Fiska i Burträsket

I Skellefteå kommuns södra delar finns många fina fiskevatten för den som är på jakt efter drömfångsten, i djupet lurar de stora rovfiskarna i väntan på sitt byte.

Om stor gädda och gös är det du söker så är Burträsket definitivt en av sjöarna att besöka. Här fångas årligen fiskar som de allra flesta skulle räkna som personligt rekord och under 2013 fångades och återutsattes gädda över 12 kilo och gös över 7,5 kilo.

Gäddfisket

Säsongen för fiske i öppet vatten startar direkt när isen släpper, vilket brukar ske i början på maj. Då är de stora gäddmadamerna hungriga efter sina lekbestyr och för den fiskare som är på plats utanför lekvikarna är chansen för drömfångsten inte långt borta.

Gäddfisket har sina absoluta höjdpunkter under vår och höst då det lite kallare vattnet gör fisken pigg och hungrig, en bra kombination för ett roligt fiske.

Rovfiskarna rör sig mellan olika områden i sjön under året och gör att den fiskare som lär sig läsa ett vatten förmodligen är den som har störst chans till stor fångst. Kommer du till ett nytt vatten kan en tumregel vara att leta de stora gäddorna efter djupkanter där vinden legat på under dagen, eller runt friliggande grund i sjön bytesfisken samlas och då även rovfiskarna. 

Gösfisket

Den nyckfulla gösen är en raritet på våra breddgrader och faktum är att Bureälvens vattensystem är en av få platser i norra Sverige där gösen förekommer. Detta beror på gynnsamma förhållanden med varma och mörka vatten där gösen trivs och dess skarpa blick ger den ett övertag mot många andra arter.

Även om fiskesäsongen börjar tidigt för gösen liksom för gäddan så är det tvärtom så att den absoluta högsäsongen för gösfisket är när vattnet är som varmast i sjön. Under varma sommarkvällar är denna mörkrets jägare riktigt på hugget och nu gäller det att passa på.

Fisket kan ske med många olika metoder där trolling (dragrodd) eller olika former av fiske med jigg är de mest populära bland sportfiskare. Båda har sina fördelar beroende på tid på året eftersom även gösen rör sig mellan sjöns olika partier under året och dygnet i jakt på bytesfisken.

På dagen håller sig den ljusskygga gösen i regel på djupet för att mot skymningen söka sig uppåt i vattenmassorna i jakt på föda.

Riktlinjer för den som ger sig ut på gösfiske är att börja med att söka sig till sjöns djupaste områden och dess närliggande grynnor eller djupkanter, hittar du dessutom hård och stenig botten så är chansen stor att gösen inte är långt borta.

Tänk på att du kan hjälpa att stärka bestånden i sjöarna genom att försiktigt återutsätta de stora exemplaren som bör starka gener och lägger mycket rom.

För den som kommer med egen fiskebåt finns sjösättningsmöjligheter i småbåtshamnen i Burträsk. Behöver du hyra båt eller varför inte ett boende finns det även möjligheter till detta genom Burträsk camping.

Vill du lära dig mer om var du hittar fisken i sjön eller i de strömmande vattnen hittar du mer information här >>

Där du även hittar ett användbart dokument som både innehåller en fiskeskola och lokala fisketips för Burträskområdet.