Norrland tar plats på Skellefteå konsthall!

Bilden av Norrland är komplex. Liksom motsträvig. Men så är Norrland ingen homogen yta utan präglas av människorna från olika bakgrunder; med olika drivkrafter, mål och meningar. "Visst finns det en nidbild av norrlänningen. Det är ofta en man. Han är fåordig, klädd i flanell och snusar och dricker hembränd sprit," säger Anna Karin Larsson ansvarig på Skellefteå konsthall.

NORRLAND PÅ SKELLEFTEÅ KONSTHALL

Norrland. Detta väldiga landområde som utgör 60 procent av Sveriges yta och omfamnar 12 procent av dess befolkning. Norrland sägs till stor del bestå av obygd. Skräpytor och bidragsberoenden. Men Norrland är också en naturkraft. En möjliggörare. Ja, bilden av norr är lika vid som motsträvig. Och det är mot den sommarens stora utställning på Skellefteå konsthall tar spjärn.

”I Norrland, hava vi ett Indien inom våra gränser, bara vi rätt förstå att utnyttja det”. Så sa man på tidigt 1600-tal och i Norrlands älvar, skogar och berg såg Axel Oxenstierna Sveriges egen koloni. Med åren kom skogen att brukas, malmen och guldet brytas och i de dånande älvarna byggdes vattenkraft för välfärd och framtid. Det tog ont för Norrland och gjorde gott för Sverige.

Anders Sunna. Foto: Andy Anderson.

STEREOTYP

På vissa håll ser vi hur samhällsservice flyr landsbygden när jobb och befolkningsunderlaget minskar men också hur digitalisering får internationella företag att bli kvar och lyfta småstaden och den vidunderliga naturen som väntar runt hörnet, som en självklar plats för kreativitet och tillväxt.
Bilden av Norrland är komplex. Liksom motsträvig. Men så är Norrland ingen homogen yta utan präglas av människorna från olika bakgrunder; med olika drivkrafter, mål och meningar.

— Visst finns det en nidbild av norrlänningen. Det är ofta en man. Han är fåordig, klädd i flanell och snusar och dricker hembränd sprit, säger Annakarin Larsson ansvarig på Skellefteå konsthall.
Och det är någonstans där som utställningen ”Norrland — en konstutställning om halva Sverige” har sin utgångspunkt.

Sven Teglund.

GER UTRYMME

Utställningen ska inte ses som en reaktion på fördomarna om Norrland som skildras i exempelvis populärkulturen.
— Jag tänker att det handlar mer om att lyfta Norrland som den diversifierade plats det är. Dessutom vill vi ge Norrland utrymme. Plats på scenen, liksom. Norra Sverige tar, eller ges, inte samma plats som övriga delar av landet. Och när det väl avbildas är det gärna genom det där utifrånperspektivet där Norrland och norrlänningen ofta exotifieras.

Anna Karin, ansvarig på Skellefteå konsthall.

IMPONERANDE SAMLING

Utställningen samlar konstnärer från Gävleborg i söder till nordligaste Norrbotten som utifrån fenomenet Norrland ger sin personliga upplevelse. Under hela sommaren kommer besökare bland annat att få ta del av Katarina Pirak Sikkus tankar om fotspår — varifrån de kommer och vart de tar en. Anders Sunnas starka och många gånger politiska konst samt Sven Teglunds mormors virkade dukar i akvarell.

— Jag är jättestolt över att vi kan presentera en sån här fantastisk samling av konstnärer i en och samma utställning. Ska jag välja en personlig favorit blir det kanske den rumänske plåtslagaren Anton Cirurar och umebaserade Johannes Samuelsson som berör saker som hantverksarv och livsvillkor i en stad i norra Europa.

Läs också

Shape
Annorlunda boende

Stiftsgården – Skellefteås vagga

På sätt och vis var det här allt började, för Skellefteås del. På Stiftsgården, vägg i vägg med Sveriges största landskyrka, landets äldsta träbro och Bonnstan...
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Berättandet
Shape
Story

Berättarnas Stad

Västerbotten, främst de norra delarna, har frambringat många författare. Finns en förklaring? Finns flera? Är det på arvet från n´Zakri, det genetiska?
Sommar
Skellefteå
Skellefteå
Shape
Mathantverk
Shape
Story

Svedjan ost – en av de bästa

Fasaden på gårdsmejeriet är vitputsad. Ytterdörren djupröd med ett sirligt sigill i rostfritt stål. Här gör Pär och Johanna några av Sveriges bästa ostar.
Sommar
Storkågeträsk
Storkågeträsk
Shape
Berättandet
Shape
Story

Platsen som berättare

Burträsk formligen myllrar av historier och berättare. Är du på jakt efter antingen det ena eller den andra, är Västerbottensostens besökscentrum en bra plats att börja på.
Sommar
Burträsk
Burträsk

Bonnstan – en kulturhistorisk skattkista

Få andra platser har historien så tydligt skriven i byggnaderna som Bonnstan i Skellefteå, den gamla kyrkstaden med anor ända från 1600-talet....

Taggar
Shape
Story
Shape
Utflyktsmål
Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

9 UTFLYKTSMÅL ATT UPPTÄCKA

En riktigt bra sommardag handlar ibland om att bara vara spontan. Att välja en plats — kanske en ny som du aldrig tidigare besökt eller en gammal favorit du länge velat återvända till och bara ge sig av. Här [...]

Shape
Tips
Shape
Utflyktsmål

Besök en konstnär i sommar – eller 8

- Sommarsalong. Visst låter det härligt? ler Charlotte när hon hälsar välkommen på Galleri 1. Vi har faktiskt fantiserat om nåt sånt här i flera år men nu blir det äntligen av.
Charlotte är en [...]