerande beslut över en kopp kaffe. Slät. Svart. Rakt upp och ner. Drar upp planer och initierar stora projekt med en latte handen. Och vi är här och nu med en kopp rykande hett te. Och ska rätt vara rätt gör vi det med fikabröd vid sidan om. Ja, det finns de som skulle påstå att ett fika utan fikabröd inte är något riktigt fika. Förr om åren, när man helst fika hemma hos folk kallade vi det kafferep, och då var det dessutom sju sorter som gällde. Utöver kanelbullar och andra mjuka bakverk. Det där med sju sorters kakor blev ett begrepp och etikettsregel. Färre kakor på ett kakfat signalerade en visst mått av snålhet, fler kunde tolkas som högmod. Idag fikar vi dessbättre precis som vi vill, när vi vill, hur vi vill och med vem vi vill.

Shape
Second hand
Shape
Story

Först och främst i andra hand

Second hand är lite som ett detektivarbete. Man har inte en aning om vad man kommer att hitta. Ibland hittar man det man söker, ofta hittar man ingenting.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Europas nordligaste gelateria

Gelato är italienska för glass. Och italiensk glass är i många avseeden något helt annat än den konventionella glassen du vanligtvis hittar i frysdisken.
Sommar
Alhem
Alhem
Shape
City
Shape
Mat

PICKNICK I PARKEN

Bred ut den där stora rutiga filten, packa upp allt gott ur picknickkorgen och njut i stora drag av sol, skön utemiljö och med goda smaker. Runt om på våra caféer, besöksmål och hotell hittar du våra lokal [...]

Shape
Fakta

Om Skellefteå

Som sydlig utpost i Swedish Lapland och alldeles invid Bottenvikens kust ligger Skellefteå. Knappt 20 mil söder om Polcirkeln och dryga 80 norr om Stockholm. Eller 55 minuter från huvudstaden, om man så vill. Me [...]

Shape
City
Shape
Tips

Inredningsbutiker med karaktär

Vad är det som gör en bra shoppingupplevelse? Ja, förmodligen är svaret på den frågan rätt individuell. Ibland handlar det om att upptäcka den där prylen eller plagget...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå

Restaurangtips i Skellefteå

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor.

Taggar
Shape
Mathantverk
Shape
Tips
Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

12 UTFLYKTSMÅL ATT UPPTÄCKA

En riktigt bra sommardag handlar ibland om att bara vara spontan. Att välja en plats — kanske en ny som du aldrig tidigare besökt eller en gammal favorit du länge velat återvända till — och bara ge sig av. [...]