Gungande sommarevenemang

Jo, det är nog många som skulle hävda att alla dessa fantastiska evenemang är det som definierar somrarna i Skellefteå. Och vem är vi att argumentera emot.Ta bara Trästockfestivalen, Stadsfesten, Kyrkhelgen, och Sommarteatern. Riktiga klassiker, helt enkelt.

PUBLIKFESTER SOMMAREN 2017

En sommar i Skellefteå handlar en hel del om att mötas spontant och under uppsluppna former. Gärna med anledning av god underhållning.

Hela Skellefteås evenemangskalender hittar du här >>

Det kan vara på läktaren vid en av landets mest dedikerade sommarteatrar, i vimlet på en hyllad stadsfest eller under en ljummen musikkväll på en ö långt ute i Bottenvikens skärgård. Eller varför inte när det händer något alldeles nytt, som en konsert från en flotte på Skellefteälvens vatten, mitt i centrala stan? Jo, det är nog många som skulle hävda att alla dessa fantastiska evenemang är det som definierar somrarna i Skellefteå. Och vem är vi att argumentera emot. Ta bara det faktum att vi varje år har förmånen att träffas och trivas på Sveriges största fria musikfestival — Trästockfestivalen. Då samlas 30 000 människor under två dygn på Nordanå. Människor i alla åldrar. Både härifrån och därifrån. Och det är bara ett exempel. För en sommar i Skellefteå är egentligen inget annat än en enda stor publikfest. Här hittar ni kontinuerliga uppdateringar om Skellefteås klassiska sommarevenemang:

En flotte (4 tisdagar i juli):

Förra sommarens stora succé är tillbaka på bryggarbacken i Skellefteå. En specialbyggd flotte ankrad i Skellefteälven. Fyra flytande konserter helt gratis för alla som vill lyssna.

Klara artister 2017 :

Sandro Cavazz. 4/7, 2017.
Loreen. 11/7, 2017.
Eric Gadd. 18/7, 2017.
Miss Li. 25/7.

Stadsfesten 28/6-2/7 2017

Ett av norra Sveriges största sommararrangemang som varje år lockar närmare 100 000 besökare under de fem dagar som arrangemanget pågår. Under festivaldagarna samsas de hetaste och mest aktuella svenska artisterna med tivoli och marknadsstånd. Biljettsläpp 1:a februari.

Urval av klara artister 2017:

Stiftelsen

När Robert Pettersson och barndomskamraten Micke Eriksson startade projektet Stiftelsen var det nog ingen som var förberedd på vilket gensvar första singeln, ”Vart jag än går”, skulle få. Låten var förra årets mest spelade låt och har nu sålt hela 7xPlatina. När debutalbumet ”Ljungaverk” släpptes gick det rakt in på Sverigetopplistans andraplats och sålde snabbt  latina.

Året därpå, 2013, satte Ljungverkssönerna ner foten direkt och visade att framgångarna med 
”Vart jag än går” och albumet ”Ljungaverk” inte var någon engångsföreteelse. Med andra albumet ”Dopet” och Platinasäljande singeln ”En Annan Värld” tog bandet över listorna på nytt. I januari 2017 släppte bandet sitt fjärde och senaste album ”Allting låter som Slipknot” [Capitol/Universal], med omslag av Jan Stenmark. Albumet singlade upp på den svenska albumlistans förstaplats!

Nu hälsar vi STIFTELSEN välkomna till Skellefteå för första gången!

E-Type

E-Type började sin musikkarriär 1991 när han tillsammans med Stakka Bo hade ett band och släppte några singlar utan större framgång. Det var när han som soloartist började jobba med Denniz Pop och Max Martin 1994 som det stora genombrottet kom. ”Set The World On Fire” var singeln som spelades i varenda radio och på varje disco i Sverige. Efter det har E-Type varit en trogen ”hitmaskin” och släppt låtar som ”This Is The Way”, ”Here I Go Again”, ”Russian Lullaby”, ”Paradise”, ”Life”, ”Angels Crying”, ”Campione 2000″… och listan tar inte slut där. E-type är en av landets mest pålitliga leverantörer av radiohits. Låtar som både fyller klubbarnas dansgolv och drar mängder av åskådare till konserter. På den punkten är det egentligen kanske inte så mycket som ändrats sedan debuten. Det har bara blivit mer. E-Type var under hösten 2011 med i TV-programmet ”Så mycket bättre”. Det var i samband med den medverkan som han senast släppte ny musik. Bland annat gick han upp på iTunes första plats med sin tolkning av Lalehs låt ”Snö”. I Skellefteå är E-type närmast en ikon då han gång på gång fyllt torget vid sina spelningar. I sommar är det 7 år sen sist så varmt välkommen tillbaka E-TYPE!

Magnus Uggla

När den ena artisten efter den andra lägger mikrofonen på hyllan gör Magnus Uggla precis tvärtom. Få svenska artister har skapat hits – och rubriker – som Magnus Uggla. Sin kaxiga stil trogen kommenterar han sin sommarturné så här:
– När Kent väljer att begrava sin musik för gott, Jerry Williams säger tack och farväl för minst andra gången, när Lundell har lagt munspelet på hyllan för sjuttielftegången, Swedish House Maffia lägger av för alltid och Avicii vägrar turnera… ja, då väljer jag att oförtröttlig ge mig ut på vägarna igen.

Magnus Uggla debuterade för över fyrtio år sedan med skivan ”Om Bobbo Viking” och sedan dess har hitsen avlöst varandra i en aldrig sinande ström.
– Jag ska dö på scenen, säger han med stolthet i blicken. Förhoppningsvis dock inte sommaren 2017.

Vid de senast tillfällena som Magnus Uggla gästat Stadsfesten så har ett överfyllt torg fullkomligen kokat och allsången ekat över torget till långt in på småtimmarna, välkommen tillbaka Magnus!

Ingrosso

Ingen har väl undgått låtar som ”Don’t You Worry Child”, ”Save the World”, ”Sun is Shining” eller ”Something New”? Alla delproducerade av Sebastian Ingrosso som också blir 2017 års huvudakt på Stadfesten i Skellefteå.
– Det känns helt galet bra att vi landat den största artist och produktionsbokningen genom tiderna i Skellefteå, säger Stadsfestens Gunnar Karlsson!
Ingrossos spelning på Stadsfesten är blir den enda i norra Sverige sommaren 2017! Tidigare var Ingrosso medlem i en av världens största musikakter: SWEDISH HOUSE MAFIA, idag tillhör han artistduon AXWELL/INGROSSO där det ryktas om ett nytt album under 2017.

Airbourne

Airbourne är bandet som med klass för vidare Australiens heavy metal-tradition efter AC/DC. Soundet kan beskrivas som doftande av åttiotal, diesel och sångslingor som sitter exakt där de ska. Bandets låtar har medverkat i flera tv-spel som Skate och Guitar Hero. I mars i år släpptes uppföljaren till debutskivan, No Guts, No Glory, och med den i ryggen turnerade australiensarna världen över under våren 2010. Sommaren 2011 var de förband åt Iron Maiden under deras brittiska del av ”The Final Frontier World Tour” innan de tog en paus för att arbeta med en nästkommande skiva. Sommaren 2017 hälsar vi dem välkomna till Stadsfesten i Skellefteå!

Mer info hittar du på www.stadfesten.se >>

Trästockfestivalen 21-22/7

Urval av klara artister 2017

Linnea Henriksson

Det finns många olika anledningar till varför personer skriver och framför musik. För Linnea Henriksson handlar det inte bara om att uttrycka sina tankar och få utlopp för sina känslor – det handlar om kommunikation. Vad som händer när musiken får eget liv genom någon annan. Att tillsammans med sin publik få skapa något unikt.
”Att skriva musik är för mig ett sätt att andas. Att bearbeta och avreagera. Så jag skriver för min egen skull, men det räcker inte. Det har det aldrig gjort. Jag måste få sjunga och dela med mig också. Det som sker när jag och publiken ”snackar” är minst lika viktigt för mig. Då förvandlas mina låtar från att bara vara mina till att börja berätta om någon annans liv OCH blir någon annans. Få saker får mig att känna mig mer levande.”
Sedan Linnea Henriksson blev vida känd i Sverige 2010 har hennes texter, melodier och ljudvärldar berört en stor skara, från de mest nischade musiknördarna till de som nöjer sig med att nynna med till radion. Hennes signum är att skapa gränsöverskridande låtar som alla kan känna sig välkomna i, oavsett generation eller bakgrund.

Allt om Trästockfestivalen hittar du här >>

Sidan uppdateras kontinuerligt

Läs också

Shape
Äventyr
Shape
Tips

Tips på 4 äventyr

I Svansele finns bland annat ett av Sveriges största vildmarksmuseum. Men också så mycket mer. Som äventyret runt knuten, kokkaffe i träkåsor och vildmarksbuffé serverad på viltplanka.
Sommar
Svansele
Svansele

Restaurangtips i Skellefteå

Vi är mäkta stolta över våra naturliga smaker. De som bottnar i en välmående natur där fantastiska råvaror har fått växa i sin egen takt. På sina egna villkor.

Taggar
Shape
Mathantverk
Shape
Tips
Shape
Bad
Shape
Tips

Badplatser att förälska sig i

En sak är säker, befinner du dig i Skellefteå i sommar behöver du inte oroa dig för bra alternativ när du behöver svalka.
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Svedjan ost – en av de bästa

Fasaden på gårdsmejeriet är vitputsad. Ytterdörren djupröd med ett sirligt sigill i rostfritt stål. Här gör Pär och Johanna några av Sveriges bästa ostar.
Sommar
Storkågeträsk
Storkågeträsk

En berättarvandring

Nordanå är ett av Skellefteås absolut populäraste utflyktsmål och det är inte så konstigt — här finns några av sommarens allra rödaste smultronställen. Följ med på en berättarvandring från öst till väst, regisserad Skellefteå museum.

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål
Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

Besök en konstnär i sommar – eller 8

- Sommarsalong. Visst låter det härligt? ler Charlotte när hon hälsar välkommen på Galleri 1. Vi har faktiskt fantiserat om nåt sånt här i flera år men nu blir det äntligen av.
Charlotte är en [...]

Shape
Mathantverk
Shape
Story

SKELLEFTEÅ BRYGGERI HITTAR HEM

Kan man säga att ett bryggeri har hittat hem? I så fall är det precis vad maltbryggeriet i Skellefteå har gjort.