Berättarvandringar 2019

Var
Olika platser i Skellefteå kommun
16 jun - 25 aug

Följ med på berättarvandring och upplev nya sidor av Skellefteå!

Sommarens berättarvandringar visar upp dolda sidor av platserna som omger oss. Varje söndag under sommaren kan du uppleva en ny berättarvandring. Vandringarna börjar kl. 14.00 och tar ca en timme om inte annat anges. Barn under 12 år går gratis om inte annat anges, men behöver fribiljett som bokas på Skellefteå Turistcenter p.g.a. begränsat antal biljetter.
Alla vandringar sker på egen risk.

Pris 125 kr om inte annat anges vid köp på Skellefteå Turistcenter, vid köp på Ticketmaster tillkommer en serviceavgift.

Biljetter kommer säljas på Skellefteå Turistcenter tel. 0910 – 45 25 15 och www.ticketmaster.se
Endast förköp.


Söndag 16 juni kl. 14.00 ”Bland sorgträd och livsöden – en kyrkogårdsvandring”
Följ med till Skellefteå landsförsamlings gamla kyrkogård från 1600-talet och ta del av spännande livsöden. Hör om kyrkans betydelse förr i tiden, i livet och i döden, om Skellefteå stads uppbyggnad och om våra förfäders förhållande till döden.
Berättare är Pernilla Lindström som jobbar på Skellefteå Museum.


Söndag 23 juni kl. 14.00 ”
Majorskan, prosten och lindanserskan”
Kom till gamla hamnen i Ursviken. Kom och lyssna till en berättelse som utspelar sig vid mitten av 1800talet. Om Lovisa von Post som lämnar sitt adlig arv i Västmanland för att bedriva skeppshandel i Skellefteå, om prosten som ville ha en stad och om en tysk cirkusmusiker som förälskar i cirkusdirektörens dotter.
Jan Sehlstedt från Skelleftebygdens berättarförening berättar. Välkomna!
//Så hittar du! Kör Skelleftehamnsleden ner mot Skelleftehamn och sväng av mot ön i Ursviken. Du kan parkera efter Kanotstigen, öster om kanotudden. Vi kommer att samlas nere vid vattnet där berättelsen tar sin början.//


Söndag 30 juni kl. 14.00 ”Historisk cykeltur i Skellefteås stadsdelar”
Med inledning i medeltiden, passeras två träbroar på en tidsresa genom böndernas och handlarnas stad med, nedslag i såväl miljonprogram som möjlighetstorg, kajplats som tjärhov samt två varv. Samling vid Nordanå huvudingång.
Berättare är Rune Wästerby.


Söndag 7 juli kl. 14.00 ”Bland barfotaskomakare, spelmän, lönnkrogar och häxor på Brönet i Lund”
En berättarvandring som går från den gamla affären upp på Brönet genom skogen förbi ”Lönnkrogen” och ”Häxans hus” först sedan fortsätta ner till byn där EA Linds uppfinnarverkstad stod. Tänk er snidade fåglar i träden och kvartingen i fickan att betala för spådomen med om man var nykär. Hör om hembyggda rullstolar, gruvsatsningar, instrumentbyggare, stordansare, målarmästare och barfotaskomakare. Det är ingen dum ide att ta med fika och avsluta vandringen med. Samling vid gamla Petterssons affär, adress Lund 19 (google kartan stämmer inte). Berättare är Åsa Lindström Öberg.

Söndag 14 juli OBS! Kl. 12.00 Vandring genom ”Vitterlandet”
En berättarvandring genom de trolska skogarna på norra sidan Burträsket. Med berättelser och skrönor om vittra och andra mystiska väsen av Pär-Erik Wikström. Fika i vacker skogsmiljö bjuds också på under färden.
Start vid korsningen gamla kyrkstigen, Sockenvägen i byn Södra Renbergsvattnet sedan följer vi kyrkstigen söder ut till byn Risnäs Där vandringen avslutas i Familjen Wikströms konst-atelje. Återtransport till start kommer att finnas där. Sträckan är cirka 6 km. Vandringen ej handikappvänlig då den följer gamla skogsstigar. Samling kl. 12.00! 


Söndag 21 juli kl. 14.00-16.00 ”Emigranterna från Yttervik”
”Det enda man kunde göra var att gifta sig. Men då var man inte längre fri. I USA, där kunde man vara fri. Och vi hade roligt! ” Så berättade Cecilia Nelson om det val hon gjorde i unga år att lämna sin hemby Yttervik och  emigrera till USA – som så många andra i Sverige gjorde i början av 1900-talet. På ålderns höst kom hon tillbaka och berättade då livfullt för sina släktingar om livet som emigrant. Berättarvandringen startar vid huset som Cecilia och hennes två syskon växte upp i. Huset, med interiör från början av 1900-talet, foton och berättelser tar oss tillbaka i tiden.
På lättgångna skogstigar går vi ner till Nilsviken och de gamla båthus som vilar där med båtar, fiskeutrustning och minnen från förr. Samling i Norra Yttervik 135. Berättarna är Barbro och Karin Viklund.


Söndag 28 juli kl. 14.00 ”Bland stormän och pigor i 1600-talets Västerbotten”
En berättarvandring som börjar vid kyrkparken, tar oss förbi den karaktäristiska Hästskosjön och Fällforsen och slutar vid bronstatyn över laxfiskaren. En berättelse om dåtidens mäktiga män, deras stordåd, deras illgärningar och en modig piga som förändrade allt med livet som insats. En historia som ligger rätt i tiden. Det är ingen dum ide att ta med fika och avsluta vandringen med en pratstund. Samling vid Fällfors kyrka. Berättarna är Åsa Lindström Öberg.


Söndag 4 augusti ”Nybyggarna i Rismyrliden – bland kor, mygg och vitterstigar”
Vem bodde i Rismyrliden? Vilka var de och vilka arbetsuppgifter hade de? Häng med på en spännande skildring av verklighet och folktro i en miljö som tar dig med tillbaka till 1800- talet. Berättar är Ulf Lundström.


Söndag 11 augusti kl. 14.00 (alternativ 1) ”50 år med teater i Skellefteå 1969-2019”
För femtio år sen placerade Riksteatern en regional teatergrupp i Skellefteå som fick namnet Västerbottensensemblen. Samarbete med Sara Lidman, Henning Mankell och många fler präglade denna pionjärtid med skolteater och den tidens politiska pjäser. 1980 inleddes länsteaterepoken efter en långdragen kamp med Umeå om var länsteatern skulle etableras. 1984 flyttade verksamheten in i den nyrenoverade Brunnsteatern med Sveriges första Black Box, en helt flexibel teaterlokal av dåtidens modernaste snitt. 2021 ska man återigen packa ihop och flytta till det nya kulturhuset, den kanske största händelsen i teaterns historia. Vilka utmaningar innebär detta?
Samling på Storgatan 35 utanför Medborgarskolan, bredvid teaterns första lokal. Berättare: Robert Herrala, verksamhetschef på Nordiskt Berättarcentrum.


Söndag 11 augusti kl. 14.00 (alternativ 2) Finnforsrövarna – familjevandring med Skelleftebygdens Berättarförening
Välkommen att besöka platsen där de omtalade Finnforsrövarna bodde på 1500-talet! Vi berättar rövarhistorierna på vårt sätt! Med hjälp av berättelser, sång och musik erbjuds du följa med på en resa tillbaka i tiden.
Från 5 år och uppåt. Ta med eget fika. Inga toaletter i närheten. Ojämn terräng, olämplig för barnvagnar och rullstolar. Obs!  60:- per person som fyllt 5 år. Samling vid Finnforsgrottan. Vägbeskrivning erhålles vid anmälan.

 

Söndag 18 augusti kl. 14.00 ”Ormens väg – ligger den i Skellefteå? Jamenvisst!”
Följ med på en berättarvandring bland fantasifulla berättare i ett fiktivt Västerbotten.
Västra Eriksberg, förvandlas under en timme till en spännande berättarmylla där författare, döda som levande, kända som okända tar plats. Ett nedslag i Västerbottens starka berättartradition. Samlingsplats norr om Erikslidsrondellen, ca 50 meter uppför backen i korsningen Ormens väg/Lisbet Salanders gata. Berättare är Kerstin Andersson.


Söndag 25 augusti kl. 10.00 ”Heldagsvandring till Risböle fäbodar”
Vi vandrar den stig som Risbölebönderna vandrade med sin kreatur till fäbodarna på Storön för höstbetet. Under vandringen får vi höra hur det var att leva på en fäbod men även hur stuglivet växte fram i Bäckfjärden. Väl framme belönas vi med svampsoppa. Vägen tillbaka till start följer samma väg som mjölken från fäbodarna gjorde, med båt över fjärden. Berättare: Ulrika Rönnlund.

Arrangör är Skellefteå kommun i samarbete med Skellefteå museum, Visit Skellefteå, Skelleftebygdens berättarförening och ett antal eldsjälar.

Öppettider

16 Jun, 2019 - 25 Aug, 2019
Söndag 14:00 -