Vandra i Kalvträsk

I Kalvträskbygden finns goda möjligheter till vandring i kuperad skogsmiljö, över bäckar och åar och med vacker utsikt från Vitbergets topp. Lederna börjar vid Kalvträsk Vildmarkscamp. Huvudleden är uppbyggd så att man kan gå kortare rundslingor om man så behagar, allt från två kilometer till en mil.

Förslag på en vandring i Kalvträsk 
Resan börjar vid Kvarndammens stugby, Kalvträsk. På den nyligen upprustade vandringsleden tar ni oss an en sträcka på totalt ca 3 mil – uppdelad på två dagar. Första dagen går över höjder och åar, genom skog och myr med sikte på Avaberg med dess vackra utsikt över sjöarna Holmträsket och Vitträsket, här kan man göra ett kortare stopp för att besöka den beryktade björngrottan vid vitträsket. I Avaberg finns vindskydd samt eldstad.

Resan fortsätter sedan från Avaberg via flottarleden som följer sjön Holmträsket fram till Holmsundpassagen, därifrån fortsätter flottarleden längst sjön Stenselet fram till Sagoön som ligger vid Vitbergetsfot, där ni stannar vid den gamla flottarkojan och övernattar.

Här lever man som de gamla flottarna med stearinljus och vedelda kamin som enda ljus och värmekälla i stugan. Vatten kan hämtas från en kallkälla en bit upp i berget. En utomhus mulltoa finns på plats vid stugan.

Eldstad och nyare bastu finns att tillgå med fantstisk utsikt över sjön Stensträsket som skapar ett magnifikt panorama och vetskapen om att man är helt ensam i naturen skapar en euforisk känsla. Om man har krafter kvar på kvällen är en utflykt upp till bergets topp att rekommendera.

Där är man på 500meters höjd och klättrar man uppför det gamla brandtornet som restaurerats till utsiktstorn har man ytterligare 20 meter upp och kommer över trädtopparna. Vyn man möts av är otrolig och tillsammans med en soluppgång från denna plats är en fantastisk upplevelse.

Nästa dag beger ni er av mot Kalvträsk och Kvarndammens stugby. Denna vandring följer först sjön Stenträsket via flottarleden fram till Svartådammen där det finns vindskydd med eldstad, sedan följer ni flottarleden via Svartån fram till Svartåforsen där leden återigen viker in mot skog och myr för att sedan komma ut vid Kvarnån.

Är ni uppmärksam kan man stöta på olika vilddjur efter vandringsleden, mest vanligt är hare, älg och olika fågelarter. Men har ni riktigt tur kan kungsörn, björn, räv eller lodjur skymtas.

Boka nu