Bästa praxis: Porsche on ice

Det är februari. Himlen är knallblå och luft isande frisk. På sjön Varuträsket har Thorbjörn plogat en nästan två kilometer långa isbana. Den har allt. Långa raksträckor. Chikaner. Hårnålar. Ja, allt. Och tanken är att 22 av italienska Porsches premiumkunder ska utbildas i bilkörning a lá Swedish Lapland...

PORSCHE PÅ VARUTRÄSKET

De där fantastiska februaridagarna då italienska Porsche besökte Skellefteå, Swedish Lapland och gjorde heder av isen på Varuträsket - bara för att få uppleva hur det är att köra bil på fruset vatten.

Det är februari. Himlen är knallblå och luften isande frisk. På sjön Varuträsket har Thorbjörn plogat en nästan två kilometer långa isbana. Den har allt. Chikaner. Hårnålar. Och långa raksträckor.
– Jo, det är som på riktigt, flinar han.
Tanken är att på den där banan ska 22 av italienska Porsches premiumkunder utbildas i bilkörning a lá Swedish Lapland.

Köldrekord

Det handlar inte om någon buskörning. Snarare tvärtom. Varje förare har en egen instruktör som undan för undan höjer svårighetsgraden. I strandkanten står en timrad kåta. Den fungerar som både restaurang och värmestuga. Och det behövs, för en februaridag  långt upp i den nordliga hemisfären kan vara kall. Riktigt kall.

– Men det är nog inte mer än -15, säger Thorbjörn.
Veckan innan var en annan grupp italienare på besök. Då slog samtliga personliga köldrekord. Med god marginal.
– Kvicksilvret ramlade ner strax under trettiostrecket, ler han. Det var visst hur kul som helst.

Dynamisk arena

Skellefteå är en modern stad där det är enkelt att mötas, och en stor del till det är närheten till naturen. Eller till staden, om man så vill. Den där sömlösa övergången mellan skog och stad sätter sin prägel på allt. Hur du ser på livet. På problem och hur du kommer fram till pragmatiska lösningar. Men det innebär också att du har sköna restauranger, bra boenden och minimala transfertider till skogen, myrarna, sjöarna, älvarna och allt det där andra som skapar en enorm, dynamisk arena för ärliga upplevelser. Här är du helt enkelt varmt välkommen till kylan och mörkret.

"Thank you very much to you, our team really appreciate your fantastic welcome in skelleftea, great job. I'm absolutely sure that we'll meet you again and again. I like skelleftea very very much, wonderfull place, lovely people." - Marzio Nieddu, Porsche.