Annorlunda boenden: Lantligt och naturnära i Svarttjärn

Knappa två kilometer västerut, sett från lantboendet, ligger Havsvågen. Ett drygt hektar stort klapperstensfält tillika minne från inlandsisen senast det begav sig. Det var för 10 000 år sedan. "Dit kommer du om du följer den markerade naturstigen som börjar alldeles invid lantboendet", berättar Stina...

BO LANTLIGT MED NATUR EN PÅ BARA SKINNET

Bullerbykänslan finns onekligen där. Lammen bräker och gårdskatten jagar på ängen. Och är det slåttersäsong så hässjas höet på traditionellt vis och avklarad höbärgningen kan mycket väl innebära en en natt eller två på höskullen. Men det här är förstås inte Astrid Lindgrens Bullerby utan byn Svarttjärn, i Västerbotten.

Familjen Stenmark hyr ut ett enkelt och charmigt lantboende, med sjöutsikt och direkt närhet till skogen i den lilla byn Svarttjärn. Stilen är 50-tal och boendet smakfullt inrett.
Förutom de åtta sängplatserna finns både kök och allrum samt en liten slöjdsal. Stina, som till vardags är slöjdlärare, spenderar gärna tid i snickeriet.
– Regniga dagar är det härligt att sitta och tälja sin egen smörkniv eller en krok för diskhandduken där hemma, säger hon.

Familjen har snart bott i byn i 11 år.
– Vi trivs så fantastiskt bra, och tänkte att fler också borde uppskatta det här.
Sommaren 2013 öppnade de så dörrarna till Stenmarks Lantboende och sedan dess har familjen Stenmark tillsammans med gårdens hundar, kalvar, kaniner, katter och får välkomnat människor på resa undan stadens larm.

Rött med vita knutar.

Nära utflyktsmål

Knappa två kilometer västerut, sett från lantboendet, ligger Havsvågen. Ett drygt hektar stort klapperstensfält tillika minne från inlandsisen senast det begav sig. Det var för 10 000 år sedan.
– Dit kommer du om du följer den markerade naturstigen som börjar alldeles invid lantboendet, berättar Stina.
Stigen tar dig 120 höjdmeter upp och rätt in i det västerbottniska skogslandet. På toppen av Lidberget väntar, förutom en grillstuga, en något annorlunda utsiktspost.
– Utsiktstornet är till formen av en Älg som också kallas för Lill’n, säger Stina. En klar dag kan du se havet där uppifrån.
Längs stigen finns också andra upptäckter att göra. Som en kallkälla och ett fångsgropssystem. Och svamp, om hösten. För att inte tala om myrstackarna och lingonen och blåbären och till och med hjortronen.

På upptäcksfärd i skogarna runt Svarttjärn.

Sjön

Svarttjärnen syns från farstubron. Sommartid kan man ta båten över viken till badplatsen. Är det höst går det precis lika bra att packa med sig picknick korgen och bege sig ut på vattnet för lite abborr- eller gäddfiske.
– Flytvästar och enklare fiskeutrustning finns att låna, avslutar Stina.
Det finns en mängd olika, enkla och okomplicerade saker att förströ sig med i Svarttjärn. Men framför allt handlar livet i Svarttjärn och Stenmarks lantboende om lugnet som bara kan uppstå på landet. Långt borta från stadens ljud. Och trots att Skellefteå Airport bara finns 14 minuter bort.

Svarttjärn är något av en sommaridyll.

Fler annorlunda boenden i Skellefteå

Läs också