Marknadsvantar – utställning på Skellefteå museum

Var
Ernst Westerlunds allè, Nordanå
28 okt - 27 jan

En utställning om mönster, teknik och tradition, byggd av Áttje, svenskt fjäll- och samemuseum!Utställningen är sammanställd av Erika Nordvall

Om hur utställningen kom till

Jukkasjärvis kyrka byggdes under 1600-talets första hälft och fram till 1784 begravdes många avlidna under golvet. Då, som i vissa fall än idag, kläddes den avlidne i sina egna kläder.

1907 reparerades den vackra lilla lappmarkskyrkan och då öppnades också några kistlock. Riksantikvarieämbetet gjorde en undersökning. 1947 lades ett nytt golv, och fler kistor öppnades. Då genomfördes en större undersökning, och nomadlärarinnan Teres Torgrim utverkade tillstånd att få kopiera ett par vantar, sittande nedsänkt vid de öppnade kistorna. Vantarna är rekonstruerade och finns med i utställningen Marknadsvantar.

Under golvet ligger fortfarande många stickade plagg. Etnologen och vantsamlaren Erika Nordvall Falck, Jokkmokk, har intresserat sig för det obearbetade materialet från Riksantikvarieämbetes undersökningar:

Vilka personer bar de vackra vantarna? Vilka likheter finns med stickningen på de atlantiska öarna, stickningen i norra Ryssland, och stickningen neråt Sverige?

Vernissage med stickcafé 28 oktober kl. 13.00 . Ta med din egen stickning och utrustning som du behöver. Välkommen!

Nordanå öppettider och information

 

Öppettider

28 Oct, 2018 - 27 Jan, 2019
Tisdag -
Onsdag -
Torsdag -
Fredag -
Lördag -
Söndag -