Events

Tuesday 23 jul

20 jul - 27 jul
SM Hundkapplöpning
20 juli till 27 juli är Skellefteå Hundkapp stolt arrangör av SM i hundkapplöpning. Tävlande från hela Sverige kommer att delta. 20/7 kl 15:00 Invigning på Skellefteå Greyhound Park Kl 16:00 Startar tävlingarna 21/7 kl 16:00 Tävlingar 23/7 kl 18:00 Tävlingar 24/7 kl 18:00 Tävlingar 26/7 Kl 18:00 Tävlingar 27/7 Kl 16:00 SM Finaler och avslutning på SM Veckan. Gör ett besök och få se våra fantastiska hundar. Cafeterian erbjuder lättare måltider gott fika. VÄLKOMNA till vår fantastiska anläggning i Fällbäcken 6 km norrut från Skellefteå City Kontakt: skellefteahundkapp@gmail.com
9 jul - 30 jul
Music at Bryggarbacken
Under fyra tisdagar i juli bjuds det (fri entré!) på somrig folkfest med musik av lokala artister, både mer etablerade och unga begåvningar. 9 juli kl. 19.30: Rock med Sheriffen. Supportakt: Paradolia 16 juli kl. 19.30: Soul & R’nB med Agnes Demekech Hedlund och Mästerskapet. Supportakt: Alma Lindström 23 juli kl. 19.30: Skön jazz med Peter Fjällström och Bergner/Holmström trio. Supportakt: Hällgren/Holmström/Löfgren. 30 juli kl. 19.30: Storslagen show med Context. Supportakt: Window Weather. FRI ENTRÉ! Om ni vill boka bord – kontakta respektive restaurang. Superhärliga, varma kvällar där såväl barn­familjer, ungdomar som äldre, Skellefteåbor och besökare, möts några timmar på en av de vackraste ­platser Skellefteå centrum erbjuder. Fullsatta uteserveringar och massor av människor framför scenen får njuta av skön musik med Skellefteå älv som fond. Ta med picknick eller boka bord på närliggande restauranger. Kan knappast bli härligare än så en tisdagskväll i juli! Facebook evenemang>> Arrangör: Föreningen Skellefteå Musikaliska och Kulturföreningen Mullberget/Trästock, med support av Stadsfesten och med stöd av Skellefteå kommun. Samarbetspartners: Skellefteå Kraft, Repay, Norrlandsbil, Electrolux Home, Skelleftebygg, Norran, Bryggargatan , Restaurang Rustique, Henson, Pacson, Swedbank, Skebo, Plastex, Contractor Holding, VIDA Nord, Diös, Nordvestor, Aurum, 4Sign.
7 jul - 22 aug
En kod som förändrar världen
Bibbi Good från Arvidsjaur var först ut i Sverige med att använda #metoo via sin mobiltelefon. Tekniska museet i Stockholm har gjort en utställning om detta som synliggör tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag och som första ort utanför Stockholm visas denna i Skellefteå från slutet av maj till slutet av augusti – på tre olika platser. 30/5-1/6 – Visas under Nordsken på Skellefteå Kraft Arena 10/6-30/6 – Visas på Stadsbiblioteket och har öppet bland annat i samband med Stadsfesten 7/7-22/8 – Visas på Skellefteå museum och har öppet bland annat i samband med Trästockfestivalen Genom en hashtag på sociala media kan ett budskap spridas över jorden och nå tusentals människor världen över, förena samhällen och splittra dem. Kvinnor anslöt sig till #metoo, bröt tystnaden, lämnade vittnesmål och stöttade varandra i en kamp mot sexuella trakasserier. Ett stycke programkod har fört människor samman att våga stå upp för sin rätt. Med internet som bas kopplas människor samman i en politisk motståndskraft via #metoo. Störst genomslag har rörelsen fått i USA med över hälften av alla tweets men sett till folkmängd ligger Sverige i topp. Utställningen En kod som förändrar världen #metoo, sätter rörelsen i ett sammanhang som visar förloppet från när begreppet metoo myntades 2006 till idag. Vad var upprinnelsen? Hur spred sig uppropen? Vad var det som gjorde att det blev så stort och vad har hänt sedan? Visualiseringen bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter, däribland Bibbi Goods tweet från Arvidsjaur. Bibbi var först ut med att använda #metoo i Sverige via sin mobiltelefon och hennes berättelse och telefon är nu en del i utställningen som har premiär i Skellefteå den 30:e maj på Nordsken. Efter Nordsken flyttas utställningen till Stadsbiblioteket för att vara i närheten av Stadsfesten när den sker och från juli månad finns den att beskåda på Skellefteå museum på Nordanå i samband med Trästockfestivalen. – Flera av uppropen kom från kvinnliga grupper med stark koppling till den kultur vi visar upp på Nordsken, bland annat #tystnadtagning och #vispelarintemed. Det är viktigt att fortsätta lyfta detta viktiga budskap så att vi får till en förändring i samhället. Vi är tacksamma över att vi får visa upp denna starka utställning och hoppas att den gör ett bestående intryck på våra besökare säger Linn-Marie Edlund, projektledare för Nordsken. Utställningen har producerats av Tekniska museet.
25 jun - 4 aug
Guided tours at Finnfors Hyrdo Powerplant
Besök Finnfors kraftverksmuseum och återupplev historien. Den mer än 100 år gamla kraftstationen står än idag intakt med generatorer, instrument och turbiner. Guidade turer Vi har guidade turer klockan 12:15 och 14:15. Vår fotoutställning visar livet och människorna kring en kraftstation från 1910 fram till 1960-talet. För hela familjen Det är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. I teknikboa kan både nyfikna vuxna och barn experimentera, både maskinistbostaden och rövargrottan är väl värda ett besök. I Café Finnfors kan du njuta av fika och lättare lunch i mysig miljö.
25 jun - 23 aug
City walks in Skellefteå
OBS! Stadsvandringen 16 juli är fullbokad!  Sommaren 2019 erbjuder Skellefteå Turistcenter guidade turer till fots under två olika teman. Ett tema om det gamla historiska Skellefteå och ett om det nya och växande Skellefteå. Lättsamma, intressanta och lärorika. För den som vill uppleva det gamla Skellefteå så väntar smultronställen som Stadsparken, Bryggarbacken, Bonnstan och Lejonströmsbron. För den hellre blickar framåt väntar en spännande promenad förbi Kulturhusbygget, The Great Northern och det blivande resecentrumet. Gamla Skellefteå 25 juni – 23 augusti 2019 För den som vill uppleva det gamla Skellefteå så väntar smultronställen som Stadsparken, Bryggarbacken, Bonnstan och Lejonströmsbron. Här nedan kommer hela listan med hållpunkter. Start utanför Skellefteå Turistcenter. Det är möjligt att gå med rullator och rullstol på stadsvandringen. För rullstolsburen säg till oss så meddelar vi fikastället Isboden. Stadsparken/Johanna i Parken Skellefteå bryggeri och Bryggarbacken Parkbron Nordanå Bonnstan – Upplev en kammare från insidan Landskyrkan – Berättelser om landskyrkans konstruktion och historia Lejonströmsbron Berättelser om Lejonströms herrgård och sågverket Skeppsvarvens historia Kyrkholmen Stiftsgården Vi avsluta med fika på det nya utflyktsmålet Isboden. Vi meddelar antal till fika dagen innan respektive dag så köp biljett i förväg. Tisdagar: Svensk guidning  |  Fredagar: Engelsk guidning Tid: 14.00-15.30 Pris: 100 kr inkl. fika Nya Skellefteå 25 juni – 23 augusti 2019 För den som vill blicka framåt väntar en spännande promenad förbi Kulturhusbygget, The Great Northern, det blivande resecentrumet. Här nedan kan du se vad guiden kommer att berätta om. Start utanför Skellefteå Turistcenter. Den nya industrins växtplats Northvolt (vi besöker ej tomten) Kulturhuset Resecentrum och Norrbotniabanan Floraskolan/Florahallen (vi besöker ej platsen) Besök på The Great Northern Nya bostäder och parkeringshus på Strömsör Blicka bort mot Älvsbackabron och berätta om den och KL-trä Campus/T2 College Älvsbrinken med Skellefteå Bryggeri, Rustique och Bryggargatan Ny bro över älven Stadsparken Vi avslutar med fika centralt i Skellefteå. Vi meddelar antal till fika 3 dagar innan respektive dag så boka biljett i tid, allergier till fika meddelas till Skellefteå Turistcenter i god tid innan på tel. 0910-452515 eller info@visitskelleftea.se Torsdagar: Svensk guidning  (ingen engelsk guidning) Tid: 14.00-15.30 Pris: 100 kr inkl. fika. Vi förbeställer fika 3 dagar innan respektive dag så boka biljett i god tid innan. BOKA STADSVANDRINGAR I SKELLEFTEÅ Barn under 18 år gratis, men behöver fribiljett. OBS! Minimum antal 2 st och max 20 st deltagare. Inställt vid kraftigt regnväder. Bokning sker på Skellefteå Turistcenter eller på Ticketmaster.
15 jun - 1 sep
Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost
15/6-1/9 2019 Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost Vernissage 15/6 kl. 13:00 Lap-See Lam lånar ofta antropologens arbetssätt som konstnärlig metod i sitt utforskande kring minne, historia och kulturell förskjutning. I hennes soloutställning på Skellefteå Konsthall är verken som visas bärare av dolda historier och framtidsberättelser som luckrar upp gränserna mellan fiktion och verklighet, dåtid och framtid. Här har spökgestalten fått en framträdande roll, både som karaktär och metafor, ibland synlig och ibland skymd genom hela utställningen. I videoverket Mother´s Tounge (2018), ett verk av Lap-See Lam och filmregissören Wingyee Wu, tas betraktaren med på en delvis spekulativ tidsresa genom den svenska kinakrogens historia. Verket innefattar ett stycke nutidshistoria och samtidigt en uppdiktad berättelse där tre generationer kvinnors monologer rör liv i exil, språk och identitet i kapitlen dåtid (1978), nutid (2018) respektive framtid (2058). Berättelsen guidas av restaurangens egen röst. I de olika videosegmenten agerar 3D-modeller av kinakrogar fond till berättelser som på något sätt är kopplade till platsens olika arkitektoniska rum. De avskalade 3D- skannade miljöerna av kök och matsalar bildar horisontella landskap och människor i dem blir vertikala spöken, som illustrerar fragment av lagrad tid och transformation. Lap-See Lam har med sitt verk Beyond Between (2018) rekonstruerat objekt från en snart svunnen svensk kinakrogsmiljö. Valet att framställa objektet som en museal antik artefakt blir övertygande i läsningen som ett minnesvärt föremål. Verket Beyond Between är utfört i 3D – utfräsning med en konstruktion som är hämtad från ett tak i pagoda-stil oftast förekommande på tempel men i Sverige mest som ett innertak i kinarestaurangmiljö. Utlyft som en artefakt uppstår nya tolkningar om vad som blir värt att minnas. The Ghost (2018) Gestalten av ett spöke har alltid varit närvarande i Lap-See Lam arbeten, spöket dök upp första gången i hennes skannade miljöer som en digital störning, bug eller ett fragment och har sedan dess vuxit fram gradvis som ett objekt eller en karaktär.  Det ogripbara av en plats och ett rum, hur enskilda minnen och historia präglar den med sin närvaro och frånvaro ser Lap-See Lam spöket som en metafor för det osynliga och det frånvarande. Spöket får symbolisera människors rädsla för det okända och det främmande men också vara en tidsresenär mellan synliga och osynliga rum. Det kan betyda de sätt på vilket minne och historia dröjer sig kvar inom det levande närvarande. Lap-See Lam föddes 1990 i Stockholm och är utbildad åren 2013- 2016 vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. År 2017 fick Lap-See Lam motta Maria Bonnier Dahlins stipendium. Foto: Beata Servin Arr: Skellefteå kommun Välkommen! Skellefteå konsthall För öppettider och annan praktisk information om Nordanå   
5 jun - 25 aug
Worldbuilding, Horror, Game and VFX
Låt dig inspireras och fascineras av en spännande utställning skapad av Visuellgestaltning Film & digitaldesign Luleå tekniska universitet Skellefteå De två Skellefteå baserade studieprogrammen Visuellgestaltning Filmdesign & Visuellgestaltning Digitaldesign slår upp portarna till utställningen där de lyfter fram vårens arbete. I utställningen visas skräckfilmsproduktioner i form av filmer och föremål, digitala visuella effekter för film, spelprojekt och projekt där studenterna har skapat modeller och filmade sekvenser av en framtidsvision. Utbildningarna är på kandidatnivå (tre år) och ger studenterna en grund till att arbeta inom film och spelbranschen. Pågår 5/6 till den 25/8 2019 Vernissage Skellefteå museum, Nordanå, 5 juni kl.17-19, välkommen! Arr. Skellefteå museum Öppettider Nordanå Tisdag 10- 19 (sommartid 10-16) Onsdag-söndag 10-16
30 maj - 25 aug
Dinosaurs The Exhibition
Upplev giganternas värld! 30 maj – 25 augusti Ta ett steg tillbaka i tiden och kliv in i en förtrollad värld, vår historia! För 65 miljoner år sedan styrde de mest otroliga varelserna planeten jorden. I sällskap av 30 dinosaurier kommer du garanterat känna dig väldigt liten i närvaron av dessa jättar. Du kommer bli överväldigad av storleken och rösterna på Triceratops, Brachiosaurus och inte minst den respektfulla Tyrannosaurusen även kallad T-Rex. Välkommen till Dinosaurs The Exhibition! “Tyrannosaurus rex is still the biggest, baddest land predator of all time. It was the size of a city bus, with a head almost as long as Tom Cruise is tall and a smile every bit as devastating. Scientists are just as smitten as the rest of us” George Etheredge for The New York Times UTSTÄLLNINGEN De flesta vuxna som minns säkert sina egna dinosaurieår. Och det har sina enkla förklaringar. Dinointresset brukar uttryckas som att dinosaurier är spännande för att de är stora, farliga och utdöda. När du gästar Dinosaurs The Exhibition kliver du in i en fascinerande odödlig värld med livstrogna dinosaurier och fossiler. På mer än 1000 kvadratmeter upplever gästerna vår planets mystiska förflutna. Barn och deras föräldrar kommer att möta imponerande kolosser – som tack vare sofistikerade animeringar rör sig på ett livligt sätt – samtidigt som man befinner sig mitt i utformade landskap från historiska perioder i vår jordhistoria. Äventyrsutställningen, som har specialdesignats för barn och familjer, innehar flera interaktiva moment. Den förklarar vilka fenomen som ledde till utvecklingen av olika typer av dinosaurier, alla specifika för var och en av de sju kontinenterna – tills det att meteoritens inverkan för evigt slog ut de majestätiska arterna. Utställningen gästar Skellefteå under perioden 30 maj till 25 augusti. Mixen mellan pedagogik och upplevelser gör att den årligen lockat tusentals gäster världen över. Utställningen är producerad av Imagine Exhibitions, USA. ÖPPETTIDER & BILJETTINFORMATION Vilka öppettider gäller? Öppettiderna varierar något. Se under länken Öppettider & priser för aktuella tider. Vad kostar ett besök? Se under länken Öppettider & priser för utställningens olika priskategorier. Var kan jag köpa biljetter? Du kan köpa biljetter på plats, på Skellefteå turistcenter, online eller på plats. -Erbjudande: Om ni är intresserad att se sommarteatern Bröderna Lejonhjärta och om ni har bokat på Dinoutställningen så är det halva priset på vuxen biljetter 155 kr/st (ordinarie pris 310 kr/st), barn 150 kr/st. Bokas på Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452515 eller över disk, erbjudandet gäller vid uppvisande av Dinobiljetterna. Gruppbokningar görs via bokningsidan dirketlänk eller direkt med Nordic Exhibitions på 011-26 50 50. – Antalet biljetter i en gruppbokning kan justeras fram till 10 dagar innan planerat besök. Därefter är bokningen bindande. – Betalning av en gruppbokning kan ske på plats eller via faktura.
25 maj - 11 aug
Art and photo exhibition in Skråmträsk kvarn
Ett KRAV-märkt kafé i kvarnmiljö.  Konstutställningar kommer att visar på övre våningen i kvarnen under kaféets öppettider under perioden 25/5 – 11/8 (hiss finns). 25 maj – 28 juni   Magdalena Sandberg , Umeå. Foto på sidentyg. Vernissage lörd 25 maj kl 13-15 29 juni – 12 juli   LisaLove Bäckman , Skellefteå. Fotokonst Vernissage lörd 29 juni kl 13-15 13 juli – 26 juli   Inga-Britt Nilsson, Skellefteå. Konstutställning. Vernissage lörd 13 juli kl 13-15 27 juli – 11 augusti   Matilda Skogsskir , Bygdsiljum. Blandkonst Vernissage lörd 27 juli kl 13-15
24 mar - 13 mar
TRÄ - utställning på Skellefteå musuem
Skellefteå är en del av en global trärörelse, där träets möjligheter är stora. Det är ett material som både känns ursprungligt och högteknologiskt. Träet kan användas på olika nyskapande sätt. Trä är inte enbart ett robust och miljövänligt material, det bär också på våra tankar om skönhet och ideal. Till och med vetenskapen bekräftar att vi mår bra av att omge oss av trä. Träet är och har varit en förutsättning för att vi människor ska kunna bo på de platser vi gör. Materialet binder oss samman med miljön runtomkring oss. Vernissage 24 mars kl. 13.00 För mer information och öppettider se Skellefteå museum  

Wednesday 24 jul

20 jul - 27 jul
SM Hundkapplöpning
20 juli till 27 juli är Skellefteå Hundkapp stolt arrangör av SM i hundkapplöpning. Tävlande från hela Sverige kommer att delta. 20/7 kl 15:00 Invigning på Skellefteå Greyhound Park Kl 16:00 Startar tävlingarna 21/7 kl 16:00 Tävlingar 23/7 kl 18:00 Tävlingar 24/7 kl 18:00 Tävlingar 26/7 Kl 18:00 Tävlingar 27/7 Kl 16:00 SM Finaler och avslutning på SM Veckan. Gör ett besök och få se våra fantastiska hundar. Cafeterian erbjuder lättare måltider gott fika. VÄLKOMNA till vår fantastiska anläggning i Fällbäcken 6 km norrut från Skellefteå City Kontakt: skellefteahundkapp@gmail.com
24 jul - 14 aug
Sing along at Nordanå
Förra årets succé är tillbaka på Snäckanscenen! Missa inte det populära musikevenemanget Allsång på Nordanå med Saga Eserstam och Mattias Kågström. Under fyra onsdagar i sommar sjunger vi några av Sveriges allra mest populära sånger tillsammans och kryddar kvällen med en hemlig gäst. Plats: Snäckanscenen, Nordanåområdet 24/7, 31/7, 7/8, 14/8  Kl 18-19 OBS! vid regn är vi inomhus, i övre foajén. Arr Skellefteå Kommun
7 jul - 22 aug
En kod som förändrar världen
Bibbi Good från Arvidsjaur var först ut i Sverige med att använda #metoo via sin mobiltelefon. Tekniska museet i Stockholm har gjort en utställning om detta som synliggör tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag och som första ort utanför Stockholm visas denna i Skellefteå från slutet av maj till slutet av augusti – på tre olika platser. 30/5-1/6 – Visas under Nordsken på Skellefteå Kraft Arena 10/6-30/6 – Visas på Stadsbiblioteket och har öppet bland annat i samband med Stadsfesten 7/7-22/8 – Visas på Skellefteå museum och har öppet bland annat i samband med Trästockfestivalen Genom en hashtag på sociala media kan ett budskap spridas över jorden och nå tusentals människor världen över, förena samhällen och splittra dem. Kvinnor anslöt sig till #metoo, bröt tystnaden, lämnade vittnesmål och stöttade varandra i en kamp mot sexuella trakasserier. Ett stycke programkod har fört människor samman att våga stå upp för sin rätt. Med internet som bas kopplas människor samman i en politisk motståndskraft via #metoo. Störst genomslag har rörelsen fått i USA med över hälften av alla tweets men sett till folkmängd ligger Sverige i topp. Utställningen En kod som förändrar världen #metoo, sätter rörelsen i ett sammanhang som visar förloppet från när begreppet metoo myntades 2006 till idag. Vad var upprinnelsen? Hur spred sig uppropen? Vad var det som gjorde att det blev så stort och vad har hänt sedan? Visualiseringen bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter, däribland Bibbi Goods tweet från Arvidsjaur. Bibbi var först ut med att använda #metoo i Sverige via sin mobiltelefon och hennes berättelse och telefon är nu en del i utställningen som har premiär i Skellefteå den 30:e maj på Nordsken. Efter Nordsken flyttas utställningen till Stadsbiblioteket för att vara i närheten av Stadsfesten när den sker och från juli månad finns den att beskåda på Skellefteå museum på Nordanå i samband med Trästockfestivalen. – Flera av uppropen kom från kvinnliga grupper med stark koppling till den kultur vi visar upp på Nordsken, bland annat #tystnadtagning och #vispelarintemed. Det är viktigt att fortsätta lyfta detta viktiga budskap så att vi får till en förändring i samhället. Vi är tacksamma över att vi får visa upp denna starka utställning och hoppas att den gör ett bestående intryck på våra besökare säger Linn-Marie Edlund, projektledare för Nordsken. Utställningen har producerats av Tekniska museet.
25 jun - 4 aug
Guided tours at Finnfors Hyrdo Powerplant
Besök Finnfors kraftverksmuseum och återupplev historien. Den mer än 100 år gamla kraftstationen står än idag intakt med generatorer, instrument och turbiner. Guidade turer Vi har guidade turer klockan 12:15 och 14:15. Vår fotoutställning visar livet och människorna kring en kraftstation från 1910 fram till 1960-talet. För hela familjen Det är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. I teknikboa kan både nyfikna vuxna och barn experimentera, både maskinistbostaden och rövargrottan är väl värda ett besök. I Café Finnfors kan du njuta av fika och lättare lunch i mysig miljö.
18 jun - 14 aug
Summer activities for children in Jörn
Välkommen till en massa roliga sommaraktiviteter i Jörn!  Prova på bild, teater, sport och andra roliga aktiviteter. Aktiviteterna passar barn 7-12 år, men alla är välkomna! Vi håller till utomhus och inomhus vid skolan kl. 12.00-15.00. Allt är gratis och barnen bjuds på fika på em. Datum 18 och 19 juni 25 och 27 juni 2, 3 juli 10 juli 17 juli 24 juli 31 juli 7 augusti 14 augusti Vid frågor ring eller mejla jenny.ceder@redcross  070-680 18 63 anna.sundkvist@skelleftea.se 072-209 01 94 Samarrangemang: Skellefteå kommun, Röda korset, Rädda barnen, Skellefteå dans och balett, Soo shim
15 jun - 1 sep
Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost
15/6-1/9 2019 Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost Vernissage 15/6 kl. 13:00 Lap-See Lam lånar ofta antropologens arbetssätt som konstnärlig metod i sitt utforskande kring minne, historia och kulturell förskjutning. I hennes soloutställning på Skellefteå Konsthall är verken som visas bärare av dolda historier och framtidsberättelser som luckrar upp gränserna mellan fiktion och verklighet, dåtid och framtid. Här har spökgestalten fått en framträdande roll, både som karaktär och metafor, ibland synlig och ibland skymd genom hela utställningen. I videoverket Mother´s Tounge (2018), ett verk av Lap-See Lam och filmregissören Wingyee Wu, tas betraktaren med på en delvis spekulativ tidsresa genom den svenska kinakrogens historia. Verket innefattar ett stycke nutidshistoria och samtidigt en uppdiktad berättelse där tre generationer kvinnors monologer rör liv i exil, språk och identitet i kapitlen dåtid (1978), nutid (2018) respektive framtid (2058). Berättelsen guidas av restaurangens egen röst. I de olika videosegmenten agerar 3D-modeller av kinakrogar fond till berättelser som på något sätt är kopplade till platsens olika arkitektoniska rum. De avskalade 3D- skannade miljöerna av kök och matsalar bildar horisontella landskap och människor i dem blir vertikala spöken, som illustrerar fragment av lagrad tid och transformation. Lap-See Lam har med sitt verk Beyond Between (2018) rekonstruerat objekt från en snart svunnen svensk kinakrogsmiljö. Valet att framställa objektet som en museal antik artefakt blir övertygande i läsningen som ett minnesvärt föremål. Verket Beyond Between är utfört i 3D – utfräsning med en konstruktion som är hämtad från ett tak i pagoda-stil oftast förekommande på tempel men i Sverige mest som ett innertak i kinarestaurangmiljö. Utlyft som en artefakt uppstår nya tolkningar om vad som blir värt att minnas. The Ghost (2018) Gestalten av ett spöke har alltid varit närvarande i Lap-See Lam arbeten, spöket dök upp första gången i hennes skannade miljöer som en digital störning, bug eller ett fragment och har sedan dess vuxit fram gradvis som ett objekt eller en karaktär.  Det ogripbara av en plats och ett rum, hur enskilda minnen och historia präglar den med sin närvaro och frånvaro ser Lap-See Lam spöket som en metafor för det osynliga och det frånvarande. Spöket får symbolisera människors rädsla för det okända och det främmande men också vara en tidsresenär mellan synliga och osynliga rum. Det kan betyda de sätt på vilket minne och historia dröjer sig kvar inom det levande närvarande. Lap-See Lam föddes 1990 i Stockholm och är utbildad åren 2013- 2016 vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. År 2017 fick Lap-See Lam motta Maria Bonnier Dahlins stipendium. Foto: Beata Servin Arr: Skellefteå kommun Välkommen! Skellefteå konsthall För öppettider och annan praktisk information om Nordanå   
5 jun - 25 aug
Worldbuilding, Horror, Game and VFX
Låt dig inspireras och fascineras av en spännande utställning skapad av Visuellgestaltning Film & digitaldesign Luleå tekniska universitet Skellefteå De två Skellefteå baserade studieprogrammen Visuellgestaltning Filmdesign & Visuellgestaltning Digitaldesign slår upp portarna till utställningen där de lyfter fram vårens arbete. I utställningen visas skräckfilmsproduktioner i form av filmer och föremål, digitala visuella effekter för film, spelprojekt och projekt där studenterna har skapat modeller och filmade sekvenser av en framtidsvision. Utbildningarna är på kandidatnivå (tre år) och ger studenterna en grund till att arbeta inom film och spelbranschen. Pågår 5/6 till den 25/8 2019 Vernissage Skellefteå museum, Nordanå, 5 juni kl.17-19, välkommen! Arr. Skellefteå museum Öppettider Nordanå Tisdag 10- 19 (sommartid 10-16) Onsdag-söndag 10-16
30 maj - 25 aug
Dinosaurs The Exhibition
Upplev giganternas värld! 30 maj – 25 augusti Ta ett steg tillbaka i tiden och kliv in i en förtrollad värld, vår historia! För 65 miljoner år sedan styrde de mest otroliga varelserna planeten jorden. I sällskap av 30 dinosaurier kommer du garanterat känna dig väldigt liten i närvaron av dessa jättar. Du kommer bli överväldigad av storleken och rösterna på Triceratops, Brachiosaurus och inte minst den respektfulla Tyrannosaurusen även kallad T-Rex. Välkommen till Dinosaurs The Exhibition! “Tyrannosaurus rex is still the biggest, baddest land predator of all time. It was the size of a city bus, with a head almost as long as Tom Cruise is tall and a smile every bit as devastating. Scientists are just as smitten as the rest of us” George Etheredge for The New York Times UTSTÄLLNINGEN De flesta vuxna som minns säkert sina egna dinosaurieår. Och det har sina enkla förklaringar. Dinointresset brukar uttryckas som att dinosaurier är spännande för att de är stora, farliga och utdöda. När du gästar Dinosaurs The Exhibition kliver du in i en fascinerande odödlig värld med livstrogna dinosaurier och fossiler. På mer än 1000 kvadratmeter upplever gästerna vår planets mystiska förflutna. Barn och deras föräldrar kommer att möta imponerande kolosser – som tack vare sofistikerade animeringar rör sig på ett livligt sätt – samtidigt som man befinner sig mitt i utformade landskap från historiska perioder i vår jordhistoria. Äventyrsutställningen, som har specialdesignats för barn och familjer, innehar flera interaktiva moment. Den förklarar vilka fenomen som ledde till utvecklingen av olika typer av dinosaurier, alla specifika för var och en av de sju kontinenterna – tills det att meteoritens inverkan för evigt slog ut de majestätiska arterna. Utställningen gästar Skellefteå under perioden 30 maj till 25 augusti. Mixen mellan pedagogik och upplevelser gör att den årligen lockat tusentals gäster världen över. Utställningen är producerad av Imagine Exhibitions, USA. ÖPPETTIDER & BILJETTINFORMATION Vilka öppettider gäller? Öppettiderna varierar något. Se under länken Öppettider & priser för aktuella tider. Vad kostar ett besök? Se under länken Öppettider & priser för utställningens olika priskategorier. Var kan jag köpa biljetter? Du kan köpa biljetter på plats, på Skellefteå turistcenter, online eller på plats. -Erbjudande: Om ni är intresserad att se sommarteatern Bröderna Lejonhjärta och om ni har bokat på Dinoutställningen så är det halva priset på vuxen biljetter 155 kr/st (ordinarie pris 310 kr/st), barn 150 kr/st. Bokas på Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452515 eller över disk, erbjudandet gäller vid uppvisande av Dinobiljetterna. Gruppbokningar görs via bokningsidan dirketlänk eller direkt med Nordic Exhibitions på 011-26 50 50. – Antalet biljetter i en gruppbokning kan justeras fram till 10 dagar innan planerat besök. Därefter är bokningen bindande. – Betalning av en gruppbokning kan ske på plats eller via faktura.
25 maj - 11 aug
Art and photo exhibition in Skråmträsk kvarn
Ett KRAV-märkt kafé i kvarnmiljö.  Konstutställningar kommer att visar på övre våningen i kvarnen under kaféets öppettider under perioden 25/5 – 11/8 (hiss finns). 25 maj – 28 juni   Magdalena Sandberg , Umeå. Foto på sidentyg. Vernissage lörd 25 maj kl 13-15 29 juni – 12 juli   LisaLove Bäckman , Skellefteå. Fotokonst Vernissage lörd 29 juni kl 13-15 13 juli – 26 juli   Inga-Britt Nilsson, Skellefteå. Konstutställning. Vernissage lörd 13 juli kl 13-15 27 juli – 11 augusti   Matilda Skogsskir , Bygdsiljum. Blandkonst Vernissage lörd 27 juli kl 13-15
24 mar - 13 mar
TRÄ - utställning på Skellefteå musuem
Skellefteå är en del av en global trärörelse, där träets möjligheter är stora. Det är ett material som både känns ursprungligt och högteknologiskt. Träet kan användas på olika nyskapande sätt. Trä är inte enbart ett robust och miljövänligt material, det bär också på våra tankar om skönhet och ideal. Till och med vetenskapen bekräftar att vi mår bra av att omge oss av trä. Träet är och har varit en förutsättning för att vi människor ska kunna bo på de platser vi gör. Materialet binder oss samman med miljön runtomkring oss. Vernissage 24 mars kl. 13.00 För mer information och öppettider se Skellefteå museum  

Thursday 25 jul

20 jul - 27 jul
SM Hundkapplöpning
20 juli till 27 juli är Skellefteå Hundkapp stolt arrangör av SM i hundkapplöpning. Tävlande från hela Sverige kommer att delta. 20/7 kl 15:00 Invigning på Skellefteå Greyhound Park Kl 16:00 Startar tävlingarna 21/7 kl 16:00 Tävlingar 23/7 kl 18:00 Tävlingar 24/7 kl 18:00 Tävlingar 26/7 Kl 18:00 Tävlingar 27/7 Kl 16:00 SM Finaler och avslutning på SM Veckan. Gör ett besök och få se våra fantastiska hundar. Cafeterian erbjuder lättare måltider gott fika. VÄLKOMNA till vår fantastiska anläggning i Fällbäcken 6 km norrut från Skellefteå City Kontakt: skellefteahundkapp@gmail.com
4 jul - 26 jul
The smithy open in Nordanå this summer
Är du intresserad av smide? I sommar håller vi Smedjan öppen för visning, prova på och försäljning av smide av Maria Nilsson Smedjan håller öppet 4/7 – 26/7,  torsdag-fredag kl 12-16 Välkommen! Plats: Smedjan, Nordanå
25 jul
Summer dance with Framed
Varmt välkomna på sommardans med Framed! Fikaförsäljning Inträde 200:-
25 jul
Flashpoint Magfed: Paintball Skirmish 5
Paintballspel: Minimum antal 8 st. Värd: Flashpoint Event Speltyper redovisas på plats. 1, Magfed – både semi och automat upp till trummagasin. Klassiska markörer med hopper – endast semi. 2, Spel Blandat VIP, TDM, Critical Ten, mm. 3, Direktträff räknas även utan att boll går sönder. Spelavgift 100kr, betalas i butiken innan spel. Betalning kan EJ göras på banan. Luft ingår i spelavgiften. Endast Banans boll får användas. Butikens öppet tider: 10:00-18:00 Tid: Samling och Chronografering 18:00 Spelstart 18:30 Avslut: ca 21:00 Regler: – Åldersgräns 18 år – Mask måste bäras hela tiden utanför SAFE, och vapenvett ska självklart tillämpas precis hela tiden. – Alla markörer ska skjutas genom kronograf före spelstart. – Nykterhet är ett krav. – Släng inte skräp på fälten (matförpackningar, tomma kulflaskor etc) – Ta träffen! Alla har vi missat någon träff i stridens hetta, men om man gör det till en speltaktik så bör man tänka om Hyra utrustning: Utrustning finns att hyra, 100kr för markör, skyddsmask och overall.   Arr: Flashpoint event
25 jul
Tangodancing
Dansa Argentinsk tango med Skellefteå Tangosällskap kl 18.00-19.00 Prova-på med handledning. Ingen föranmälan eller förkunskaper krävs. Fri entré. kl 19.00-21.00 Argentinsk tango. Var med och dansa eller se och lyssna.Kaféet öppet hela kvällen.
7 jul - 22 aug
En kod som förändrar världen
Bibbi Good från Arvidsjaur var först ut i Sverige med att använda #metoo via sin mobiltelefon. Tekniska museet i Stockholm har gjort en utställning om detta som synliggör tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag och som första ort utanför Stockholm visas denna i Skellefteå från slutet av maj till slutet av augusti – på tre olika platser. 30/5-1/6 – Visas under Nordsken på Skellefteå Kraft Arena 10/6-30/6 – Visas på Stadsbiblioteket och har öppet bland annat i samband med Stadsfesten 7/7-22/8 – Visas på Skellefteå museum och har öppet bland annat i samband med Trästockfestivalen Genom en hashtag på sociala media kan ett budskap spridas över jorden och nå tusentals människor världen över, förena samhällen och splittra dem. Kvinnor anslöt sig till #metoo, bröt tystnaden, lämnade vittnesmål och stöttade varandra i en kamp mot sexuella trakasserier. Ett stycke programkod har fört människor samman att våga stå upp för sin rätt. Med internet som bas kopplas människor samman i en politisk motståndskraft via #metoo. Störst genomslag har rörelsen fått i USA med över hälften av alla tweets men sett till folkmängd ligger Sverige i topp. Utställningen En kod som förändrar världen #metoo, sätter rörelsen i ett sammanhang som visar förloppet från när begreppet metoo myntades 2006 till idag. Vad var upprinnelsen? Hur spred sig uppropen? Vad var det som gjorde att det blev så stort och vad har hänt sedan? Visualiseringen bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter, däribland Bibbi Goods tweet från Arvidsjaur. Bibbi var först ut med att använda #metoo i Sverige via sin mobiltelefon och hennes berättelse och telefon är nu en del i utställningen som har premiär i Skellefteå den 30:e maj på Nordsken. Efter Nordsken flyttas utställningen till Stadsbiblioteket för att vara i närheten av Stadsfesten när den sker och från juli månad finns den att beskåda på Skellefteå museum på Nordanå i samband med Trästockfestivalen. – Flera av uppropen kom från kvinnliga grupper med stark koppling till den kultur vi visar upp på Nordsken, bland annat #tystnadtagning och #vispelarintemed. Det är viktigt att fortsätta lyfta detta viktiga budskap så att vi får till en förändring i samhället. Vi är tacksamma över att vi får visa upp denna starka utställning och hoppas att den gör ett bestående intryck på våra besökare säger Linn-Marie Edlund, projektledare för Nordsken. Utställningen har producerats av Tekniska museet.
4 jul - 8 aug
Music cafe i Solvik
Musikcaféer hos Solviks Folkhögskola i sommar, alltid 19.00! 2019-07-04 Norra Glädjen 2019-07-11 Victor Lindgren 2019-07-18 The lost boys 2019-07-25 Tennessee Road 2019-08-01 Hultet&Comp 2019-08-08 Kulturvandring på Solvik Solviks Café och gårdsbutik är öppet 11.00-21.00 på torsdagar. Måndag, tisdag, onsdag och fredag har vi öppet 11.00- 16.00. Vi säljer kakor, Solviksvåffla, mjukglass, matpajer, pepparsåsmacka m.m. Läs mer om Solviks sommarprogram HÄR. Varmt välkomna.
25 jun - 4 aug
Guided tours at Finnfors Hyrdo Powerplant
Besök Finnfors kraftverksmuseum och återupplev historien. Den mer än 100 år gamla kraftstationen står än idag intakt med generatorer, instrument och turbiner. Guidade turer Vi har guidade turer klockan 12:15 och 14:15. Vår fotoutställning visar livet och människorna kring en kraftstation från 1910 fram till 1960-talet. För hela familjen Det är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. I teknikboa kan både nyfikna vuxna och barn experimentera, både maskinistbostaden och rövargrottan är väl värda ett besök. I Café Finnfors kan du njuta av fika och lättare lunch i mysig miljö.
25 jun - 23 aug
City walks in Skellefteå
OBS! Stadsvandringen 16 juli är fullbokad!  Sommaren 2019 erbjuder Skellefteå Turistcenter guidade turer till fots under två olika teman. Ett tema om det gamla historiska Skellefteå och ett om det nya och växande Skellefteå. Lättsamma, intressanta och lärorika. För den som vill uppleva det gamla Skellefteå så väntar smultronställen som Stadsparken, Bryggarbacken, Bonnstan och Lejonströmsbron. För den hellre blickar framåt väntar en spännande promenad förbi Kulturhusbygget, The Great Northern och det blivande resecentrumet. Gamla Skellefteå 25 juni – 23 augusti 2019 För den som vill uppleva det gamla Skellefteå så väntar smultronställen som Stadsparken, Bryggarbacken, Bonnstan och Lejonströmsbron. Här nedan kommer hela listan med hållpunkter. Start utanför Skellefteå Turistcenter. Det är möjligt att gå med rullator och rullstol på stadsvandringen. För rullstolsburen säg till oss så meddelar vi fikastället Isboden. Stadsparken/Johanna i Parken Skellefteå bryggeri och Bryggarbacken Parkbron Nordanå Bonnstan – Upplev en kammare från insidan Landskyrkan – Berättelser om landskyrkans konstruktion och historia Lejonströmsbron Berättelser om Lejonströms herrgård och sågverket Skeppsvarvens historia Kyrkholmen Stiftsgården Vi avsluta med fika på det nya utflyktsmålet Isboden. Vi meddelar antal till fika dagen innan respektive dag så köp biljett i förväg. Tisdagar: Svensk guidning  |  Fredagar: Engelsk guidning Tid: 14.00-15.30 Pris: 100 kr inkl. fika Nya Skellefteå 25 juni – 23 augusti 2019 För den som vill blicka framåt väntar en spännande promenad förbi Kulturhusbygget, The Great Northern, det blivande resecentrumet. Här nedan kan du se vad guiden kommer att berätta om. Start utanför Skellefteå Turistcenter. Den nya industrins växtplats Northvolt (vi besöker ej tomten) Kulturhuset Resecentrum och Norrbotniabanan Floraskolan/Florahallen (vi besöker ej platsen) Besök på The Great Northern Nya bostäder och parkeringshus på Strömsör Blicka bort mot Älvsbackabron och berätta om den och KL-trä Campus/T2 College Älvsbrinken med Skellefteå Bryggeri, Rustique och Bryggargatan Ny bro över älven Stadsparken Vi avslutar med fika centralt i Skellefteå. Vi meddelar antal till fika 3 dagar innan respektive dag så boka biljett i tid, allergier till fika meddelas till Skellefteå Turistcenter i god tid innan på tel. 0910-452515 eller info@visitskelleftea.se Torsdagar: Svensk guidning  (ingen engelsk guidning) Tid: 14.00-15.30 Pris: 100 kr inkl. fika. Vi förbeställer fika 3 dagar innan respektive dag så boka biljett i god tid innan. BOKA STADSVANDRINGAR I SKELLEFTEÅ Barn under 18 år gratis, men behöver fribiljett. OBS! Minimum antal 2 st och max 20 st deltagare. Inställt vid kraftigt regnväder. Bokning sker på Skellefteå Turistcenter eller på Ticketmaster.
15 jun - 1 sep
Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost
15/6-1/9 2019 Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost Vernissage 15/6 kl. 13:00 Lap-See Lam lånar ofta antropologens arbetssätt som konstnärlig metod i sitt utforskande kring minne, historia och kulturell förskjutning. I hennes soloutställning på Skellefteå Konsthall är verken som visas bärare av dolda historier och framtidsberättelser som luckrar upp gränserna mellan fiktion och verklighet, dåtid och framtid. Här har spökgestalten fått en framträdande roll, både som karaktär och metafor, ibland synlig och ibland skymd genom hela utställningen. I videoverket Mother´s Tounge (2018), ett verk av Lap-See Lam och filmregissören Wingyee Wu, tas betraktaren med på en delvis spekulativ tidsresa genom den svenska kinakrogens historia. Verket innefattar ett stycke nutidshistoria och samtidigt en uppdiktad berättelse där tre generationer kvinnors monologer rör liv i exil, språk och identitet i kapitlen dåtid (1978), nutid (2018) respektive framtid (2058). Berättelsen guidas av restaurangens egen röst. I de olika videosegmenten agerar 3D-modeller av kinakrogar fond till berättelser som på något sätt är kopplade till platsens olika arkitektoniska rum. De avskalade 3D- skannade miljöerna av kök och matsalar bildar horisontella landskap och människor i dem blir vertikala spöken, som illustrerar fragment av lagrad tid och transformation. Lap-See Lam har med sitt verk Beyond Between (2018) rekonstruerat objekt från en snart svunnen svensk kinakrogsmiljö. Valet att framställa objektet som en museal antik artefakt blir övertygande i läsningen som ett minnesvärt föremål. Verket Beyond Between är utfört i 3D – utfräsning med en konstruktion som är hämtad från ett tak i pagoda-stil oftast förekommande på tempel men i Sverige mest som ett innertak i kinarestaurangmiljö. Utlyft som en artefakt uppstår nya tolkningar om vad som blir värt att minnas. The Ghost (2018) Gestalten av ett spöke har alltid varit närvarande i Lap-See Lam arbeten, spöket dök upp första gången i hennes skannade miljöer som en digital störning, bug eller ett fragment och har sedan dess vuxit fram gradvis som ett objekt eller en karaktär.  Det ogripbara av en plats och ett rum, hur enskilda minnen och historia präglar den med sin närvaro och frånvaro ser Lap-See Lam spöket som en metafor för det osynliga och det frånvarande. Spöket får symbolisera människors rädsla för det okända och det främmande men också vara en tidsresenär mellan synliga och osynliga rum. Det kan betyda de sätt på vilket minne och historia dröjer sig kvar inom det levande närvarande. Lap-See Lam föddes 1990 i Stockholm och är utbildad åren 2013- 2016 vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. År 2017 fick Lap-See Lam motta Maria Bonnier Dahlins stipendium. Foto: Beata Servin Arr: Skellefteå kommun Välkommen! Skellefteå konsthall För öppettider och annan praktisk information om Nordanå   
5 jun - 25 aug
Worldbuilding, Horror, Game and VFX
Låt dig inspireras och fascineras av en spännande utställning skapad av Visuellgestaltning Film & digitaldesign Luleå tekniska universitet Skellefteå De två Skellefteå baserade studieprogrammen Visuellgestaltning Filmdesign & Visuellgestaltning Digitaldesign slår upp portarna till utställningen där de lyfter fram vårens arbete. I utställningen visas skräckfilmsproduktioner i form av filmer och föremål, digitala visuella effekter för film, spelprojekt och projekt där studenterna har skapat modeller och filmade sekvenser av en framtidsvision. Utbildningarna är på kandidatnivå (tre år) och ger studenterna en grund till att arbeta inom film och spelbranschen. Pågår 5/6 till den 25/8 2019 Vernissage Skellefteå museum, Nordanå, 5 juni kl.17-19, välkommen! Arr. Skellefteå museum Öppettider Nordanå Tisdag 10- 19 (sommartid 10-16) Onsdag-söndag 10-16
30 maj - 25 aug
Dinosaurs The Exhibition
Upplev giganternas värld! 30 maj – 25 augusti Ta ett steg tillbaka i tiden och kliv in i en förtrollad värld, vår historia! För 65 miljoner år sedan styrde de mest otroliga varelserna planeten jorden. I sällskap av 30 dinosaurier kommer du garanterat känna dig väldigt liten i närvaron av dessa jättar. Du kommer bli överväldigad av storleken och rösterna på Triceratops, Brachiosaurus och inte minst den respektfulla Tyrannosaurusen även kallad T-Rex. Välkommen till Dinosaurs The Exhibition! “Tyrannosaurus rex is still the biggest, baddest land predator of all time. It was the size of a city bus, with a head almost as long as Tom Cruise is tall and a smile every bit as devastating. Scientists are just as smitten as the rest of us” George Etheredge for The New York Times UTSTÄLLNINGEN De flesta vuxna som minns säkert sina egna dinosaurieår. Och det har sina enkla förklaringar. Dinointresset brukar uttryckas som att dinosaurier är spännande för att de är stora, farliga och utdöda. När du gästar Dinosaurs The Exhibition kliver du in i en fascinerande odödlig värld med livstrogna dinosaurier och fossiler. På mer än 1000 kvadratmeter upplever gästerna vår planets mystiska förflutna. Barn och deras föräldrar kommer att möta imponerande kolosser – som tack vare sofistikerade animeringar rör sig på ett livligt sätt – samtidigt som man befinner sig mitt i utformade landskap från historiska perioder i vår jordhistoria. Äventyrsutställningen, som har specialdesignats för barn och familjer, innehar flera interaktiva moment. Den förklarar vilka fenomen som ledde till utvecklingen av olika typer av dinosaurier, alla specifika för var och en av de sju kontinenterna – tills det att meteoritens inverkan för evigt slog ut de majestätiska arterna. Utställningen gästar Skellefteå under perioden 30 maj till 25 augusti. Mixen mellan pedagogik och upplevelser gör att den årligen lockat tusentals gäster världen över. Utställningen är producerad av Imagine Exhibitions, USA. ÖPPETTIDER & BILJETTINFORMATION Vilka öppettider gäller? Öppettiderna varierar något. Se under länken Öppettider & priser för aktuella tider. Vad kostar ett besök? Se under länken Öppettider & priser för utställningens olika priskategorier. Var kan jag köpa biljetter? Du kan köpa biljetter på plats, på Skellefteå turistcenter, online eller på plats. -Erbjudande: Om ni är intresserad att se sommarteatern Bröderna Lejonhjärta och om ni har bokat på Dinoutställningen så är det halva priset på vuxen biljetter 155 kr/st (ordinarie pris 310 kr/st), barn 150 kr/st. Bokas på Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452515 eller över disk, erbjudandet gäller vid uppvisande av Dinobiljetterna. Gruppbokningar görs via bokningsidan dirketlänk eller direkt med Nordic Exhibitions på 011-26 50 50. – Antalet biljetter i en gruppbokning kan justeras fram till 10 dagar innan planerat besök. Därefter är bokningen bindande. – Betalning av en gruppbokning kan ske på plats eller via faktura.
25 maj - 11 aug
Art and photo exhibition in Skråmträsk kvarn
Ett KRAV-märkt kafé i kvarnmiljö.  Konstutställningar kommer att visar på övre våningen i kvarnen under kaféets öppettider under perioden 25/5 – 11/8 (hiss finns). 25 maj – 28 juni   Magdalena Sandberg , Umeå. Foto på sidentyg. Vernissage lörd 25 maj kl 13-15 29 juni – 12 juli   LisaLove Bäckman , Skellefteå. Fotokonst Vernissage lörd 29 juni kl 13-15 13 juli – 26 juli   Inga-Britt Nilsson, Skellefteå. Konstutställning. Vernissage lörd 13 juli kl 13-15 27 juli – 11 augusti   Matilda Skogsskir , Bygdsiljum. Blandkonst Vernissage lörd 27 juli kl 13-15
24 mar - 13 mar
TRÄ - utställning på Skellefteå musuem
Skellefteå är en del av en global trärörelse, där träets möjligheter är stora. Det är ett material som både känns ursprungligt och högteknologiskt. Träet kan användas på olika nyskapande sätt. Trä är inte enbart ett robust och miljövänligt material, det bär också på våra tankar om skönhet och ideal. Till och med vetenskapen bekräftar att vi mår bra av att omge oss av trä. Träet är och har varit en förutsättning för att vi människor ska kunna bo på de platser vi gör. Materialet binder oss samman med miljön runtomkring oss. Vernissage 24 mars kl. 13.00 För mer information och öppettider se Skellefteå museum  

Friday 26 jul

28 jun - 28 jul
Art i art gallery in Ostvik
Skulpturer och Målningar. Utställare Roger Sandberg, Boden Tage Lundin, Vilhelmina Eva Astrid Westlund, Boden Tove Andresen, DK Lars Eriksson, Stockholm Anders Hägglund Ostvik Välkomna!
20 jul - 27 jul
SM Hundkapplöpning
20 juli till 27 juli är Skellefteå Hundkapp stolt arrangör av SM i hundkapplöpning. Tävlande från hela Sverige kommer att delta. 20/7 kl 15:00 Invigning på Skellefteå Greyhound Park Kl 16:00 Startar tävlingarna 21/7 kl 16:00 Tävlingar 23/7 kl 18:00 Tävlingar 24/7 kl 18:00 Tävlingar 26/7 Kl 18:00 Tävlingar 27/7 Kl 16:00 SM Finaler och avslutning på SM Veckan. Gör ett besök och få se våra fantastiska hundar. Cafeterian erbjuder lättare måltider gott fika. VÄLKOMNA till vår fantastiska anläggning i Fällbäcken 6 km norrut från Skellefteå City Kontakt: skellefteahundkapp@gmail.com
26 jul
Caroline Burman
Caroline Burman är en ny sångstjärna som är född i Kalix men har rötter i Södra Åbyn och som är barnbarn till organisten Alvar Burman som var verksam på 50-talet i Burträsk. Hon har samarbetat med Robert Wells och sjunger med ackompanjemang av duktiga gitarristen Erik Holmbom från Skellefteå. Rock, pop, blues. Spelar bl a The Ark, Tomas Ledin, Ted Gärdestad, Lisa Nilsson etc. En sångerska ni inte får missa:)
26 jul
Bo Kaspers Orkester, Seinabo Sey & Timbuktu
Bo Kaspers Orkester, Seinabo Sey, Timbuktu & Damn! Det är en utomhus konsert på Nordanå kulturområde. Onumrerade ståplatser, det går bra att ta med egen stol eller filt att sitta på. Speltider 19.00 Bo Kaspers Orkester 20.30 Seinabo Sey 22.30 Timbuktu & Damn! Krutov spelar före & efter konserterna. Bo Kaspers Orkester är ett av Sveriges mest populära live-band sen 90-talet. Blandar pop, soul, jazz och visor. Timbuktu en av Sveriges största hiphopartister som skildrar samhället på skånska. Blandar musikaliska influenser från hela världen. Seinabo Sey är en svensk artist som slagit igenom stort senaste åren och snabbt har blivit ett namn att räkna med. Biljetter säljs på Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452515, e-post: biljett@visitskelleftea.se Det kommer finnas ett stort serveringstält vid scenen för mat och dryck. Är ni ett sällskap som vill boka plats? Läs mer på vår Facebooksida eller maila till For Events. Till tre konserter finns det även konsertmat att förboka från Stadskällaren, går annars att köpa senare också. Streettaco (Beef Barbocao med Oaxaca, syrad rödlök, grön chili, avocadocreme, smoked bee) för 149 kr/st Picnicpåse (Skagen, bred, lufttorkad skinka, oliver, brie, chips och lemonad) för 269 kr/st. Det går att köpa mat på plats också. Det går bra att ta med sig picknickstolar/filtar och picknick men man får inte ta med sig någon dryck själv. Det kommer även finnas några sittplatser i serveringstältet, det går även bra att ta med sina picknickstolar in dit men där måste man köpa mat, ej sin egna picknick. INGEN egen dryck får man ta med till konsertområdet eller serveringsområdet, picknickkorgar kommer att kontrolleras i entrén. Egen mat får ej tas in i serveringsområde. All dryck köps på plats oavsett om det är med eller utan alkohol. • Dryck utan alkohol kan man även köpa på konsertområdet – för att äta till sin egna picknick Ålder: +13 år. Det går bra personer under 13 år och gå in i målsmans sällskap. Serveringsområde: +18 år Det kommer finnas en handikappramp. Pris: 815 kr
4 jul - 26 jul
The smithy open in Nordanå this summer
Är du intresserad av smide? I sommar håller vi Smedjan öppen för visning, prova på och försäljning av smide av Maria Nilsson Smedjan håller öppet 4/7 – 26/7,  torsdag-fredag kl 12-16 Välkommen! Plats: Smedjan, Nordanå
7 jul - 22 aug
En kod som förändrar världen
Bibbi Good från Arvidsjaur var först ut i Sverige med att använda #metoo via sin mobiltelefon. Tekniska museet i Stockholm har gjort en utställning om detta som synliggör tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag och som första ort utanför Stockholm visas denna i Skellefteå från slutet av maj till slutet av augusti – på tre olika platser. 30/5-1/6 – Visas under Nordsken på Skellefteå Kraft Arena 10/6-30/6 – Visas på Stadsbiblioteket och har öppet bland annat i samband med Stadsfesten 7/7-22/8 – Visas på Skellefteå museum och har öppet bland annat i samband med Trästockfestivalen Genom en hashtag på sociala media kan ett budskap spridas över jorden och nå tusentals människor världen över, förena samhällen och splittra dem. Kvinnor anslöt sig till #metoo, bröt tystnaden, lämnade vittnesmål och stöttade varandra i en kamp mot sexuella trakasserier. Ett stycke programkod har fört människor samman att våga stå upp för sin rätt. Med internet som bas kopplas människor samman i en politisk motståndskraft via #metoo. Störst genomslag har rörelsen fått i USA med över hälften av alla tweets men sett till folkmängd ligger Sverige i topp. Utställningen En kod som förändrar världen #metoo, sätter rörelsen i ett sammanhang som visar förloppet från när begreppet metoo myntades 2006 till idag. Vad var upprinnelsen? Hur spred sig uppropen? Vad var det som gjorde att det blev så stort och vad har hänt sedan? Visualiseringen bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter, däribland Bibbi Goods tweet från Arvidsjaur. Bibbi var först ut med att använda #metoo i Sverige via sin mobiltelefon och hennes berättelse och telefon är nu en del i utställningen som har premiär i Skellefteå den 30:e maj på Nordsken. Efter Nordsken flyttas utställningen till Stadsbiblioteket för att vara i närheten av Stadsfesten när den sker och från juli månad finns den att beskåda på Skellefteå museum på Nordanå i samband med Trästockfestivalen. – Flera av uppropen kom från kvinnliga grupper med stark koppling till den kultur vi visar upp på Nordsken, bland annat #tystnadtagning och #vispelarintemed. Det är viktigt att fortsätta lyfta detta viktiga budskap så att vi får till en förändring i samhället. Vi är tacksamma över att vi får visa upp denna starka utställning och hoppas att den gör ett bestående intryck på våra besökare säger Linn-Marie Edlund, projektledare för Nordsken. Utställningen har producerats av Tekniska museet.
5 jul - 9 aug
After Work in Edelviks trädgård
Varje fredag kl. 17.00 är det After work i Edelviks Trädgård med livemusik, grillade Burträskburgare och öl- och vinrättigheter samt fika från eget bageri. Vid dåligt väder finns ett tält med scen att tillgå. Burträskburgare kostar 70:- Kort, swish eller kontant är betalsätten. Varmt välkommen till Edelvik i vacker herrgårdsmiljö!
5 jul - 3 aug
Taste of Burträsk
OBS! 19 juli är inställt! EN DAGSTUR INFORMATION En dagstur pris: Lunch, fika, middag, aktiviteter och guide. ENDAGSTUREN PROGRAM Varje fredag från och med 5/7-2/8. Totalt fem tillfällen 5,12,19,26/7 och 2/8 Edelviks trädgård | Järvtjärns utegrisar | KRAV-lantgården Renbergsvattnet | Grillning Edelviks trädgård Ni som har bokat, ta med gummistövlar eftersom det blir besök i grishagen och ladugården. Kylväska kan med fördel tas med för inköp. Det blir även ett besök i Saluhallen även på endagsturen. Egen transport: kl. 10. 45 Edelviks Trädgård. Transport i första hand för 2-dagars kunder, i andra hand för endagskunder. Transport för endagskunder bokas på Skellefteå Turistcenter för 50 kr per person. Det kan bara bli transport från Skeå till Burträsk. Alltid buss på återresan kl 17.30. Inom ramen för 12 personer kan man följa med på turen med bil från Skellefteå och på rundturen. Transporttider för endagskunder: Fredag kl. 09.30 från Turistcenter. Återresa fredag kl. 17.35 från Burträsk till Skellefteå. TIDER PROGRAM Fredag kl. 10.45 Föredrag om skapandet av Edelviks trädgård. En matträdgård med eget bageri som producerar till trädgårdscaféet. En kopp kaffe/te med kaka serveras. Ni får också en visning av Edelviks herrgård och dess historia. Fredag kl. 12.15. Här bökar ett gäng lyckliga utegrisar. Gården drivs småskaligt och med fokus på miljö och hälsa av familjen Jonsson. Hanteringen gör också att grisarna blir tama och gärna kommer fram till dig. Familjen Jonsson serverar en wokad måltid med gårdens smakrika griskött samtidigt som gårdens och familjeföretagets historia presenteras. Vegetariskt alternativ finns. Fredag kl. 14.15. Renbergsvattnets lantbruk är en modern KRAV-märkt mjölkgård med cirka 65 mjölkande kor. Gården har varit i familjens ägo sedan 1600-talet. Lantgården inrymmer också världens minsta gårdsbutik – Lill Einars – som är en sevärdhet i sig. Besöket ger en inblick i vad det innebär att vara en hållbar stor lantgård samt vilka krav som ställs på utrustning och ägare. Kl. 15.30 besök i Burträsk Saluhall. Grillning i Edelviks trädgård. Fredag kl. 16.15. Grillning av mat från Renbergsvattnet och Järvtjärn. Lokalproducerade Burträskburgare och korv med tillbehör och dryck. Vegetariskt alternativ finns. Trädgårdens grönsaker serveras som tillbehör. Transport på ENDAGSTUREN fredag kl. 17.35 från Burträsk till Skellefteå ca 200 meter från Edelvik. TVÅ DAGARS TUREN PROGRAM* Varje fredag från och med 5/7-2/8. Total fem tillfället 5,12,19,26/7 och 2/8 Edelviks trädgård | Järvtjärns utegrisar | KRAV-lantgården Renbergsvattnet | Grillning Edelviks trädgård | Inkvartering i Edelviks Bed & Breakfast | Musikkonsert på Edelvik trädgårds utescen | Burträsk saluhall | Västerbottensost besökscenter * Se ovan första dag (fredag). Fredag kväll + andra dagen se nedan (Lördag) *Transport från Skellefteå ingår (tur och retur). Inkvartering på Edelviks hotell. Fredag kl. 17.15. Granne med trädgården bor ni i trivsamma rum med dusch/wc på rummet. Inget enkelrumstillägg uttages. Musikunderhållning i Edelviks trädgård. Fredag kl. 19.00. Musikunderhållning i Edelviks trädgård. Varje fredag kl 19.00 uppträder duktiga musiker med pop/visor/rock/country. Trädgårdscaféet är öppet och innehar öl- och vinrättigheter. Burträsk saluhall. Lördag kl. 9.00. Frukost i Edelviks trädgård Lördag kl. 10.00. Burträsk saluhall är en sammanslutning av lokala matproducenter. I saluhallen hittar du ortens olika högkvalitativa produkter som kött, fisk, ost, bröd m.m. Västerbottensost besökscenter. Lördag Kl. 11.00. Som kronan på verket avslutas självklart turen i besökscentret där vi får historien om mejeriet återberättad av en kunnig guide. Vi får också se historien i bild i museidelen. Förutom detta serveras mat och fika i caféet och ni får provsmaka den exklusiva Västerbottensosten. Eller varför inte ta chansen att köpa en exklusiv del av Västerbottensosten över disk. En Västerbottenspaj med fyllning av lax eller lufttorkad skinka serveras som avslutning. TVÅ DAGARS TUR INFORMATION Två dagars tur pris: Transport Skellefteå – Edelvik (tur och retur), boende med hel pension, 2 dagar aktiviteter och guide 1400:-/person. Barn 4-12 år 50% rabatt. Barn under 4 år gratis. Hotell enkel/dubbelrum (Dusch/WC på rummet, sänglinne o handdukar) Boka biljetter: Man måste boka i förväg här på Ticketmaster eller på Skellefteå Turistcenter. Endaste bokade besök gäller. Begränsat antal platser. * Transport från Skellefteå ingår(tur och retur) Transporttider för TVÅ DAGARS TUREN Fredag kl. 09.30 från Skellefteå Turistcenter vid vändzonen Trädgårdsgatan 7. Lördag kl. 13.00 från Burträsk till Skellefteå centrum. OBS! Totalt skall det dock vara minst fyra vuxna betalande (2 barn 4-12 = 1 vuxen) som är bokade på något sätt. Meddela eventuella matallergier till Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452510. Arrangör: Edelviks Folkhögskola.
26 jun - 9 aug
Skellefteå landsförsamlings open house family activites
Skellefteå landsförsamlings öppethus-verksamhet. Sommaren 2019 har vi öppet på Kyrkholmen och i Anderstorps kyrka. I sällskap med vuxen hälsar vi barn i alla åldrar välkomna till pyssel, lek, bibelberättelse och sångstund. KYRKHOLMEN/LOGEN BRÄNNAVÄGEN 23 ONSDAG OCH TORSDAG 12.00 – 16.00 26 JUNI – 8 AUGUSTI 2019 BIBELBERÄTTELSE OCH SÅNGSTUND 14.00 CAFÉ ÖPPET VARJE DAG 11.00 – 16.30 (0910-77 89 40) ANDERSTORPS KYRKA TUBÖLEGATAN 31 FREDAG 9.30 – 12.30 28 JUNI – 9 AUGUSTI 2019. BIBELBERÄTTELSE OCH SÅNGSTUND 10.30 FIKASERVERING 20 KR (BARN GRATIS) Arrangör: Svenska kyrkan Skellefteå Landsförsamling
25 jun - 4 aug
Guided tours at Finnfors Hyrdo Powerplant
Besök Finnfors kraftverksmuseum och återupplev historien. Den mer än 100 år gamla kraftstationen står än idag intakt med generatorer, instrument och turbiner. Guidade turer Vi har guidade turer klockan 12:15 och 14:15. Vår fotoutställning visar livet och människorna kring en kraftstation från 1910 fram till 1960-talet. För hela familjen Det är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. I teknikboa kan både nyfikna vuxna och barn experimentera, både maskinistbostaden och rövargrottan är väl värda ett besök. I Café Finnfors kan du njuta av fika och lättare lunch i mysig miljö.
25 jun - 23 aug
City walks in Skellefteå
OBS! Stadsvandringen 16 juli är fullbokad!  Sommaren 2019 erbjuder Skellefteå Turistcenter guidade turer till fots under två olika teman. Ett tema om det gamla historiska Skellefteå och ett om det nya och växande Skellefteå. Lättsamma, intressanta och lärorika. För den som vill uppleva det gamla Skellefteå så väntar smultronställen som Stadsparken, Bryggarbacken, Bonnstan och Lejonströmsbron. För den hellre blickar framåt väntar en spännande promenad förbi Kulturhusbygget, The Great Northern och det blivande resecentrumet. Gamla Skellefteå 25 juni – 23 augusti 2019 För den som vill uppleva det gamla Skellefteå så väntar smultronställen som Stadsparken, Bryggarbacken, Bonnstan och Lejonströmsbron. Här nedan kommer hela listan med hållpunkter. Start utanför Skellefteå Turistcenter. Det är möjligt att gå med rullator och rullstol på stadsvandringen. För rullstolsburen säg till oss så meddelar vi fikastället Isboden. Stadsparken/Johanna i Parken Skellefteå bryggeri och Bryggarbacken Parkbron Nordanå Bonnstan – Upplev en kammare från insidan Landskyrkan – Berättelser om landskyrkans konstruktion och historia Lejonströmsbron Berättelser om Lejonströms herrgård och sågverket Skeppsvarvens historia Kyrkholmen Stiftsgården Vi avsluta med fika på det nya utflyktsmålet Isboden. Vi meddelar antal till fika dagen innan respektive dag så köp biljett i förväg. Tisdagar: Svensk guidning  |  Fredagar: Engelsk guidning Tid: 14.00-15.30 Pris: 100 kr inkl. fika Nya Skellefteå 25 juni – 23 augusti 2019 För den som vill blicka framåt väntar en spännande promenad förbi Kulturhusbygget, The Great Northern, det blivande resecentrumet. Här nedan kan du se vad guiden kommer att berätta om. Start utanför Skellefteå Turistcenter. Den nya industrins växtplats Northvolt (vi besöker ej tomten) Kulturhuset Resecentrum och Norrbotniabanan Floraskolan/Florahallen (vi besöker ej platsen) Besök på The Great Northern Nya bostäder och parkeringshus på Strömsör Blicka bort mot Älvsbackabron och berätta om den och KL-trä Campus/T2 College Älvsbrinken med Skellefteå Bryggeri, Rustique och Bryggargatan Ny bro över älven Stadsparken Vi avslutar med fika centralt i Skellefteå. Vi meddelar antal till fika 3 dagar innan respektive dag så boka biljett i tid, allergier till fika meddelas till Skellefteå Turistcenter i god tid innan på tel. 0910-452515 eller info@visitskelleftea.se Torsdagar: Svensk guidning  (ingen engelsk guidning) Tid: 14.00-15.30 Pris: 100 kr inkl. fika. Vi förbeställer fika 3 dagar innan respektive dag så boka biljett i god tid innan. BOKA STADSVANDRINGAR I SKELLEFTEÅ Barn under 18 år gratis, men behöver fribiljett. OBS! Minimum antal 2 st och max 20 st deltagare. Inställt vid kraftigt regnväder. Bokning sker på Skellefteå Turistcenter eller på Ticketmaster.
15 jun - 1 sep
Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost
15/6-1/9 2019 Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost Vernissage 15/6 kl. 13:00 Lap-See Lam lånar ofta antropologens arbetssätt som konstnärlig metod i sitt utforskande kring minne, historia och kulturell förskjutning. I hennes soloutställning på Skellefteå Konsthall är verken som visas bärare av dolda historier och framtidsberättelser som luckrar upp gränserna mellan fiktion och verklighet, dåtid och framtid. Här har spökgestalten fått en framträdande roll, både som karaktär och metafor, ibland synlig och ibland skymd genom hela utställningen. I videoverket Mother´s Tounge (2018), ett verk av Lap-See Lam och filmregissören Wingyee Wu, tas betraktaren med på en delvis spekulativ tidsresa genom den svenska kinakrogens historia. Verket innefattar ett stycke nutidshistoria och samtidigt en uppdiktad berättelse där tre generationer kvinnors monologer rör liv i exil, språk och identitet i kapitlen dåtid (1978), nutid (2018) respektive framtid (2058). Berättelsen guidas av restaurangens egen röst. I de olika videosegmenten agerar 3D-modeller av kinakrogar fond till berättelser som på något sätt är kopplade till platsens olika arkitektoniska rum. De avskalade 3D- skannade miljöerna av kök och matsalar bildar horisontella landskap och människor i dem blir vertikala spöken, som illustrerar fragment av lagrad tid och transformation. Lap-See Lam har med sitt verk Beyond Between (2018) rekonstruerat objekt från en snart svunnen svensk kinakrogsmiljö. Valet att framställa objektet som en museal antik artefakt blir övertygande i läsningen som ett minnesvärt föremål. Verket Beyond Between är utfört i 3D – utfräsning med en konstruktion som är hämtad från ett tak i pagoda-stil oftast förekommande på tempel men i Sverige mest som ett innertak i kinarestaurangmiljö. Utlyft som en artefakt uppstår nya tolkningar om vad som blir värt att minnas. The Ghost (2018) Gestalten av ett spöke har alltid varit närvarande i Lap-See Lam arbeten, spöket dök upp första gången i hennes skannade miljöer som en digital störning, bug eller ett fragment och har sedan dess vuxit fram gradvis som ett objekt eller en karaktär.  Det ogripbara av en plats och ett rum, hur enskilda minnen och historia präglar den med sin närvaro och frånvaro ser Lap-See Lam spöket som en metafor för det osynliga och det frånvarande. Spöket får symbolisera människors rädsla för det okända och det främmande men också vara en tidsresenär mellan synliga och osynliga rum. Det kan betyda de sätt på vilket minne och historia dröjer sig kvar inom det levande närvarande. Lap-See Lam föddes 1990 i Stockholm och är utbildad åren 2013- 2016 vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. År 2017 fick Lap-See Lam motta Maria Bonnier Dahlins stipendium. Foto: Beata Servin Arr: Skellefteå kommun Välkommen! Skellefteå konsthall För öppettider och annan praktisk information om Nordanå   
5 jun - 25 aug
Worldbuilding, Horror, Game and VFX
Låt dig inspireras och fascineras av en spännande utställning skapad av Visuellgestaltning Film & digitaldesign Luleå tekniska universitet Skellefteå De två Skellefteå baserade studieprogrammen Visuellgestaltning Filmdesign & Visuellgestaltning Digitaldesign slår upp portarna till utställningen där de lyfter fram vårens arbete. I utställningen visas skräckfilmsproduktioner i form av filmer och föremål, digitala visuella effekter för film, spelprojekt och projekt där studenterna har skapat modeller och filmade sekvenser av en framtidsvision. Utbildningarna är på kandidatnivå (tre år) och ger studenterna en grund till att arbeta inom film och spelbranschen. Pågår 5/6 till den 25/8 2019 Vernissage Skellefteå museum, Nordanå, 5 juni kl.17-19, välkommen! Arr. Skellefteå museum Öppettider Nordanå Tisdag 10- 19 (sommartid 10-16) Onsdag-söndag 10-16
30 maj - 25 aug
Dinosaurs The Exhibition
Upplev giganternas värld! 30 maj – 25 augusti Ta ett steg tillbaka i tiden och kliv in i en förtrollad värld, vår historia! För 65 miljoner år sedan styrde de mest otroliga varelserna planeten jorden. I sällskap av 30 dinosaurier kommer du garanterat känna dig väldigt liten i närvaron av dessa jättar. Du kommer bli överväldigad av storleken och rösterna på Triceratops, Brachiosaurus och inte minst den respektfulla Tyrannosaurusen även kallad T-Rex. Välkommen till Dinosaurs The Exhibition! “Tyrannosaurus rex is still the biggest, baddest land predator of all time. It was the size of a city bus, with a head almost as long as Tom Cruise is tall and a smile every bit as devastating. Scientists are just as smitten as the rest of us” George Etheredge for The New York Times UTSTÄLLNINGEN De flesta vuxna som minns säkert sina egna dinosaurieår. Och det har sina enkla förklaringar. Dinointresset brukar uttryckas som att dinosaurier är spännande för att de är stora, farliga och utdöda. När du gästar Dinosaurs The Exhibition kliver du in i en fascinerande odödlig värld med livstrogna dinosaurier och fossiler. På mer än 1000 kvadratmeter upplever gästerna vår planets mystiska förflutna. Barn och deras föräldrar kommer att möta imponerande kolosser – som tack vare sofistikerade animeringar rör sig på ett livligt sätt – samtidigt som man befinner sig mitt i utformade landskap från historiska perioder i vår jordhistoria. Äventyrsutställningen, som har specialdesignats för barn och familjer, innehar flera interaktiva moment. Den förklarar vilka fenomen som ledde till utvecklingen av olika typer av dinosaurier, alla specifika för var och en av de sju kontinenterna – tills det att meteoritens inverkan för evigt slog ut de majestätiska arterna. Utställningen gästar Skellefteå under perioden 30 maj till 25 augusti. Mixen mellan pedagogik och upplevelser gör att den årligen lockat tusentals gäster världen över. Utställningen är producerad av Imagine Exhibitions, USA. ÖPPETTIDER & BILJETTINFORMATION Vilka öppettider gäller? Öppettiderna varierar något. Se under länken Öppettider & priser för aktuella tider. Vad kostar ett besök? Se under länken Öppettider & priser för utställningens olika priskategorier. Var kan jag köpa biljetter? Du kan köpa biljetter på plats, på Skellefteå turistcenter, online eller på plats. -Erbjudande: Om ni är intresserad att se sommarteatern Bröderna Lejonhjärta och om ni har bokat på Dinoutställningen så är det halva priset på vuxen biljetter 155 kr/st (ordinarie pris 310 kr/st), barn 150 kr/st. Bokas på Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452515 eller över disk, erbjudandet gäller vid uppvisande av Dinobiljetterna. Gruppbokningar görs via bokningsidan dirketlänk eller direkt med Nordic Exhibitions på 011-26 50 50. – Antalet biljetter i en gruppbokning kan justeras fram till 10 dagar innan planerat besök. Därefter är bokningen bindande. – Betalning av en gruppbokning kan ske på plats eller via faktura.
25 maj - 11 aug
Art and photo exhibition in Skråmträsk kvarn
Ett KRAV-märkt kafé i kvarnmiljö.  Konstutställningar kommer att visar på övre våningen i kvarnen under kaféets öppettider under perioden 25/5 – 11/8 (hiss finns). 25 maj – 28 juni   Magdalena Sandberg , Umeå. Foto på sidentyg. Vernissage lörd 25 maj kl 13-15 29 juni – 12 juli   LisaLove Bäckman , Skellefteå. Fotokonst Vernissage lörd 29 juni kl 13-15 13 juli – 26 juli   Inga-Britt Nilsson, Skellefteå. Konstutställning. Vernissage lörd 13 juli kl 13-15 27 juli – 11 augusti   Matilda Skogsskir , Bygdsiljum. Blandkonst Vernissage lörd 27 juli kl 13-15
24 mar - 13 mar
TRÄ - utställning på Skellefteå musuem
Skellefteå är en del av en global trärörelse, där träets möjligheter är stora. Det är ett material som både känns ursprungligt och högteknologiskt. Träet kan användas på olika nyskapande sätt. Trä är inte enbart ett robust och miljövänligt material, det bär också på våra tankar om skönhet och ideal. Till och med vetenskapen bekräftar att vi mår bra av att omge oss av trä. Träet är och har varit en förutsättning för att vi människor ska kunna bo på de platser vi gör. Materialet binder oss samman med miljön runtomkring oss. Vernissage 24 mars kl. 13.00 För mer information och öppettider se Skellefteå museum  

Saturday 27 jul

28 jun - 28 jul
Art i art gallery in Ostvik
Skulpturer och Målningar. Utställare Roger Sandberg, Boden Tage Lundin, Vilhelmina Eva Astrid Westlund, Boden Tove Andresen, DK Lars Eriksson, Stockholm Anders Hägglund Ostvik Välkomna!
27 jul - 28 jul
Bergs summer café in Myckle
Helgöppet på Bergs sommarcafé i Myckle! Kom och fika hembakt fika! Öppet mellan 13-17, lördag -söndag.
20 jul - 27 jul
SM Hundkapplöpning
20 juli till 27 juli är Skellefteå Hundkapp stolt arrangör av SM i hundkapplöpning. Tävlande från hela Sverige kommer att delta. 20/7 kl 15:00 Invigning på Skellefteå Greyhound Park Kl 16:00 Startar tävlingarna 21/7 kl 16:00 Tävlingar 23/7 kl 18:00 Tävlingar 24/7 kl 18:00 Tävlingar 26/7 Kl 18:00 Tävlingar 27/7 Kl 16:00 SM Finaler och avslutning på SM Veckan. Gör ett besök och få se våra fantastiska hundar. Cafeterian erbjuder lättare måltider gott fika. VÄLKOMNA till vår fantastiska anläggning i Fällbäcken 6 km norrut från Skellefteå City Kontakt: skellefteahundkapp@gmail.com
27 jul
Sävenäs Pop & Vis Festival
Sävenäs Pop & Visfestival är den lilla intima festivalen i utloppet av Skellefteälven där älven möter havet. På scenerna möter du en salig blandning av musik allt från pop, rock och visa från 14 akter i den unika miljö som Kurjovikens Havsmarina erbjuder. Mycket välkommen! För femte gången arrangeras Sävenäs Pop & Vis Festival som ligger precis i utloppet av Skellefteåälven i vackra Kurjoviken, Skelleftehamn. Med en blandning av pop oc09visor får du möta unga oerfarna musiker tillsammans med äldre rutinerade under -kvällen på scenerna. Mer info om spelschema och hur du enklast tar dig dit hittar du på pop-visfestival.se Priser: Vuxen 199 kr Studerande 149 kr Pensionär 149 kr Barn 0-14 år går in gratis, behöver inga biljetter. Biljetter säljs på Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452515. Vid köp på Ticketmaster tillkommer en serviceavgift. Välkommen!
20 jul - 28 sep
Local market at Torget in Skellefteå
Lokalproducerade varor säljs på Möjligheternas torg i Skellefteå på lördagar under sommaren från 20/7-28/9 2019 kl. 09.30-14.00. Sortimentet varierar på marknadsdagarna. Exempel på varor som säljs är bröd, grönsaker som tomater och gurka, potatis, hembakta bakverk, jordgubbar, bär, sylt, saft, marmelad och lite annat gott. Är du småskalig lokal producent och känner att du skulle vilja prova på torghandel? Hör av dig till oss så berättar vi mer! Kontaktperson Beatrice Vikström tel. 070-698 05 52.
7 jul - 22 aug
En kod som förändrar världen
Bibbi Good från Arvidsjaur var först ut i Sverige med att använda #metoo via sin mobiltelefon. Tekniska museet i Stockholm har gjort en utställning om detta som synliggör tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag och som första ort utanför Stockholm visas denna i Skellefteå från slutet av maj till slutet av augusti – på tre olika platser. 30/5-1/6 – Visas under Nordsken på Skellefteå Kraft Arena 10/6-30/6 – Visas på Stadsbiblioteket och har öppet bland annat i samband med Stadsfesten 7/7-22/8 – Visas på Skellefteå museum och har öppet bland annat i samband med Trästockfestivalen Genom en hashtag på sociala media kan ett budskap spridas över jorden och nå tusentals människor världen över, förena samhällen och splittra dem. Kvinnor anslöt sig till #metoo, bröt tystnaden, lämnade vittnesmål och stöttade varandra i en kamp mot sexuella trakasserier. Ett stycke programkod har fört människor samman att våga stå upp för sin rätt. Med internet som bas kopplas människor samman i en politisk motståndskraft via #metoo. Störst genomslag har rörelsen fått i USA med över hälften av alla tweets men sett till folkmängd ligger Sverige i topp. Utställningen En kod som förändrar världen #metoo, sätter rörelsen i ett sammanhang som visar förloppet från när begreppet metoo myntades 2006 till idag. Vad var upprinnelsen? Hur spred sig uppropen? Vad var det som gjorde att det blev så stort och vad har hänt sedan? Visualiseringen bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter, däribland Bibbi Goods tweet från Arvidsjaur. Bibbi var först ut med att använda #metoo i Sverige via sin mobiltelefon och hennes berättelse och telefon är nu en del i utställningen som har premiär i Skellefteå den 30:e maj på Nordsken. Efter Nordsken flyttas utställningen till Stadsbiblioteket för att vara i närheten av Stadsfesten när den sker och från juli månad finns den att beskåda på Skellefteå museum på Nordanå i samband med Trästockfestivalen. – Flera av uppropen kom från kvinnliga grupper med stark koppling till den kultur vi visar upp på Nordsken, bland annat #tystnadtagning och #vispelarintemed. Det är viktigt att fortsätta lyfta detta viktiga budskap så att vi får till en förändring i samhället. Vi är tacksamma över att vi får visa upp denna starka utställning och hoppas att den gör ett bestående intryck på våra besökare säger Linn-Marie Edlund, projektledare för Nordsken. Utställningen har producerats av Tekniska museet.
25 jun - 4 aug
Guided tours at Finnfors Hyrdo Powerplant
Besök Finnfors kraftverksmuseum och återupplev historien. Den mer än 100 år gamla kraftstationen står än idag intakt med generatorer, instrument och turbiner. Guidade turer Vi har guidade turer klockan 12:15 och 14:15. Vår fotoutställning visar livet och människorna kring en kraftstation från 1910 fram till 1960-talet. För hela familjen Det är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. I teknikboa kan både nyfikna vuxna och barn experimentera, både maskinistbostaden och rövargrottan är väl värda ett besök. I Café Finnfors kan du njuta av fika och lättare lunch i mysig miljö.
22 jun - 10 aug
Burger n' Beer Bar in Kalvträsk
Midsommardagen 22/6 är det premiär för restaurangen Burger n’ Beer Bar på White Mountain Lodge, Kalvträsk. De har en varierad meny som tilltalar liten som stor! Signaturburgare där Kalvträskost är en given ingrediens! De har även vegetariska alternativ tex en smakrik Halloumiburgare även den baserad på Kalvträskost! Med profilerade förrrätter, varmrätter, efterrätter, ett spännande utbud av öl och underhållning bjuder de in till härliga sommarkvällar vid kvarndammen! Öppettider: Onsdagar kl13-22 | Lördagar kl13-24 Period 22 Juni – 14 Augusti. Bordsbokning rekommenderas!!! Fredrik 0734208701 | Björn 0702194941
15 jun - 1 sep
Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost
15/6-1/9 2019 Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost Vernissage 15/6 kl. 13:00 Lap-See Lam lånar ofta antropologens arbetssätt som konstnärlig metod i sitt utforskande kring minne, historia och kulturell förskjutning. I hennes soloutställning på Skellefteå Konsthall är verken som visas bärare av dolda historier och framtidsberättelser som luckrar upp gränserna mellan fiktion och verklighet, dåtid och framtid. Här har spökgestalten fått en framträdande roll, både som karaktär och metafor, ibland synlig och ibland skymd genom hela utställningen. I videoverket Mother´s Tounge (2018), ett verk av Lap-See Lam och filmregissören Wingyee Wu, tas betraktaren med på en delvis spekulativ tidsresa genom den svenska kinakrogens historia. Verket innefattar ett stycke nutidshistoria och samtidigt en uppdiktad berättelse där tre generationer kvinnors monologer rör liv i exil, språk och identitet i kapitlen dåtid (1978), nutid (2018) respektive framtid (2058). Berättelsen guidas av restaurangens egen röst. I de olika videosegmenten agerar 3D-modeller av kinakrogar fond till berättelser som på något sätt är kopplade till platsens olika arkitektoniska rum. De avskalade 3D- skannade miljöerna av kök och matsalar bildar horisontella landskap och människor i dem blir vertikala spöken, som illustrerar fragment av lagrad tid och transformation. Lap-See Lam har med sitt verk Beyond Between (2018) rekonstruerat objekt från en snart svunnen svensk kinakrogsmiljö. Valet att framställa objektet som en museal antik artefakt blir övertygande i läsningen som ett minnesvärt föremål. Verket Beyond Between är utfört i 3D – utfräsning med en konstruktion som är hämtad från ett tak i pagoda-stil oftast förekommande på tempel men i Sverige mest som ett innertak i kinarestaurangmiljö. Utlyft som en artefakt uppstår nya tolkningar om vad som blir värt att minnas. The Ghost (2018) Gestalten av ett spöke har alltid varit närvarande i Lap-See Lam arbeten, spöket dök upp första gången i hennes skannade miljöer som en digital störning, bug eller ett fragment och har sedan dess vuxit fram gradvis som ett objekt eller en karaktär.  Det ogripbara av en plats och ett rum, hur enskilda minnen och historia präglar den med sin närvaro och frånvaro ser Lap-See Lam spöket som en metafor för det osynliga och det frånvarande. Spöket får symbolisera människors rädsla för det okända och det främmande men också vara en tidsresenär mellan synliga och osynliga rum. Det kan betyda de sätt på vilket minne och historia dröjer sig kvar inom det levande närvarande. Lap-See Lam föddes 1990 i Stockholm och är utbildad åren 2013- 2016 vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. År 2017 fick Lap-See Lam motta Maria Bonnier Dahlins stipendium. Foto: Beata Servin Arr: Skellefteå kommun Välkommen! Skellefteå konsthall För öppettider och annan praktisk information om Nordanå   
5 jun - 25 aug
Worldbuilding, Horror, Game and VFX
Låt dig inspireras och fascineras av en spännande utställning skapad av Visuellgestaltning Film & digitaldesign Luleå tekniska universitet Skellefteå De två Skellefteå baserade studieprogrammen Visuellgestaltning Filmdesign & Visuellgestaltning Digitaldesign slår upp portarna till utställningen där de lyfter fram vårens arbete. I utställningen visas skräckfilmsproduktioner i form av filmer och föremål, digitala visuella effekter för film, spelprojekt och projekt där studenterna har skapat modeller och filmade sekvenser av en framtidsvision. Utbildningarna är på kandidatnivå (tre år) och ger studenterna en grund till att arbeta inom film och spelbranschen. Pågår 5/6 till den 25/8 2019 Vernissage Skellefteå museum, Nordanå, 5 juni kl.17-19, välkommen! Arr. Skellefteå museum Öppettider Nordanå Tisdag 10- 19 (sommartid 10-16) Onsdag-söndag 10-16
30 maj - 25 aug
Dinosaurs The Exhibition
Upplev giganternas värld! 30 maj – 25 augusti Ta ett steg tillbaka i tiden och kliv in i en förtrollad värld, vår historia! För 65 miljoner år sedan styrde de mest otroliga varelserna planeten jorden. I sällskap av 30 dinosaurier kommer du garanterat känna dig väldigt liten i närvaron av dessa jättar. Du kommer bli överväldigad av storleken och rösterna på Triceratops, Brachiosaurus och inte minst den respektfulla Tyrannosaurusen även kallad T-Rex. Välkommen till Dinosaurs The Exhibition! “Tyrannosaurus rex is still the biggest, baddest land predator of all time. It was the size of a city bus, with a head almost as long as Tom Cruise is tall and a smile every bit as devastating. Scientists are just as smitten as the rest of us” George Etheredge for The New York Times UTSTÄLLNINGEN De flesta vuxna som minns säkert sina egna dinosaurieår. Och det har sina enkla förklaringar. Dinointresset brukar uttryckas som att dinosaurier är spännande för att de är stora, farliga och utdöda. När du gästar Dinosaurs The Exhibition kliver du in i en fascinerande odödlig värld med livstrogna dinosaurier och fossiler. På mer än 1000 kvadratmeter upplever gästerna vår planets mystiska förflutna. Barn och deras föräldrar kommer att möta imponerande kolosser – som tack vare sofistikerade animeringar rör sig på ett livligt sätt – samtidigt som man befinner sig mitt i utformade landskap från historiska perioder i vår jordhistoria. Äventyrsutställningen, som har specialdesignats för barn och familjer, innehar flera interaktiva moment. Den förklarar vilka fenomen som ledde till utvecklingen av olika typer av dinosaurier, alla specifika för var och en av de sju kontinenterna – tills det att meteoritens inverkan för evigt slog ut de majestätiska arterna. Utställningen gästar Skellefteå under perioden 30 maj till 25 augusti. Mixen mellan pedagogik och upplevelser gör att den årligen lockat tusentals gäster världen över. Utställningen är producerad av Imagine Exhibitions, USA. ÖPPETTIDER & BILJETTINFORMATION Vilka öppettider gäller? Öppettiderna varierar något. Se under länken Öppettider & priser för aktuella tider. Vad kostar ett besök? Se under länken Öppettider & priser för utställningens olika priskategorier. Var kan jag köpa biljetter? Du kan köpa biljetter på plats, på Skellefteå turistcenter, online eller på plats. -Erbjudande: Om ni är intresserad att se sommarteatern Bröderna Lejonhjärta och om ni har bokat på Dinoutställningen så är det halva priset på vuxen biljetter 155 kr/st (ordinarie pris 310 kr/st), barn 150 kr/st. Bokas på Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452515 eller över disk, erbjudandet gäller vid uppvisande av Dinobiljetterna. Gruppbokningar görs via bokningsidan dirketlänk eller direkt med Nordic Exhibitions på 011-26 50 50. – Antalet biljetter i en gruppbokning kan justeras fram till 10 dagar innan planerat besök. Därefter är bokningen bindande. – Betalning av en gruppbokning kan ske på plats eller via faktura.
25 maj - 11 aug
Art and photo exhibition in Skråmträsk kvarn
Ett KRAV-märkt kafé i kvarnmiljö.  Konstutställningar kommer att visar på övre våningen i kvarnen under kaféets öppettider under perioden 25/5 – 11/8 (hiss finns). 25 maj – 28 juni   Magdalena Sandberg , Umeå. Foto på sidentyg. Vernissage lörd 25 maj kl 13-15 29 juni – 12 juli   LisaLove Bäckman , Skellefteå. Fotokonst Vernissage lörd 29 juni kl 13-15 13 juli – 26 juli   Inga-Britt Nilsson, Skellefteå. Konstutställning. Vernissage lörd 13 juli kl 13-15 27 juli – 11 augusti   Matilda Skogsskir , Bygdsiljum. Blandkonst Vernissage lörd 27 juli kl 13-15
25 maj - 7 sep
Street Market in Bonnstan
Traditionsenlig torgförsäljning i Skellefteås kyrkstad, Bonnstan. Varje lördag hela sommaren osar Bonnstan med tradition. Lördagar kl 11-14 utom vid andra stora arrangemang, dvs. inte vid större marknader, dvs. inte  1/6, 22/6, 29/6 och 17/8 Var med och sälj något hemproducerat: Hantverk, frukt, blommor, plantor, sylt, bär, honung, grönsaker, fisk, bröd, blommor, stickat, virkat, snickrat, vävt mm. Ingen loppis! Ingen föranmälan. Egenproducerade varor från ortens hantverkare och småföretagare. Uteservering. Välkomna!
24 mar - 13 mar
TRÄ - utställning på Skellefteå musuem
Skellefteå är en del av en global trärörelse, där träets möjligheter är stora. Det är ett material som både känns ursprungligt och högteknologiskt. Träet kan användas på olika nyskapande sätt. Trä är inte enbart ett robust och miljövänligt material, det bär också på våra tankar om skönhet och ideal. Till och med vetenskapen bekräftar att vi mår bra av att omge oss av trä. Träet är och har varit en förutsättning för att vi människor ska kunna bo på de platser vi gör. Materialet binder oss samman med miljön runtomkring oss. Vernissage 24 mars kl. 13.00 För mer information och öppettider se Skellefteå museum  

Sunday 28 jul

28 jun - 28 jul
Art i art gallery in Ostvik
Skulpturer och Målningar. Utställare Roger Sandberg, Boden Tage Lundin, Vilhelmina Eva Astrid Westlund, Boden Tove Andresen, DK Lars Eriksson, Stockholm Anders Hägglund Ostvik Välkomna!
27 jul - 28 jul
Bergs summer café in Myckle
Helgöppet på Bergs sommarcafé i Myckle! Kom och fika hembakt fika! Öppet mellan 13-17, lördag -söndag.
7 jul - 22 aug
En kod som förändrar världen
Bibbi Good från Arvidsjaur var först ut i Sverige med att använda #metoo via sin mobiltelefon. Tekniska museet i Stockholm har gjort en utställning om detta som synliggör tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag och som första ort utanför Stockholm visas denna i Skellefteå från slutet av maj till slutet av augusti – på tre olika platser. 30/5-1/6 – Visas under Nordsken på Skellefteå Kraft Arena 10/6-30/6 – Visas på Stadsbiblioteket och har öppet bland annat i samband med Stadsfesten 7/7-22/8 – Visas på Skellefteå museum och har öppet bland annat i samband med Trästockfestivalen Genom en hashtag på sociala media kan ett budskap spridas över jorden och nå tusentals människor världen över, förena samhällen och splittra dem. Kvinnor anslöt sig till #metoo, bröt tystnaden, lämnade vittnesmål och stöttade varandra i en kamp mot sexuella trakasserier. Ett stycke programkod har fört människor samman att våga stå upp för sin rätt. Med internet som bas kopplas människor samman i en politisk motståndskraft via #metoo. Störst genomslag har rörelsen fått i USA med över hälften av alla tweets men sett till folkmängd ligger Sverige i topp. Utställningen En kod som förändrar världen #metoo, sätter rörelsen i ett sammanhang som visar förloppet från när begreppet metoo myntades 2006 till idag. Vad var upprinnelsen? Hur spred sig uppropen? Vad var det som gjorde att det blev så stort och vad har hänt sedan? Visualiseringen bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter, däribland Bibbi Goods tweet från Arvidsjaur. Bibbi var först ut med att använda #metoo i Sverige via sin mobiltelefon och hennes berättelse och telefon är nu en del i utställningen som har premiär i Skellefteå den 30:e maj på Nordsken. Efter Nordsken flyttas utställningen till Stadsbiblioteket för att vara i närheten av Stadsfesten när den sker och från juli månad finns den att beskåda på Skellefteå museum på Nordanå i samband med Trästockfestivalen. – Flera av uppropen kom från kvinnliga grupper med stark koppling till den kultur vi visar upp på Nordsken, bland annat #tystnadtagning och #vispelarintemed. Det är viktigt att fortsätta lyfta detta viktiga budskap så att vi får till en förändring i samhället. Vi är tacksamma över att vi får visa upp denna starka utställning och hoppas att den gör ett bestående intryck på våra besökare säger Linn-Marie Edlund, projektledare för Nordsken. Utställningen har producerats av Tekniska museet.
25 jun - 4 aug
Guided tours at Finnfors Hyrdo Powerplant
Besök Finnfors kraftverksmuseum och återupplev historien. Den mer än 100 år gamla kraftstationen står än idag intakt med generatorer, instrument och turbiner. Guidade turer Vi har guidade turer klockan 12:15 och 14:15. Vår fotoutställning visar livet och människorna kring en kraftstation från 1910 fram till 1960-talet. För hela familjen Det är ett trevligt utflyktsmål för hela familjen. I teknikboa kan både nyfikna vuxna och barn experimentera, både maskinistbostaden och rövargrottan är väl värda ett besök. I Café Finnfors kan du njuta av fika och lättare lunch i mysig miljö.
22 jun - 16 aug
Bjuröklubb's chapel in the summer of 2019
Program 2019 Mids.d. 22/6 kl. 11.00 Gudstjänst Åke Lundgren och Biskop Tomas Lövångers Kyrkokör under ledning av Mikael Lindberg. Lördag 29/6 kl 18.00 Reflektioner i sommarkväll Åke Lundgren och Liselotte J. Andersson Te/Kaffe och smörgås Söndag 30/6 kl. 11.00 Mässa Åke Lundgren och Liselott J. Andersson Indra Lindkvist Fredag 5/7 kl. 18.00 – 22.00 Lövångersnatta Strömming och lax på skäret. Kaffeservering och allsång vid kaffestugan. Fiskedamm, tipspromenad mm. 21.30 Andakt med Växtplats från Munkviken och Helena Marksén Söndag 7/7 kl. 11.00 Gudstjänst Åke Lundgren Bettans bönor 13.00 Kapellföreningens årsmöte Söndag 14/7 kl. 11.00 Gudstjänst Fredrik Juul Sara och Mats Renman Söndag 21/7 kl.19.00 Önskepsalmer Bertil Holmgren och Stefan Normark Te/Kaffe och smörgås Söndag 28/7 kl. 11.00 Gudstjänst Hans Marklund Peter Bergman och Stig Sörlin Söndag 4/8 kl. 11.00 Mässa Maria Klasson – Sundin Lina och Andreas Grenholm Söndag 11/8 kl. 11.00 Söndagsgudstjänst Catarina och Markus Nyström Fredag 16/8 kl. 20.00 Mässa Åke Lundgren Mikael och Elisabeth Lindberg Bjuröklubbs kapell sommaren 2019 Bjuröklubbs kapell drivs ideellt av Bjuröklubbs kapellförening. Stöd gärna verksamheten genom att bli ständig medlem. Det kostar 200kr och sätts in på bankgiro 926-4599. Märk inbetalningen med namn och adress. Gilla och följ oss gärna på Facebook: Bjuröklubbs kapellförening Arrangör: Svenska kyrkan Bjuröklubbs kapellförening
16 jun - 25 aug
Tells walks in 2019
Följ med på berättarvandring och upplev nya sidor av Skellefteå! Sommarens berättarvandringar visar upp dolda sidor av platserna som omger oss. Varje söndag under sommaren kan du uppleva en ny berättarvandring. Vandringarna börjar kl. 14.00 och tar ca en timme om inte annat anges. Barn under 12 år går gratis om inte annat anges, men behöver fribiljett som bokas på Skellefteå Turistcenter p.g.a. begränsat antal biljetter. Alla vandringar sker på egen risk. Pris 125 kr om inte annat anges vid köp på Skellefteå Turistcenter, vid köp på Ticketmaster tillkommer en serviceavgift. Biljetter kommer säljas på Skellefteå Turistcenter tel. 0910 – 45 25 15 och www.ticketmaster.se Endast förköp. Söndag 16 juni kl. 14.00 “Bland sorgträd och livsöden – en kyrkogårdsvandring” Följ med till Skellefteå landsförsamlings gamla kyrkogård från 1600-talet och ta del av spännande livsöden. Hör om kyrkans betydelse förr i tiden, i livet och i döden, om Skellefteå stads uppbyggnad och om våra förfäders förhållande till döden. Berättare är Pernilla Lindström som jobbar på Skellefteå Museum. Söndag 23 juni kl. 14.00 “Majorskan, prosten och lindanserskan” Kom till gamla hamnen i Ursviken. Kom och lyssna till en berättelse som utspelar sig vid mitten av 1800talet. Om Lovisa von Post som lämnar sitt adlig arv i Västmanland för att bedriva skeppshandel i Skellefteå, om prosten som ville ha en stad och om en tysk cirkusmusiker som förälskar i cirkusdirektörens dotter. Jan Sehlstedt från Skelleftebygdens berättarförening berättar. Välkomna! //Så hittar du! Kör Skelleftehamnsleden ner mot Skelleftehamn och sväng av mot ön i Ursviken. Du kan parkera efter Kanotstigen, öster om kanotudden. Vi kommer att samlas nere vid vattnet där berättelsen tar sin början.// Söndag 30 juni kl. 14.00 “Historisk cykeltur i Skellefteås stadsdelar” Med inledning i medeltiden, passeras två träbroar på en tidsresa genom böndernas och handlarnas stad med, nedslag i såväl miljonprogram som möjlighetstorg, kajplats som tjärhov samt två varv. Samling vid Nordanå huvudingång. Berättare är Rune Wästerby. Söndag 7 juli kl. 14.00 “Bland barfotaskomakare, spelmän, lönnkrogar och häxor på Brönet i Lund” En berättarvandring som går från den gamla affären upp på Brönet genom skogen förbi “Lönnkrogen” och “Häxans hus” först sedan fortsätta ner till byn där EA Linds uppfinnarverkstad stod. Tänk er snidade fåglar i träden och kvartingen i fickan att betala för spådomen med om man var nykär. Hör om hembyggda rullstolar, gruvsatsningar, instrumentbyggare, stordansare, målarmästare och barfotaskomakare. Det är ingen dum ide att ta med fika och avsluta vandringen med. Samling vid gamla Petterssons affär, adress Lund 19 (google kartan stämmer inte). Berättare är Åsa Lindström Öberg. Söndag 14 juli OBS! Kl. 12.00 Vandring genom ”Vitterlandet” En berättarvandring genom de trolska skogarna på norra sidan Burträsket. Med berättelser och skrönor om vittra och andra mystiska väsen av Pär-Erik Wikström. Fika i vacker skogsmiljö bjuds också på under färden. Start vid korsningen gamla kyrkstigen, Sockenvägen i byn Södra Renbergsvattnet sedan följer vi kyrkstigen söder ut till byn Risnäs Där vandringen avslutas i Familjen Wikströms konst-atelje. Återtransport till start kommer att finnas där. Sträckan är cirka 6 km. Vandringen ej handikappvänlig då den följer gamla skogsstigar. Samling kl. 12.00!  Söndag 21 juli kl. 14.00-16.00 “Emigranterna från Yttervik” ”Det enda man kunde göra var att gifta sig. Men då var man inte längre fri. I USA, där kunde man vara fri. Och vi hade roligt! ” Så berättade Cecilia Nelson om det val hon gjorde i unga år att lämna sin hemby Yttervik och  emigrera till USA – som så många andra i Sverige gjorde i början av 1900-talet. På ålderns höst kom hon tillbaka och berättade då livfullt för sina släktingar om livet som emigrant. Berättarvandringen startar vid huset som Cecilia och hennes två syskon växte upp i. Huset, med interiör från början av 1900-talet, foton och berättelser tar oss tillbaka i tiden. På lättgångna skogstigar går vi ner till Nilsviken och de gamla båthus som vilar där med båtar, fiskeutrustning och minnen från förr. Samling i Norra Yttervik 135. Berättarna är Barbro och Karin Viklund. Söndag 28 juli kl. 14.00 “Bland stormän och pigor i 1600-talets Västerbotten” En berättarvandring som börjar vid kyrkparken, tar oss förbi den karaktäristiska Hästskosjön och Fällforsen och slutar vid bronstatyn över laxfiskaren. En berättelse om dåtidens mäktiga män, deras stordåd, deras illgärningar och en modig piga som förändrade allt med livet som insats. En historia som ligger rätt i tiden. Det är ingen dum ide att ta med fika och avsluta vandringen med en pratstund. Samling vid Fällfors kyrka. Berättarna är Åsa Lindström Öberg. Söndag 4 augusti “Nybyggarna i Rismyrliden – bland kor, mygg och vitterstigar” Vem bodde i Rismyrliden? Vilka var de och vilka arbetsuppgifter hade de? Häng med på en spännande skildring av verklighet och folktro i en miljö som tar dig med tillbaka till 1800- talet. Berättar är Ulf Lundström. Söndag 11 augusti kl. 14.00 (alternativ 1) “50 år med teater i Skellefteå 1969-2019” För femtio år sen placerade Riksteatern en regional teatergrupp i Skellefteå som fick namnet Västerbottensensemblen. Samarbete med Sara Lidman, Henning Mankell och många fler präglade denna pionjärtid med skolteater och den tidens politiska pjäser. 1980 inleddes länsteaterepoken efter en långdragen kamp med Umeå om var länsteatern skulle etableras. 1984 flyttade verksamheten in i den nyrenoverade Brunnsteatern med Sveriges första Black Box, en helt flexibel teaterlokal av dåtidens modernaste snitt. 2021 ska man återigen packa ihop och flytta till det nya kulturhuset, den kanske största händelsen i teaterns historia. Vilka utmaningar innebär detta? Samling på Storgatan 35 utanför Medborgarskolan, bredvid teaterns första lokal. Berättare: Robert Herrala, verksamhetschef på Nordiskt Berättarcentrum. Söndag 11 augusti kl. 14.00 (alternativ 2) Finnforsrövarna – familjevandring med Skelleftebygdens Berättarförening Välkommen att besöka platsen där de omtalade Finnforsrövarna bodde på 1500-talet! Vi berättar rövarhistorierna på vårt sätt! Med hjälp av berättelser, sång och musik erbjuds du följa med på en resa tillbaka i tiden. Från 5 år och uppåt. Ta med eget fika. Inga toaletter i närheten. Ojämn terräng, olämplig för barnvagnar och rullstolar. Obs!  60:- per person som fyllt 5 år. Samling vid Finnforsgrottan. Vägbeskrivning erhålles vid anmälan.   Söndag 18 augusti kl. 14.00 “Ormens väg – ligger den i Skellefteå? Jamenvisst!” Följ med på en berättarvandring bland fantasifulla berättare i ett fiktivt Västerbotten. Västra Eriksberg, förvandlas under en timme till en spännande berättarmylla där författare, döda som levande, kända som okända tar plats. Ett nedslag i Västerbottens starka berättartradition. Samlingsplats norr om Erikslidsrondellen, ca 50 meter uppför backen i korsningen Ormens väg/Lisbet Salanders gata. Berättare är Kerstin Andersson. Söndag 25 augusti kl. 10.00 “Heldagsvandring till Risböle fäbodar” Vi vandrar den stig som Risbölebönderna vandrade med sin kreatur till fäbodarna på Storön för höstbetet. Under vandringen får vi höra hur det var att leva på en fäbod men även hur stuglivet växte fram i Bäckfjärden. Väl framme belönas vi med svampsoppa. Vägen tillbaka till start följer samma väg som mjölken från fäbodarna gjorde, med båt över fjärden. Berättare: Ulrika Rönnlund. Arrangör är Skellefteå kommun i samarbete med Skellefteå museum, Visit Skellefteå, Skelleftebygdens berättarförening och ett antal eldsjälar.
16 jun - 11 aug
Flea market at Folkparken Skellefteå
Välkommen till Skellefteås största loppis! Fynda bland ett stort utbud av begagnade prylar eller sälj dina egna gamla saker och ge dem ett nytt liv! Vi kommer öppna upp ett café varje söndag. Glass, kaffe, fikabröd, läsk, godis, varmkorv & bröd med mera kommer erbjudas i caféet. Information till dig som försäljare: Du som sålt på sommar-loppisarna tidigare år kommer känna igen dig, det är samma upplägg som tidigare. Ingen förhandsbokning finns under sommaren utan först till kvarn gäller. Från och med 00:01 på söndagsnatten får man komma och ställa upp sin försäljningsplats. De allra flesta försäljare kommer och ställer upp ungefär vid 08:00 på morgonen. Det kostar precis som tidigare 150 kr/plats. I år har du även möjlighet att betala med kort vilket vi föredrar, självklart funkar även kontanter för den som inte har möjlghet. Bord att placera dina saker på tar man med sig, det finns inga bord att hyra på plats. Loppisen har öppet mellan 11:00 – 14:00 och vi ser gärna att man har alla sina prylar på plats ungefär en timme innan. Ofta sker det att besökare kommer tidigare så då är det bra att vara förberedd. Vi ser gärna att allt som man tar med sig till Folkparken också följer med hem efter loppisen. Sopkorgar finns på området för mindre skräp. Större föremål och kartonger får man ta med sig hem och slänga. Loppis på Folkparken Skellefteå Facebook>>  
15 jun - 1 sep
Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost
15/6-1/9 2019 Lap-See Lam – Horizontal Landscape, Vertical Ghost Vernissage 15/6 kl. 13:00 Lap-See Lam lånar ofta antropologens arbetssätt som konstnärlig metod i sitt utforskande kring minne, historia och kulturell förskjutning. I hennes soloutställning på Skellefteå Konsthall är verken som visas bärare av dolda historier och framtidsberättelser som luckrar upp gränserna mellan fiktion och verklighet, dåtid och framtid. Här har spökgestalten fått en framträdande roll, både som karaktär och metafor, ibland synlig och ibland skymd genom hela utställningen. I videoverket Mother´s Tounge (2018), ett verk av Lap-See Lam och filmregissören Wingyee Wu, tas betraktaren med på en delvis spekulativ tidsresa genom den svenska kinakrogens historia. Verket innefattar ett stycke nutidshistoria och samtidigt en uppdiktad berättelse där tre generationer kvinnors monologer rör liv i exil, språk och identitet i kapitlen dåtid (1978), nutid (2018) respektive framtid (2058). Berättelsen guidas av restaurangens egen röst. I de olika videosegmenten agerar 3D-modeller av kinakrogar fond till berättelser som på något sätt är kopplade till platsens olika arkitektoniska rum. De avskalade 3D- skannade miljöerna av kök och matsalar bildar horisontella landskap och människor i dem blir vertikala spöken, som illustrerar fragment av lagrad tid och transformation. Lap-See Lam har med sitt verk Beyond Between (2018) rekonstruerat objekt från en snart svunnen svensk kinakrogsmiljö. Valet att framställa objektet som en museal antik artefakt blir övertygande i läsningen som ett minnesvärt föremål. Verket Beyond Between är utfört i 3D – utfräsning med en konstruktion som är hämtad från ett tak i pagoda-stil oftast förekommande på tempel men i Sverige mest som ett innertak i kinarestaurangmiljö. Utlyft som en artefakt uppstår nya tolkningar om vad som blir värt att minnas. The Ghost (2018) Gestalten av ett spöke har alltid varit närvarande i Lap-See Lam arbeten, spöket dök upp första gången i hennes skannade miljöer som en digital störning, bug eller ett fragment och har sedan dess vuxit fram gradvis som ett objekt eller en karaktär.  Det ogripbara av en plats och ett rum, hur enskilda minnen och historia präglar den med sin närvaro och frånvaro ser Lap-See Lam spöket som en metafor för det osynliga och det frånvarande. Spöket får symbolisera människors rädsla för det okända och det främmande men också vara en tidsresenär mellan synliga och osynliga rum. Det kan betyda de sätt på vilket minne och historia dröjer sig kvar inom det levande närvarande. Lap-See Lam föddes 1990 i Stockholm och är utbildad åren 2013- 2016 vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. År 2017 fick Lap-See Lam motta Maria Bonnier Dahlins stipendium. Foto: Beata Servin Arr: Skellefteå kommun Välkommen! Skellefteå konsthall För öppettider och annan praktisk information om Nordanå   
5 jun - 25 aug
Worldbuilding, Horror, Game and VFX
Låt dig inspireras och fascineras av en spännande utställning skapad av Visuellgestaltning Film & digitaldesign Luleå tekniska universitet Skellefteå De två Skellefteå baserade studieprogrammen Visuellgestaltning Filmdesign & Visuellgestaltning Digitaldesign slår upp portarna till utställningen där de lyfter fram vårens arbete. I utställningen visas skräckfilmsproduktioner i form av filmer och föremål, digitala visuella effekter för film, spelprojekt och projekt där studenterna har skapat modeller och filmade sekvenser av en framtidsvision. Utbildningarna är på kandidatnivå (tre år) och ger studenterna en grund till att arbeta inom film och spelbranschen. Pågår 5/6 till den 25/8 2019 Vernissage Skellefteå museum, Nordanå, 5 juni kl.17-19, välkommen! Arr. Skellefteå museum Öppettider Nordanå Tisdag 10- 19 (sommartid 10-16) Onsdag-söndag 10-16
30 maj - 25 aug
Dinosaurs The Exhibition
Upplev giganternas värld! 30 maj – 25 augusti Ta ett steg tillbaka i tiden och kliv in i en förtrollad värld, vår historia! För 65 miljoner år sedan styrde de mest otroliga varelserna planeten jorden. I sällskap av 30 dinosaurier kommer du garanterat känna dig väldigt liten i närvaron av dessa jättar. Du kommer bli överväldigad av storleken och rösterna på Triceratops, Brachiosaurus och inte minst den respektfulla Tyrannosaurusen även kallad T-Rex. Välkommen till Dinosaurs The Exhibition! “Tyrannosaurus rex is still the biggest, baddest land predator of all time. It was the size of a city bus, with a head almost as long as Tom Cruise is tall and a smile every bit as devastating. Scientists are just as smitten as the rest of us” George Etheredge for The New York Times UTSTÄLLNINGEN De flesta vuxna som minns säkert sina egna dinosaurieår. Och det har sina enkla förklaringar. Dinointresset brukar uttryckas som att dinosaurier är spännande för att de är stora, farliga och utdöda. När du gästar Dinosaurs The Exhibition kliver du in i en fascinerande odödlig värld med livstrogna dinosaurier och fossiler. På mer än 1000 kvadratmeter upplever gästerna vår planets mystiska förflutna. Barn och deras föräldrar kommer att möta imponerande kolosser – som tack vare sofistikerade animeringar rör sig på ett livligt sätt – samtidigt som man befinner sig mitt i utformade landskap från historiska perioder i vår jordhistoria. Äventyrsutställningen, som har specialdesignats för barn och familjer, innehar flera interaktiva moment. Den förklarar vilka fenomen som ledde till utvecklingen av olika typer av dinosaurier, alla specifika för var och en av de sju kontinenterna – tills det att meteoritens inverkan för evigt slog ut de majestätiska arterna. Utställningen gästar Skellefteå under perioden 30 maj till 25 augusti. Mixen mellan pedagogik och upplevelser gör att den årligen lockat tusentals gäster världen över. Utställningen är producerad av Imagine Exhibitions, USA. ÖPPETTIDER & BILJETTINFORMATION Vilka öppettider gäller? Öppettiderna varierar något. Se under länken Öppettider & priser för aktuella tider. Vad kostar ett besök? Se under länken Öppettider & priser för utställningens olika priskategorier. Var kan jag köpa biljetter? Du kan köpa biljetter på plats, på Skellefteå turistcenter, online eller på plats. -Erbjudande: Om ni är intresserad att se sommarteatern Bröderna Lejonhjärta och om ni har bokat på Dinoutställningen så är det halva priset på vuxen biljetter 155 kr/st (ordinarie pris 310 kr/st), barn 150 kr/st. Bokas på Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452515 eller över disk, erbjudandet gäller vid uppvisande av Dinobiljetterna. Gruppbokningar görs via bokningsidan dirketlänk eller direkt med Nordic Exhibitions på 011-26 50 50. – Antalet biljetter i en gruppbokning kan justeras fram till 10 dagar innan planerat besök. Därefter är bokningen bindande. – Betalning av en gruppbokning kan ske på plats eller via faktura.
25 maj - 11 aug
Art and photo exhibition in Skråmträsk kvarn
Ett KRAV-märkt kafé i kvarnmiljö.  Konstutställningar kommer att visar på övre våningen i kvarnen under kaféets öppettider under perioden 25/5 – 11/8 (hiss finns). 25 maj – 28 juni   Magdalena Sandberg , Umeå. Foto på sidentyg. Vernissage lörd 25 maj kl 13-15 29 juni – 12 juli   LisaLove Bäckman , Skellefteå. Fotokonst Vernissage lörd 29 juni kl 13-15 13 juli – 26 juli   Inga-Britt Nilsson, Skellefteå. Konstutställning. Vernissage lörd 13 juli kl 13-15 27 juli – 11 augusti   Matilda Skogsskir , Bygdsiljum. Blandkonst Vernissage lörd 27 juli kl 13-15
24 mar - 13 mar
TRÄ - utställning på Skellefteå musuem
Skellefteå är en del av en global trärörelse, där träets möjligheter är stora. Det är ett material som både känns ursprungligt och högteknologiskt. Träet kan användas på olika nyskapande sätt. Trä är inte enbart ett robust och miljövänligt material, det bär också på våra tankar om skönhet och ideal. Till och med vetenskapen bekräftar att vi mår bra av att omge oss av trä. Träet är och har varit en förutsättning för att vi människor ska kunna bo på de platser vi gör. Materialet binder oss samman med miljön runtomkring oss. Vernissage 24 mars kl. 13.00 För mer information och öppettider se Skellefteå museum  

Monday 29 jul

29 jul
Jazzkonsert – Hällgren/Löfgren/Fällman/Holmström kvartett S [...]
Välkommen till jazzkväll i Skråmträsk Kvarn. Måndag 29 juli kl 19.00 Entré 100kr (stud/ungdom 60kr) Boka biljetter här (Tickster) eller köp på Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452515. Hällgren/Löfgren/Fällman/Holmström kvartett är en jazzgrupp med unga musiker med gemensamt intresse för improvisation i jazzens anda. Alla härstammar från Skellefteå men har spridit ut sig i landet för att studera på olika jazzutbildningar. De kommer tillbaka i sommar för att spela blandad musik både från jazzens standardrepertoar samt egna kompositioner. Bandet består av: Benjamin Löfgren – Trumpet & Flygelhorn, Pontus Fällman – Gitarr, Jakob Hällgren – Bas, Olle Holmström – Trummor. Arr: Skråmträsk Kvarn i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Burträsk.
7 jul - 22 aug
En kod som förändrar världen
Bibbi Good från Arvidsjaur var först ut i Sverige med att använda #metoo via sin mobiltelefon. Tekniska museet i Stockholm har gjort en utställning om detta som synliggör tekniken som möjliggjort metoo-uppropens genomslag och som första ort utanför Stockholm visas denna i Skellefteå från slutet av maj till slutet av augusti – på tre olika platser. 30/5-1/6 – Visas under Nordsken på Skellefteå Kraft Arena 10/6-30/6 – Visas på Stadsbiblioteket och har öppet bland annat i samband med Stadsfesten 7/7-22/8 – Visas på Skellefteå museum och har öppet bland annat i samband med Trästockfestivalen Genom en hashtag på sociala media kan ett budskap spridas över jorden och nå tusentals människor världen över, förena samhällen och splittra dem. Kvinnor anslöt sig till #metoo, bröt tystnaden, lämnade vittnesmål och stöttade varandra i en kamp mot sexuella trakasserier. Ett stycke programkod har fört människor samman att våga stå upp för sin rätt. Med internet som bas kopplas människor samman i en politisk motståndskraft via #metoo. Störst genomslag har rörelsen fått i USA med över hälften av alla tweets men sett till folkmängd ligger Sverige i topp. Utställningen En kod som förändrar världen #metoo, sätter rörelsen i ett sammanhang som visar förloppet från när begreppet metoo myntades 2006 till idag. Vad var upprinnelsen? Hur spred sig uppropen? Vad var det som gjorde att det blev så stort och vad har hänt sedan? Visualiseringen bygger bland annat på forskaren Christopher Kullenbergs insamlade data från Twitter, däribland Bibbi Goods tweet från Arvidsjaur. Bibbi var först ut med att använda #metoo i Sverige via sin mobiltelefon och hennes berättelse och telefon är nu en del i utställningen som har premiär i Skellefteå den 30:e maj på Nordsken. Efter Nordsken flyttas utställningen till Stadsbiblioteket för att vara i närheten av Stadsfesten när den sker och från juli månad finns den att beskåda på Skellefteå museum på Nordanå i samband med Trästockfestivalen. – Flera av uppropen kom från kvinnliga grupper med stark koppling till den kultur vi visar upp på Nordsken, bland annat #tystnadtagning och #vispelarintemed. Det är viktigt att fortsätta lyfta detta viktiga budskap så att vi får till en förändring i samhället. Vi är tacksamma över att vi får visa upp denna starka utställning och hoppas att den gör ett bestående intryck på våra besökare säger Linn-Marie Edlund, projektledare för Nordsken. Utställningen har producerats av Tekniska museet.
1 jul - 19 aug
Try dancing
I sommar kommer dansföreningarna i Skellefteå, i samarbete med Skellefteå kommun att anordna prova-på-dans på Nordanå. 1 juli – Guldstalaget, Gillesdans 8 juli – Skellefteå Dansklubb, WestCoast Swing 29 juli – Skellefteå Tangosällskap, Argentinsk Tango 5 augusti – GoldTown Feet of Fire, Linedance 12 augusti – Magdans 19 augusti – Salsa Tid: 18:00 Plats: Nordanå, Dansbanan Snäckan Välkommen!  
24 jun - 5 aug
Summer Qigong in Nordanå
Gratis qigongträning under ledning av ledare från Norrchi. Måndagar kl 17.30-18.30 på Nordanå (vid dansbanan). Sju måndagar i sommar. Start må 24/6. Inga förkunskaper behövs. Ingen kostnad, ingen föranmälan. Välkomna! Evenemang på Facebook
30 maj - 25 aug
Dinosaurs The Exhibition
Upplev giganternas värld! 30 maj – 25 augusti Ta ett steg tillbaka i tiden och kliv in i en förtrollad värld, vår historia! För 65 miljoner år sedan styrde de mest otroliga varelserna planeten jorden. I sällskap av 30 dinosaurier kommer du garanterat känna dig väldigt liten i närvaron av dessa jättar. Du kommer bli överväldigad av storleken och rösterna på Triceratops, Brachiosaurus och inte minst den respektfulla Tyrannosaurusen även kallad T-Rex. Välkommen till Dinosaurs The Exhibition! “Tyrannosaurus rex is still the biggest, baddest land predator of all time. It was the size of a city bus, with a head almost as long as Tom Cruise is tall and a smile every bit as devastating. Scientists are just as smitten as the rest of us” George Etheredge for The New York Times UTSTÄLLNINGEN De flesta vuxna som minns säkert sina egna dinosaurieår. Och det har sina enkla förklaringar. Dinointresset brukar uttryckas som att dinosaurier är spännande för att de är stora, farliga och utdöda. När du gästar Dinosaurs The Exhibition kliver du in i en fascinerande odödlig värld med livstrogna dinosaurier och fossiler. På mer än 1000 kvadratmeter upplever gästerna vår planets mystiska förflutna. Barn och deras föräldrar kommer att möta imponerande kolosser – som tack vare sofistikerade animeringar rör sig på ett livligt sätt – samtidigt som man befinner sig mitt i utformade landskap från historiska perioder i vår jordhistoria. Äventyrsutställningen, som har specialdesignats för barn och familjer, innehar flera interaktiva moment. Den förklarar vilka fenomen som ledde till utvecklingen av olika typer av dinosaurier, alla specifika för var och en av de sju kontinenterna – tills det att meteoritens inverkan för evigt slog ut de majestätiska arterna. Utställningen gästar Skellefteå under perioden 30 maj till 25 augusti. Mixen mellan pedagogik och upplevelser gör att den årligen lockat tusentals gäster världen över. Utställningen är producerad av Imagine Exhibitions, USA. ÖPPETTIDER & BILJETTINFORMATION Vilka öppettider gäller? Öppettiderna varierar något. Se under länken Öppettider & priser för aktuella tider. Vad kostar ett besök? Se under länken Öppettider & priser för utställningens olika priskategorier. Var kan jag köpa biljetter? Du kan köpa biljetter på plats, på Skellefteå turistcenter, online eller på plats. -Erbjudande: Om ni är intresserad att se sommarteatern Bröderna Lejonhjärta och om ni har bokat på Dinoutställningen så är det halva priset på vuxen biljetter 155 kr/st (ordinarie pris 310 kr/st), barn 150 kr/st. Bokas på Skellefteå Turistcenter tel. 0910-452515 eller över disk, erbjudandet gäller vid uppvisande av Dinobiljetterna. Gruppbokningar görs via bokningsidan dirketlänk eller direkt med Nordic Exhibitions på 011-26 50 50. – Antalet biljetter i en gruppbokning kan justeras fram till 10 dagar innan planerat besök. Därefter är bokningen bindande. – Betalning av en gruppbokning kan ske på plats eller via faktura.
25 maj - 11 aug
Art and photo exhibition in Skråmträsk kvarn
Ett KRAV-märkt kafé i kvarnmiljö.  Konstutställningar kommer att visar på övre våningen i kvarnen under kaféets öppettider under perioden 25/5 – 11/8 (hiss finns). 25 maj – 28 juni   Magdalena Sandberg , Umeå. Foto på sidentyg. Vernissage lörd 25 maj kl 13-15 29 juni – 12 juli   LisaLove Bäckman , Skellefteå. Fotokonst Vernissage lörd 29 juni kl 13-15 13 juli – 26 juli   Inga-Britt Nilsson, Skellefteå. Konstutställning. Vernissage lörd 13 juli kl 13-15 27 juli – 11 augusti   Matilda Skogsskir , Bygdsiljum. Blandkonst Vernissage lörd 27 juli kl 13-15

Read more

Become a better wild-life photographer

Emma Dennehy wanted to experience what is sometimes referred to as the last wilderness in Europe — whilst also becoming a better photographer. She travelled to Kalvträsk and to see Conny Lundström.

Taggar
Shape
Foto
Shape
Photo
Shape
Fishing
Shape
Story

Beauties and beasts

When it comes to sport fishing, Skellefteå is primarily known for two species of fish: salmon and pike. Or beauty and the beast, as some people say.
Summer Summer
Bygdsiljum
Bygdsiljum
Shape
Annorlunda boende
Shape
Annorlunda boende

Stay in a Church Town

In many ways, church towns are synonymous with the olden days, when people had to travel long distances because of mandatory church service attendance...
Summer
Lövånger
Lövånger
Shape
Adventure
Shape
Äventyr

A walk on the frozen sea

The ice age is always present along the coast of Swedish Lapland. From the constant land elevation to the barren, windswept frozen sea.
Summer
Kågnäsudden
Kågnäsudden
Shape
Nature
Shape
Naturnära

EXTREME GOLDEN EAGLE PHOTOGRAPHY

Imagine leaving all the stress and all the noise behind you for a couple of days, breathe the fresh winter air of the forest and meet its four-legged or winged residents eye to eye as you take on the role of nature [...]

Shape
Culture
Shape
Kultur

Kalvtraskski – The oldest ski in the world

To say that cross-country skiing was invented in the area around Skellefteå might not be entirely true. However, no one can dispute the fact that the oldest ski in the world was found in a marsh just outside the sm [...]

Shape
Natur
Shape
Natur

Moose safari, pot-boiled coffee and ice cold swims!

The Svansele Wilderness Centre is in many ways a first step into what could be called Europe’s last wilderness. From an easy start with pot-boiled coffee, cinnamon buns and ...
Summer
Svansele
Svansele
Shape
Adventure

A PAIR OF ICE BLUE HUSKY EYES

If it’s the first time you have ever met a pack of enthusiastic huskies, no wonder you would be a bit reserved. However, there’s absolutely nothing to be afraid of. Join the British couple Sabina and Pete for th [...]

Winter swim – a declaration of love for the cold and dark

In February Skellefteå will host the Scandinavian Winter Bathing Championship. The championship is also part of the Winter Swimming World Cup.

Taggar
Shape
Äventyr
Shape
Äventyr
Shape
Nature
Shape
Tips

Get close to nature

People are concentrated in the towns and cities, leaving the countryside for other things. From a visitor’s perspective, that is actually no bad thing. It means 2.2 inhabitants/square kilometre in the Skellefteå [...]

A photographer’s good life

Imagine that someone who has travelled all over the world chooses to settle down in Boliden, just outside Skellefteå, in Swedish Lapland. Why, you might wonder? Well, it’s because Boliden is the best place on earth...

Taggar
Shape
Foto
Shape
Foto