Guidade turer i Fällfors

Upplev Fällfors på riktigt med byaföreningens kunniga guider. Följ med ner i laxobservatoriet eller ut till den vidunderliga Marranäsvältan - besök Fällfors kraftstation eller promenera längs naturstigen i Fällfors.

Boka
Boka turerna hos Fällfors Byaförening

Om Fällfors
Han hade två färdigheter. Den ena var att fiska lax och den andra att förföra kvinnor. Laxen gav honom god bärgning, kvinnorna förde honom till stupstocken. Mannen var Ola Ann, Fällfors förste bebyggare. Kvinnorna och stupstocken har följt honom in i modern tid. Statyn över Ola Ann skulle resas i kyrkans park, men när kärleksaffärerna blottades blev det tvärstopp. Ola Ann står idag staty mitt i samhället sedan 1970. Hans lax finns kvar, liksom älven. Och vid den en särpräglad camping. Fällfors är ett spännande samhälle.

På en tidigare kvarnplats uppfördes 1919 Fällfors Kraftstation som byggdes i trä och eldhärjades 1926. En ny uppfördes, denna gång i sten, och var i drift fram till 1954. Vid fallet fanns också under lång tid ett sågverk som drevs med vattenkraft.

Främst är det laxfisket som gjort Fällforsen känd. I Byskeälven vandrar laxen ända till Arvidsjaur, som ligger 14 mil från kusten. Byskeälven är därför en av de få lekområden för lax som finns kvar i Sverige. Laxfisket i Fällforsen har gamla anor och fällforsborna upprätthåller traditionen med laxfisket. De stänger luckan i dammen till den gamla laxtrappan och när vattnet försvinner i vattensamlingarna fångas laxen med händerna. Sommaren 2001 invigs Sveriges största laxobservatorium här. I ett underjordiskt rum, genom en 8 m glasfasad, kan du se laxarna vandra upp för den nyligen anlagda fiskvägen.

På södra sidan av älven ligger Hästskotjärnen som är en avsnörd slinga av Byskeälven. Hästskotjärnen har fått namn efter formen.
Fällfors blev kyrkby i egen församling 1913, samma år stod Fällfors kyrka kvar. Den är timrad helt i trä och har bl a ett vackert svarvat läktarskrank.