Berättarfestivalen 2017

Den som öppnar Berättarfestivalens programtidning har ett rekordstort programutbud att utforska. Mer än 130 tillfällen att njuta av berättande inom ett flertal kulturområden är mer än någonsin tidigare i festivalens historia. Den 3 april drar det igång.

BERÄTTARFESTIVALEN 2017

Den som öppnar Berättarfestivalens nytryckta programtidning har ett rekordstort programutbud att utforska. Mer än 130 tillfällen att njuta av berättande inom ett flertal kulturområden är mer än någonsin tidigare i festivalens historia.
– Men Berättarfestivalen 2017 är förstås också kvalitet och djup, säger Berättarfestivalens projektledare Jonas Lundqvist.

När Berättarfestivalen arrangeras 2017 i Skellefteå är det för nionde gången. Årets upplaga spänner över många genrer med evenemang för många olika målgrupper och intressen.
– Vi har professionellt berättande i världsklass samtidigt som det finns plats för barn och amatörer, fortsätter Jonas.
Exempel på det professionella berättandet som serveras på festivalen är Scorch med hyllade Amy McAllister på scenen. Scorch har fått lysande recensioner och prestigeladdade utmärkelser världen över som exempelvis The Holden St Theatre Award, The Summerhall Venue Best Actor Award at Edinburgh Fringe Festival 2016 och Irish Times Best New Play 2015. Amy McAllister har även setts i svensk tv i serien Barnmorskan i East End.

Hyllade Scorch är ett internationellt gästspel i toppklass under Berättarfestivalen.

Berättarkraft och lyssnarglädje

Berättarfestivalen har som sagt aldrig varit mer omfattande och 2017 bjuds besökare på berättande i alla dess former. Bland annat berättar Stina Oscarsson om att inte ge upp, den Oscarsbelönade bildkonstnären Shaun Tans Ankomsten sätts upp av teatergruppen Teateri och hyllade Frida Hyvönen sjunger på svenska. Men Berättarfestivalen 2017 rymmer också premiärer som En bit av mig med bland andra Johan Theodorsson, som bygger på nyanlända barns egna berättelser; och stipendietävlingen Berättarkraft som lockar fram nya berättare samt mycket, mycket annat. Måndag 3 april drar det igång och söndag 9 april avslutas en intensiv vecka fylld med berättarkraft och lyssnarglädje.

Hela programmet till Berättarfestivalen hittar du här >>

Läs också

Shape
Berättandet
Shape
Story

Berättarnas Stad

Västerbotten, främst de norra delarna, har frambringat många författare. Finns en förklaring? Finns flera? Är det på arvet från n´Zakri, det genetiska?
Sommar
Skellefteå
Skellefteå

En berättarvandring

Nordanå är ett av Skellefteås absolut populäraste utflyktsmål och det är inte så konstigt — här finns några av sommarens allra rödaste smultronställen. Följ med på en berättarvandring från öst till väst, regisserad Skellefteå museum.

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål
Shape
Berättandet
Shape
Story

Platsen som berättare

Burträsk formligen myllrar av historier och berättare. Är du på jakt efter antingen det ena eller den andra, är Västerbottensostens besökscentrum en bra plats att börja på.
Sommar
Burträsk
Burträsk

Upptäck Bonnstan – en kulturhistorisk skattkista

Få andra platser har historien så tydligt skriven i byggnaderna som Bonnstan i Skellefteå, den gamla kyrkstaden med anor ända från 1600-talet....

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

RISMYRLIDEN – GLÄNTA PÅ PÅ DÖRREN TILL DET FÖRFLUTNA

Som besökare kan man bland annat prova på att kärna smör, slöjda, prova på smide, delta i slåttern, baka i bagarstugan eller ta en fika i det lilla caféet.

Shape
Mathantverk
Shape
Story

FRÅN ÖVERLEVNADSKOST TILL EFTERFRÅGAD LYXVARA

I det lilla bageriet i Kåsböle bakar Anders Hallberg barkbröd. Baka med bark har han gjort i snart sju år, och med sådan framgång att brödet belönats serverats på självaste nobelfesten.

Shape
Kultur
Shape
Story

KALVTRÄSKSKIDAN – VÄRLDENS ÄLDSTA SKIDA!

Att längdskidåkning skulle ha uppfunnits i trakterna runt Skellefteå är kanske en sanning med modifikation. Men ingen kan motsätta sig det faktum att världens äldsta skida hittades i en myr alldeles utanför [...]

Shape
Mathantverk
Shape
Story

SKELLEFTEÅ BRYGGERI HITTAR HEM

Kan man säga att ett bryggeri har hittat hem? I så fall är det precis vad maltbryggeriet i Skellefteå har gjort.

Shape
City
Shape
Story

Sveriges största legoutställning

Det finns en föreställning om att LEGO bara skulle vara för barn men det är inte riktigt sant...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]