Tips på 6 äventyr

Känner du för ett äventyr? Vad säger du om forsränning i Byskeälven, hästäventyr med Caribo eller Horse Adventure, eller varför inte ett besök på mångsidiga Svansele Vildmarkcenter? Garanterat härliga upplevelser!

MÖT ÄVENTYRET I SVANSELE

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.

Träbron som spänner över den lilla bäcken är förvisso rejäl, men också rätt smal. Det är precis att fyrhjulingen ryms på bredden.
– Jo, det gäller att ha tungan rätt i mun, säger Thorbjörn Holmlund och ler.
Kvinnan på fyrhjulingen är från England. Hon smyger långsamt över träbron. Meter för meter. Hela tiden kollar hon hjulens placering i förhållande till bredden på bron. Och visst går det bra.
– Det gör det alltid, säger Thorbjörn på bruten engelska och klappar kvinnan på axeln.

Hur kul som helst! Fyrhjuling i skogarna runt Svansele.

Vildmarksutställning

Fyrhjuling kör man i de djupa skogarna runt Svansele. Via Vildmarkscentret, som förestås av Thorbjörn Holmlund.
– Hur kul som helst, försäkrar kvinnan på fyrhjulingen. Av hennes leende att döma, det som nu sträcker sig från öra till öra, finns det ingen anledning att misstro henne.

Är du i Svansele kan du förutom att köra fyrhjuling också besöka ett av Sveriges största Vildmarksmuseum. Det är 1800 kvadratmeter stort, fördelade på 11 rum. I stort sett alla djur som hör hemma i den subarktiska faunan finns representerade – det vill säga närmare 600 arter, däribland björn, varg och lo. Alla presenterade i naturtrogna scenarion.
Men tillbaka till kvinnan på fyrhjuling. Hon strålar som en sol och ger tummen upp till sin kollega som också han, med framgång, har tagit sig över bron.
– Mot Vildmarksutställningen, säger Thorbjörn och pekar med hela handen längs en bruten skogsväg.

Älg, ren och röding. Potatis och grönsaker och sylt och lingondricka...
... och riktigt kokkaffe – förstås. Allt tillagat över öppen eld.

Viltplanka

Fyrhjulingarna tar sig med lätthet fram över den sandiga tallheden. Vid utställning väntar lunchen. Vildmarksbuffé. Älg, ren och röding. Potatis och grönsaker och sylt och lingondricka.
Och riktigt kokkaffe – förstås. Allt tillagat över öppen eld.
– På sommaren kan du äta det här hos oss varje dag, säger Thorbjörn samtidigt som han rör i grytorna.

På eftermiddagen är en cykeltur inplanerad. Paret hoppas hinna med lite fiske i älven också.
– Det skulle vara kul att fånga en gädda, säger kvinnan samtidigt som Thorbjörn fyller upp träkosan med skogskaffe. Förutom att äta och aktivera sig kan man också övernatta i Svansele. På Knutes Hotell, nytt och fräscht och med härlig utsikt över Skellefteåälven.

Här hittar du i stort sett alla djur som hör hemma i den subarktiska faunan – det vill säga närmare 600 arter, däribland björn, varg och lo. Foto: Johannes Holmlund.

Läs också

Bli en bättre naturfotograf

Emma Dennehy ville uppleva naturen i Swedish Lapland - men också bli en bättre naturfotograf. Då styrde hon sin resa till Kalvträsk och Conny Lundström.

Taggar
Shape
Foto
Shape
Story
Shape
Äventyr
Shape
Story

STADSNÄRA PADDLING I NATURRESERVAT

Att paddla kanadensare handlar mycket om samarbete och ju tajtare de övervuxna vattenvägarna blir desto viktigare är det att just det där samarbetet fungerar.

Shape
Food

Crayfishing under a moonlit sky

As the bright summer nights slowly turn to dusk, we have by now entered August and fall is almost upon us. And that is a good thing...
Sommar
Forsbacka
Forsbacka
Shape
Foto
Shape
Story

FÅNGA VILDMARKEN

För några år sedan följde jag med Conny upp på självaste Vitberget. Då vandrande vi. Och klättrade. 17 meter upp i utsiktstornet på toppen. Då var det natt, högsommar och utsikten vidunderlig.

Shape
Story
Shape
Utflyktsmål

BO PÅ Ö OCH PITTORESKT HAMNCAFÉ

Ön Hamnskär ligger längst ut i Skellefteå skärgård. Det finns inget rinnande vatten. Ingen el. Men det går turbåtar två gånger per dag och sammanlagt finns det sju bäddar fördelade på lotshus och annex. [...]

Förnämliga fiskevatten

Det krävs fina fiskevatten för att fostra duktiga fiskare, och i trakterna runt Skellefteå finns det en anmärkningsvärd hög koncentration riktiga storfiskare.

Taggar
Shape
Fiske
Shape
Tips
Shape
Äventyr
Shape
Tips

3 SKÖNA UPPLEVELSER PÅ 2 HJUL

Kort och gott handlar Downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar.

Shape
Naturreservat
Shape
Tips

VITBERGEN – ETT AV SKELLEFTEÅS 31 NATURRESERVAT

Mycket i Skellefteå handlar om natur, och det är inte så konstigt. För räknar man bort Skellefteå stad finns det i genomsnitt bara 2,2 personer/ kvadratkilometer - och ur ett naturturiststiskt perspektiv är d [...]

Shape
Aktivitet
Shape
Tips

GOLF, BANGOLF ELLER DISCGOLF?

Golfen har gjort en riktig klassresa, från överklass till brett folknöje. Dessutom har sporten knoppat av sig och blivit till helt nya aktiviteter och därmed trevliga sommarnöjen för hela familjen.