Stadsfesten - sommarens sommarfest!

Stadsfesten är en av Norrlands absolut bästa musikfestivaler. Årligen lockar arrangemanget runt 90 000 besökare till Skellefteå. Här är historien om Skelleftefestivalen, som sedermera blev Stadsfesten och ett av Skellefteås allra självklaraste sommarnöjen.

STADSFESTEN I SKELLEFTEÅ

Stadsfesten är en av Norrlands absolut bästa musikfestivaler. Årligen lockar arrangemanget runt 90 000 besökare till Skellefteå. Här är historien om Skelleftefestivalen, som sedermera blev Stadsfesten och ett av Skellefteås allra självklaraste sommarnöjen.

Året då allt började var 1994. Skellefteå stad firade 150 år och som en del i jubiléet skulle staden ställa till med en alldeles egen musikfestival- Skelleftefestivalen. Vid samma tidpunkt var musikern Gunnar Karlsson 28 år. Mellan turnéer fann han sig plötsligt en dag i arrangemangets innersta krets — och där har han blivit kvar i 24 år.
— På den tiden var Skellefteå inte mycket av evenemangsstad. Visst fanns Trästockfestivalen men i mitten på nittiotalet var den rätt hårt nischad. Skelleftefestivalen skulle vara för alla. Gammal som ung.

EN FOLKFEST

Den första uppsättningen av Skelleftefestivalen var ett ambitiöst projekt. Den skulle hållas i nio dagar och programmet vara fullspäckat.
— Lyckligtvis körde vi ett litet testarrangemang året innan. Det var tur för det var många detaljer som inte riktigt klaffade. Bland annat hade vi missat med avspärrningarna vilket ledde till att säkert 1000 personer kunde planka in på festivalområdet, skrattar Gunnar.

Med viktiga lärdomar i ryggsäcken blev festivalen året därpå, inget mindre än en publiksuccé.
— Det blev en folkfest, minns Gunnar. Vi lyckades bland annat med konststycket att boka amerikanska punkbandet Ramones. Tänk, ett världsband till okända Skellefteå. Samma år hade vi också kanontur med brittiska Suede som bara månader efter de stått på Stora scenen på torget slog igenom stort internationellt.

BRA RENOMMÉ

Skelleftefestivalen anno 1994 blev lyckad men också ekonomiskt kännbar för arrangörerna.
— Jag tror det var många som såg festivalen lite som en engångsgrej. Samtidigt kände vi att det fanns mycket vi kunde göra ännu smartare. Kollegor i musikbranschen menade dessutom att det tar tre år för en festival att lyfta.

Sagt och gjort. Kostymen krymptes, maskineriet finjusterades och från åren 1996 till 2002 växte Skelleftefestivalen så det knakade. Man gick från nio till fem dagar, samtidigt som besöken ökade från 30 000 till hisnande 100 000.
— Vi lockade folk från stora delar av landet och bidrog till att Skellefteå började uppmärksammas som en riktig evenemangsstad. Att vi gjorde saker och ting rätt märkte vi också på att det blev allt lättare att boka stora artister – festivalen hade helt enkelt ett bra renommé runt om i musikvärlden.

TUFFA ÅR

I samma veva som Skelleftefestivalen blomstrade levde allt fler festivaler upp runt om i Sverige.
— Jag vet inte om det gick inflation i musikfestivaler men många hade det tungt i mitten av 00-talet. Inte bara vi. Flera stora festivaler gick i graven eller skalade ner verksamheten våldsamt.

År 2005 skulle egentligen ha inneburit nådastöten också för Skelleftefestivalen, men en liten grupp eldsjälar från näringslivet ville annorlunda.
— För att göra en lång historia kort tog nya arrangörer över, jag blev kvar och Skelleftefestivalen blev Stadsfesten. Och lite på den vägen är det, ler Gunnar.

ÖGONBLICK

Under de 24 år som Gunnar har varit med, har mängder med artister passerat Skellefteå.
— Minst 600 akter skulle jag säga. Peppar, peppar har vi hittills bara haft två inställda spelningar. Men visst har det varit nära ibland.
Gunnar berättar om när brittiska Skunk Anansie, bara timmar innan spelning upptäckte att hela deras utrustning blivit kvar på Heathrow, London.
— Jag tror vi var in i varenda fritidsgård i kommunen och jagade sladdar, mickar, pedaler och allt annat som fattades. Men det gick bra till slut.

Ett annat ögonblick som etsats fast är Robyns framträdande 2011.
— Så mycket människor har nog aldrig befunnit sig på Möjligheternas torg samtidigt. Våra uppskattningar säger att det var närmare 11 000 människor på plats.

Ingrosso står på scenen 2017. Foto: Pressbild.

SOMMAREN 2017

Inför sommaren 2017 återfinns bland annat den ständigt aktuella Magnus Uggla, australienska hårdrockarna Airbourne, och dansgolvsgiganten Ingrosso bland artisterna som gästar Stadsfesten.
— Vi är jättenöjda med årets startfält. Ambitionen är fortfarande att göra en så bred festival som möjligt med musik, marknad och tivoli. Det känner vi att vi har lycktas med — för 24:e året i rad.

Läs också

Gungande sommarevenemang

Upplev fantastiska sommarevenemang som Trästockfestivalen, Stadsfesten, Kyrkhelgen, Matfesten och Sommarteatern...

Taggar
Shape
Evenemang
Shape
Tips
Shape
Familj
Shape
Tips

6 aktiviteter för hela familjen

När barnen har roligt så trivs föräldrarna — det är en sanning så god som någon, inte minst under semestern...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

9 Utflykter i Skellefteå skärgård

På ön Pite-Rönnskar finns ett 30-tal små röda stugor. Förr om åren bodde fiskarfamiljer i de där stugorna. Det gör de inte längre. Idag är de privatägda sommarboenden långt ut i Bottenvikens skärgård. [...]

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

9 Utflyktsmål att upptäcka

En riktigt bra sommardag handlar ibland om att bara vara spontan. Att välja en plats — kanske en ny som du aldrig tidigare besökt eller en gammal favorit du länge velat återvända till och bara ge sig av. Här [...]

Shape
Bad
Shape
Tips

Badplatser att förälska sig i

En sak är säker, befinner du dig i Skellefteå i sommar behöver du inte oroa dig för bra alternativ när du behöver svalka.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Annorlunda boende
Shape
Story

Bo i Lövånger Kyrkstad

Kyrkstäder är på många sätt synonymt med dåtidens stora avstånd och plikten att gå i kyrka. Den svenska allmogen fick nämligen...
Sommar
Lövånger
Lövånger

5 förnämliga fiskevatten

Det krävs fina fiskevatten för att fostra duktiga fiskare, och i trakterna runt Skellefteå finns det en anmärkningsvärd hög koncentration riktiga storfiskare.

Taggar
Shape
Fiske
Shape
Tips