Emma Dennehys bilder av Skellefteås natur

"Allt det här vattnet är fantastiskt", säger hon och blåser försiktighet på den heta tekoppen. "Sjöar, bäckar, myrmarker, älvar. Ja, det finns hur mycket som helst. En rätt exponerad himmel som speglas i en blank vattenyta, någonstans mitt i inne i det storslagna skogslandskapet … Ja, behöver jag säga något mer?"

SÅ BLIR DU EN BÄTTRE NATURFOTOGRAF

Emma Dennehy ville uppleva naturen i Swedish Lapland - men också bli en bättre naturfotograf. Då styrde hon sin resa till Kalvträsk och Conny Lundström.

– Den där, säger Emma och pekar på skärmen. Den bilden är jag riktigt nöjd med.
Vi sitter runt köksbordet i ett litet hus i Kalvträsk. Jag och Emma Dennehy. Framför oss står Emmas laptop och bilden som Emma pekar på visar en större hackspett i flykten.
– Det kanske inte är världens ovanligaste fågel men det är en bra actionbild, berömmer Conny. Skärpan sitter och färgerna är fina.
Conny Lundström är vildmarksfotografen som erbjuder naturfotoupplevelser i trakterna runt Skellefteå. Emma är från Irland. Hon är ”wild-life-biologist” och har bland annat studerat vindkraftsutbyggnadens påverkan på den spanska vargstammen. Dessutom är hon amatörfotograf.

Emma har varit i Kalvträsk i tio dagar och hennes besök tjänar två syften.
– För det första har jag aldrig varit så här långt norrut tidigare, berättar hon. Jag älskar friluftsliv och det nordliga rummet. Den där känslan av att allt är på riktigt, att det kan dyka upp en älg eller en lavskrika precis när som helst, är obetalbar.

Fiskgjuse i flykten.

Bättre naturfotograf

Förutom en rejäl dos subarktisk fauna har Emma även tänkt att hennes vistelse i norr ska resultera i att hon blir en bättre fotograf.
– Tidigare tryckte jag liksom bara av. Såg jag en fågel på en gren, tog jag en bild på fågeln och grenen och fortsatte med mitt liv som om inget hade hänt. Nu är det annorlunda. Tack vare Conny har jag högt ribban rejält. Jag försöker verkligen tänka till innan jag trycker av. Vilken komposition funkar bäst för motivet? Hur ljuset faller? Finns det störande element i bakgrunden?

Emma berättar också vad hon numera tycker om en klarblå himmel.
– De är överskattade. Moln däremot är bra. De lyfter hela bilden och ger karaktär åt himlen. En gråmulen dag är också fin. Det ger ett mjukt, härligt ljus som passar utmärkt om du till exempel vill porträttfotografera djur.

Orrtupp på myren, fullt upptagen med att spela.

Vatten och ljusa nätter i Swedish Lapland

I Skellefteåregionen finns 1500 sjöar, 5 älvar, 300 kilometer kust och oräkneliga bäckar och myrmarker och det är något som gjort intryck på Emma.
– Allt det här vattnet är fantastiskt, säger hon och blåser försiktighet på den heta tekoppen. Sjöar, bäckar, myrmarker, älvar. Ja, det finns hur mycket som helst. En rätt exponerad himmel som speglas i en blank vattenyta, någonstans mitt i inne i det storslagna skogslandskapet … Ja, behöver jag säga något mer?

En annan sak som fascinerar är de ljusa nätterna i norr.
– Andra natten låg vi i gömslen och fotade orrspel. Klockan var runt tre på morgonen och strax innan orrarna började spela tänkte jag att jag borde vara trött, men det var jag inte. Ljuset var enastående, liksom drömsk. Fåglarna kom så nära och vattnet på den våta myren skvätte åt alla håll. Orrarna tycktes inte alls bry sig om mig och min kamera. Det var magiskt.

Större hackspett i flykten.

Oberäknelig vildmark

Förutom orrar har Emma också hunnit fota älg, pärluggla, slaguggla, ren och fiskegjuse. Bland annat.
– Fiskgjusen fick vi redan första dagen. Då vi bland paddlade bland isflak på Kalvträsket. Precis innan vi upptäckte rovfågeln, steg en stor älgtjur ner till strandkanten.
Tyvärr var älgen bortom fotoavstånd men det blev en bra fågelbild. Och Emma skulle få en ny chans på älg.
– Vi hittade en älgko med kalv alldeles i utkanten av byn, säger Conny.
– Efter att vi hade kört omkring i stora delar regionen och utan framgång spanat efter älg, skrattar Emma.

Emma fortsätter att visa bilder och berätta. Hennes entusiasm går inte att ta miste på. Jag får veta hur renbilden kom till. Hur slagugglan med musen i munnen satt och väntade på att Emma skulle få ta hans porträtt.
– Han satt där så tålmodigt och väntade på klartecken från honan att komma med sitt byte. Och det var tur, för då kunde jag vänta in lite moln som diffuserade det hårda solljuset.
Så stannar hon upp och säger:
– Men här är nog ändå min favoritbild.
Det är en pärluggla som lite yrvaket och storögt kikar ut ur en hålighet i en trädstam.
– På sätt och vis känner jag igenom mig i den där ugglan, skattar Emma.

Storögd slaguggla, som Emma på sätt och vis känner igen sig i.

Läs också

Förnämliga fiskevatten

Det krävs fina fiskevatten för att fostra duktiga fiskare, och i trakterna runt Skellefteå finns det en anmärkningsvärd hög koncentration riktiga storfiskare.

Taggar
Shape
Fiske
Shape
Tips
Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.

Neil har fokus på ljuset

Tänk att någon som varit nästan överallt på hela jordklotet väljer att slå sig ner här. Varför, kanske någon undrar? Jo, för det är nämligen världens bästa plats...

Taggar
Shape
Foto
Shape
Story
Shape
Äventyr
Shape
Tips

Tips på 6 äventyr

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.
Sommar
Svansele
Svansele

En berättarvandring

Nordanå är ett av Skellefteås absolut populäraste utflyktsmål och det är inte så konstigt — här finns några av sommarens allra rödaste smultronställen. Följ med på en berättarvandring från öst till väst, regisserad Skellefteå museum.

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

Upptäck Bonnstan – en kulturhistorisk skattkista

Få andra platser har historien så tydligt skriven i byggnaderna som Bonnstan i Skellefteå, den gamla kyrkstaden med anor ända från 1600-talet....

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål
Shape
Äventyr
Shape
Tips

3 SKÖNA UPPLEVELSER PÅ 2 HJUL

Kort och gott handlar Downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar.

Shape
Aktivitet
Shape
Tips

GOLF, BANGOLF ELLER DISCGOLF?

Golfen har gjort en riktig klassresa, från överklass till brett folknöje. Dessutom har sporten knoppat av sig och blivit till helt nya aktiviteter och därmed trevliga sommarnöjen för hela familjen.

Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

Besök en konstnär i sommar – eller 8

- Sommarsalong. Visst låter det härligt? ler Charlotte när hon hälsar välkommen på Galleri 1. Vi har faktiskt fantiserat om nåt sånt här i flera år men nu blir det äntligen av.
Charlotte är en [...]

Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

Bo i Lövånger Kyrkstad

Kyrkstäder är på många sätt synonymt med dåtidens stora avstånd och plikten att gå i kyrka. Den svenska allmogen fick nämligen...
Sommar
Lövånger
Lövånger
Shape
Naturreservat
Shape
Tips

VITBERGEN – ETT AV SKELLEFTEÅS 31 NATURRESERVAT

Mycket i Skellefteå handlar om natur, och det är inte så konstigt. För räknar man bort Skellefteå stad finns det i genomsnitt bara 2,2 personer/ kvadratkilometer - och ur ett naturturiststiskt perspektiv är d [...]

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

12 UTFLYKTSMÅL ATT UPPTÄCKA

En riktigt bra sommardag handlar ibland om att bara vara spontan. Att välja en plats — kanske en ny som du aldrig tidigare besökt eller en gammal favorit du länge velat återvända till — och bara ge sig av. [...]

Shape
Foto
Shape
Story

FÅNGA VILDMARKEN

För några år sedan följde jag med Conny upp på självaste Vitberget. Då vandrande vi. Och klättrade. 17 meter upp i utsiktstornet på toppen. Då var det natt, högsommar och utsikten vidunderlig.