Bonnstan i Skellefteå

Shape
Telefon
0910-78 79 00
Webbplats
www.bonnstan.se

Bonnstan är skelleftebornas namn på sin kyrkstad med anor från 1600-talet. Kanske är den allra bäst bevarade kyrkstaden i norr när man inte låtit elektrifiera den och därmed behållit dess själ.

Flera av timmerbyggnaderna är mer än 150 år gamla och rymmmer 116 kyrkstadshus med sammanlagt 392 kamrar. Bonnstan är en levande kyrkstad och sommartid är det många som använder sina kamrar som utflyktsmål. Dessutom arrangeras här varje sommar uppskattade evenemang för både stora och små. Några av de rödaste av sommarens smultron i Skellefteå hittar man definitivt i Bonnstan och kanske framför allt under kyrkhelgen och det traditionella midsommarfirandet.

Kyrkoplikten och det vida landskapet Redan på 1600-talet myllrade det här av liv. På grund av det glest befolkade landskapet i norr och den kyrkoplikt som tvang dåtidens människor till kyrkan kom kyrkstäder att anläggas runt om i norrland. De kyrkopliktiga landsortsborna kom således att samlades i Bonnstan under kyrkohögtiderna och då bedrevs kommers, det söp, slogs, friades, bad om Guds nåd och lyssnade till prästers förmaningar. Och just här skrevs faktiskt också de första raderna i Skellefteå stads historia. Läs mer om Bonnstan – böndernas stad