Sommarkänlsor på campingarna!

Plötsligt byts lugnet i husvagnen mot bus och lek. En rejäl vattenstråle skär tvärs genom luften och träffar pappa Trond i örat. Vattnet går rätt in och Trond tvingas skaka huvudet våldsamt för att det ska rinna ut. Barnen skrattar så de kiknar men lovar också att husvagnen från och med nu är undantagen alla vattenlekar.

SKELLEFTEÅ - EN RIKTIG SOMMARSTAD

Familjen Nielsen har varit med förr. Det är nämligen sjunde året i följd som de husvagnssemestrar med barnen i Skellefteå. De tar gärna dagen som den kommer men närheten till vatten är viktigt. Här får du deras fem tips för en lyckad husvagnssemester i sommar.

Mamma Tonje ropar genom ett öppet husvagnsfönster. Någonstans där ute på de väldiga gräsytorna leker barnen vattenkrig med hinkar, baljor och stora vattenblasters. Det är egentligen alldeles för varmt för att äta lunch inne i husvagnen, menar pappa Trond samtidigt som han dukar fram tallrikar och bestick. Termometern visar nästan 30 grader. I skuggan.

Återvändare

Familjen Nielsen är återvändare. De campar i Skellefteå för sjunde året i följd. Mamma, pappa och barnen Silja, Vilde och Roar.
– Minns du, första gången var inte Roar inte ens född.
Familjen Nielsen har provat de flesta campingar i norra Sverige.
– Vi trivs överallt men charmen med Skellefteå är mixen. Staden, aktiviteterna, utflyktsmålen och evenemangen. Det finns också så många olika campingplatser. Det gör att vi åker runt en hel del och får se lite allt möjligt.

Närhet till vatten

Och visst har mamma Tonje rätt. I Skellefteå finns 17 campingplatser. Allt från femstjärniga Byske Havsbad och stadsnära Skellefteå Camping till guldkorn som Burträsk och Bureå Camping.
På det provisoriska tvättsträcket hänger sju badhanddukar, en superstor strandfilt och en hel hög badkläder på tork.
– Närheten till vatten är viktigt. Vi är först och främst här för strandlivet och varvar gärna populära havsbad med mer undangömda sjösandstränder.

Vatten i örat

Plötsligt byts lugnet i husvagnen mot bus och lek. En rejäl vattenstråle skär tvärs genom luften och träffar pappa Trond i örat. Vattnet går rätt in och Trond tvingas skaka huvudet våldsamt för att det ska rinna ut. Barnen skrattar så de kiknar men lovar också att husvagnen från och med nu är undantagen alla vattenlekar.

– I eftermiddag ska vi köra gokart, ler Silja och sätter sig vid matbordet.
Silja är störst i barnaskaran och ska för första gången köra helt på egen hand.
– Man måste vara minst en och femtio, säger hon och sträcker på sig.
– Hon är 153, flinar lillebror Roar mellan tuggorna.
Roar ska också köra gokart. Han har paxat mamma eftersom han är för liten för att köra själv.
– Hon kör mycket bättre än pappa.

Inomhuskul

Vilde är inte mycket för motorsport. Hon tänker minsann inte ens följa med. Istället ska hon och pappa Trond besöka Exploratoriet. Skellefteås, ja faktiskt hela Sveriges färskaste Science center.
– Det behöver ju inte vara dåligt väder för att man ska göra saker inomhus, säger Trond och Vilde håller med.
– Vi ska också gå på museum. Det ligger alldeles intill. Och äta glass. Mycket glass. Visst finns det glass på museet?

 

Omväxling förnöjer

Familjen Nielsen tar dagen som den kommer. Det är liksom hela grejen med att ha semester. Det är hela familjen enlig om.
– Ingen dag blir den andra lik.
– Oftast badar vi i någon form även om vi gärna tar en tur till city. Lyxar till det på restaurang eller café. Och strosar i butiker.
– Eller åker ut till något trevligt sommarcafé. Bara för att fika gott eller ta en glass. Och komma åt en härlig miljö.
– Det är egentligen inte så noga vad vi gör. Men nåt blir det alltid och oftast hur bra som helst.

Gokart som gäller

– I sommar ska vi i alla fall till Skellefteå Adventure Park och klättra bland trädtopparna, säger Roar. Det missade vi ifjol.
Men först är det som sagt gokart som gäller.
– Nuuuu kör vi, skriker Silja och tar tallriken som om den vore en ratt.

Roar har munnen full och försöker hålla skrattet inom sig. Till slut går det inte och saften sprutar över hela matbordet.
– Hur var det nu igen med vattenlekar inomhus, ler pappa Trond och reser sig för att hämta en trasa.

Läs också

Shape
Familj
Shape
Tips

9 AKTIVITETER FÖR HELA FAMILJEN

När barnen har roligt så trivs föräldrarna — det är en sanning så god som någon, inte minst under semestern...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

12 UTFLYKTSMÅL ATT UPPTÄCKA

En riktigt bra sommardag handlar ibland om att bara vara spontan. Att välja en plats — kanske en ny som du aldrig tidigare besökt eller en gammal favorit du länge velat återvända till — och bara ge sig av. [...]

Shape
Familj
Shape
Tips

Körglädje på en av Europas modernaste kartingarenor

Ett av sommarens fartfylldaste nöjen finns i Furunäs, knappt tio minuter utanför Skellefteå. Där ligger nämligen Skellefteå karting arena, en plats att avgöra vem som egentligen kan prestera familjens snabba [...]

Shape
Hav
Shape
Story

EN PERFEKT MORGON

Ön, en slags slumrande pärla i den södra delen av Bottenvikens skärgård, har på så sätt väckts till liv för en bredare allmänhet.

Shape
Äventyr
Shape
Tips

SKELLEFTEÅ ADVENTURE PARK

Alltifrån en 80 meter lång zipline som garanterar skönt sug i magen till ett barnäventyr ett par meter ovan marken. På Skellefteå Adventure Park finns svindlande utmaningar för stora såväl som små.

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

9 UTFLYKTER I SKELLEFTEÅ SKÄRGÅRD

På ön Pite-Rönnskar finns ett 30-tal små röda stugor. Förr om åren bodde fiskarfamiljer i de där stugorna. Det gör de inte längre. Idag är de privatägda sommarboenden långt ut i Bottenvikens skärgård. [...]

Shape
biljetter
Shape
Evenemang

JILL JOHNSSON TILL SKELLEFTEÅ

Jill Johnsson är en av Sveriges folkkäraste artister. I sommar firar hon tio år med sitt band och ger sig ut på en turné där en av totalt 10 spelningar blir i Skellefteå.

Shape
Evenemang

Stadsfesten i Skellefteå

Stadsfesten är en av Norrlands absolut bästa musikfestivaler. Årligen lockar arrangemanget runt 90 000 besökare till Skellefteå City. Här är historien om Skelleftefestivalen, som sedermera blev Stadsfesten och ett av Skellefteås allra självklaraste sommarnöjen.
Sommar
Skellefteå City
Skellefteå City

Restaurangtips i Skellefteå

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor.

Taggar
Shape
Mathantverk
Shape
Tips
Shape
Mat
Shape
Tips

SKELLEFTEÅ MYLLRAR AV INNOVATIVA CAFÉER

I Skellefteå finns caféer för allas smak. Här erbjuds alltifrån Sveriges enda TV-spelscafé Café på bit, till Society café där du kan avnjuta en fika med brittiska influenser. Vill du uppleva en exklusiv fi [...]