Vinterbad

För den som aldrig provat känns det säkert lite märkligt att någon frivilligt vill krypa ner i en isvak där vattentemperaturen ligger strax över 0 grader. Men har man väl kommit över rädslan och vågat testa vinterbad är det stor chans att man fortsätter med det. Den energikick som vinterbadet ger är svår att beskriva i ord liksom den medvetenhet man får om sin egen kropp och känslan av samhörighet med naturen.

Hälsoeffekter
Dessutom finns en mängd dokumenterade hälsoeffekter som regelbundna vinterbadare kan vittna om. Vinterbadandet är en konst och det gäller att göra rätt för att få den optimala upplevelsen. I en kurs som både innehåller ett teoripass och ett riktigt vinterbad lotsar erfarna vinterbadare från föreningen Mörkrets och Kylans Glada Vänner nybörjarna rätt.

Deltagare: Grupper med 4-10 deltagare
Kursledare: Mörkrets och Kylans Glada Vänner
Säsong: Januari till april
Tidsåtgång: 2 timmar
Utrustning: Badbyxor eller baddräkt. Kursanordnaren tillhandahåller badrock, handduk och badtofflor och kan också låna ut badbyxor och baddräkt.
Språk: Svenska/engelska/tyska
Förhandskunskaper: Inga
Mat och dryck: Deltagarna får en kopp blåbärssoppa efter badet.
Diplom: Alla deltagare som genomfört ett vinterbad får ett diplom som bevis på att de gått kursen.

Risker: Alla som vinterbadar gör det på egen risk. Vid ett vinterbad bör man inte ha allvarliga hjärtproblem, vara förkyld eller ha en inflammation i kroppen. Vid tveksamhet rekommenderas kontakt med den egna läkaren.