12 funny facts från spelvärlden!

Spelkulturen är full av funny facts. Som att Shigeru Miyamoto lät sig inspireras av Peter Pan när han skapade hjälten i spelserien Zelda och att Monopol finns i minns 300 versioner. Här får du 12 funny facts rätt upp och ner, serverade av Nordskens arrangörsstab.

12 FUNNY FACTS

Spelkulturen är full av funny facts. Som att Shigeru Miyamoto lät sig inspireras av Peter Pan när han skapade hjälten i spelserien Zelda och att Monopol finns i minns 300 versioner. Här får du 12 funny facts rätt upp och ner, serverade av Nordskens arrangörsstab.

Link och Peter Pan

Link känner alla gamers värda namnet igen från spelserien Zelda. Men visst påminner han om någon? Japp, inspirationen till Link kommer ifrån ingen mindre än Disneys Peter Pan. Det här avslöjade skaparen Shigeru Miyamoto för den franska spelsajten Game Kult. Anledningen var att man ville ha en spelkaraktär med en hög igenkänningsfaktor från start.

Det där om att blåsa i 8-bits-kassetter?

Därför blåste vi på spel (och därför funkade det inte) När ett spel till de tidigare konsolerna inte startade, vad gjorde en då? Jo, tog ut spelet och blåste på det. Men gjorde det egentligen någon nytta? Nej, troligtvis inte. Någon större vetskaplig undersökning har inte gjorts, men olika entusiaster har testat, bland annat mentalfloss.com som drar slutsatsen att det inte lär ha hjälpt alls. Det kan till och med ha gjort mer skada än nytta i och med fukten som du kan blåsa in.

Även Nintendo varnar för att blåsa in i spelen då det kan orsaka skador på de delar som ansluter till spelkonsolen. Anledningen till att spelen inte fungerade vad på grund av att kontakterna i spelet inte anslöts ordentligt till kretsarna i konsolen. Att bara ta ut spelet och stoppa in det igen lär ha varit vad som tillslut fick det att fungera igen, inte vårat frustande och pustande. Se filmen ovan  som försöker förklara varför vi ändå höll på med detta.

Minecraft 1:1

Världarna i Minecraft är större än jorden – flera gånger om Mincraft är en spelsuccé utan dess like. Fler än hundra miljoner användare världen över bygger miljontals världar i spelet. Så hur stort är egentligen hela världen i Minecraft? Över fyra miljarder kvadratkilometer. Det är en värld som inte finns som är flera gånger större än jorden. Som exempel har Danmark byggt en kopia av Danmark i Minecraft. I skala 1:1.

300 Monopol

Idag finns det över 300 olika versioner av detta klassiska sällskapsspelet Monopol. Många av dem är inspirerade av olika filmtitlar och idrottslag.

Mesta vinnare

Enligt esportsearnings.com är Saahil ”UNIVeRsE” Arora den person som har dragit in mest vinstpengar av alla e-sportare. Amerikanens specialitet är spelet Dota 2, där han i skrivande stund har dragit in hela 2 720 590 dollar, eller cirka 24 miljoner kronor från tävlingsvinster. Och det han har tjänat är antagligen betydligt högre om man även räknar in sponsorpengar, annonsintäkter från Youtube och Twitch, och annat som inte är direkta prispengar. Någon som fortfarande tycker att datorspel är för losers?

Namnet LEGO

När den danska mannen Ole Kirch Christiansen grundade det som idag är Lego var det egentligen tänkt att det skulle heta ”Automatic Binding Bricks”, men efter påtryckningar om att namnet inte var tillräckligt iögonfallande byttes det istället till ”Lego”.

Högsta tornet

Världens högsta Legotorn byggdes med hjälp av över en halv miljon Legobitar och blev hela 34 meter högt.

Mulle från Skellefteå

En av Sveriges mest kända serietecknare kommer från Skellefteå. Lena Furberg har tecknat serien om ponnyn Mulle i Min Häst i över 40 år. För samma tidning har hon tecknat serien ”Stallgänget på Tuva” som är inspirerat av hennes egna upplevelser i ett stall på Tuvan i Skellefteå.

Förantikt spelande

Brädspel har funnits åtminstone sedan den förantika egyptiska civilisationen. I Romarriket spelade man bl.a. ludus latrunculorum och kvarnspelet . Go, schack, backgammon och olika kortspel har en mycket lång tradition. 1930 utvecklades Monopol, vilket brukar anses som det första moderna brädspelet. 1957 kom succéspelet Risk.

På 1980-talet slog den tyska brädspelsstilen igenom och antalet brädspel exploderade. 2009 kan brädspelsmarknadens storlek i världen (Sverige) uppskattas till 50 (0,9) Bkr. Det finns uppskattningsvis 950 brädspelstillverkare i världen.

Flipper

Flipperspelens popularitet går i vågor, och påverkas inte minst av statliga lagar och tillgång till bra spel. 70-talet och 90-talet var flipperspelens storhetstider och vi verkar nu vara mitt i den tredje stora vågen!

12 minuter i rutan

Darth Vader är en av huvudkaraktärerna i Star Wars universumet och den absoluta mest gillade karaktären i filmerna. Dock var han bara totalt 12 minuter i rutan under den första Star Wars filmen som gick upp på biograferna 1977 (Star Wars Episode IV – A New Hope).

Slog huvudet

J R R Tolkiens Trilogi om Härskarringen, som sedermera filmatiserades av Peter Jackson, är fortfarande otroligt populär.  Den som sett filmerna kanske kommer ihåg scenen där Gandalf går in i takbjälken i Bilbos hus? Det stod inte i manus utan Ian McKellen, som spelade Gandalf, slog oavsiktligt huvudet på riktigt och Peter Jackson valde att den tagningen i den slutgiltiga filmen.